Buna ziua,
Am incheiat un contract de colaborare cu o agentie imobiliara pentru vanzarea unui imobil detinut de mine. Am gasit un posibil cumparator si am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare la sediul agentiei (fara notar prezent) si mi s-a achitat suma de 500 eur ca si promisiune de cumparare. Tranzactia respectiva nu s-a realizat pentru ca promitent-cumparatorul a renuntat din pricina lipsei fondurilor complete. Agentia imi cere acum achitarea sumei de 250 euro din avandul primit. Conventia incheiata cu ei nu specifica nimic de comisioane care se percep in astfel de situatii. Mentionez ca imobilul a fost vandut intre timp prin alta agentie. Va rog sa-mi dati un sfat in legatura cu suma solicitata de agentie - este legal ce se intampla si trebuie sa le achit 50% din avansul primit? Nu ma deranjeaza sa le dau un procent pentru munca depusa dar nu inteleg de unde au scos cei 50%.
Cu multumiri,
Lioness
Buna ziua!
Ma aflu in urmatoarea situatie. Am dobandit un imobil printr-un contract de intretinere de la bunica mea. Acesta este intabulat pe numele meu in momentul de fata, dupa decesul bunicii. Matusa mea ma ameninta cu un proces pentru respectivul imobil dar inca nu a facut demersuri pentru a ma chema in instanta. Eu doresc sa vand acest imobil ca sa nu fie blocat printr-un eventual proces si eu sa stau si sa platesc taxele pe el timp de ani de zile cat timp se deruleaza acel proces. Pot sa fac asta sau comit vreo ilegalitate? Intentia mea este sa il vand partenerului meu (noi avem un alt apartament in momentul de fata la care suntem proprietari in cote egale) el avand posibilitatea financiara sa il renoveze, imobilul fiind foarte degradat. Vreau sa stiu daca respectivul act de vanzare-cumparare va fi considerat valid sau se considera ca un gest de rea-credinta din partea mea si se poate anula cu usurinta. Mentionez ca avem intentia sa renovam acea casa si s-o vindem mai departe pe un pret mai bun in decursul acestui an.
Va rog sa ma sfatuiti.
Va multumesc,
Anna
Buna ziua!
Am incheiat un contract de intretinere la notar cu bunica mea acum trei ani. Sunt nepoata ei de fiu. Bunica mea a murit acum o luna la varsta de 97 de ani. Ea a fost ingrijita de mine, am locuit impreuna, deci gospodaria a fost comuna. Fiica ei este hotarata sa imi revoce acest contract si sa ma atace in instanta. Mentionez ca actul incheiat de catre mine si bunica a fost semnat la notar cu prezenta unui reprezentant al autoritatii tutelare locale si am avut si expertiza medicala dovedind faptul ca este in deplinatatea faculatilor sale mintale. Am incercat sa fac totul in mod corect, utilitatile fiind trecute pe numele meu in afara de factura electrica, pentru ca mi s-a spus ca este posibil doar dupa decesul bunicii. Ea a fost inmormantata de mine si in ultima perioada cand nu s-a mai putut misca eu am fost cea care am ingrijit-o cu totul. Fiica dansei traieste in America si a fost acolo in ultimii ani. Mentionez ca tatal meu a decedat tot anul trecut, eu fiind singurul lui copil. Ce sanse are sa anuleze respectivul act? Pentru ca bunica mea a tinut cu tot dinadinsul sa imi transmita acel imobil exista si un testament mai vechi, facut tot la un notar in favoarea mea. Nu stiu daca are vreo importanta faptul ca eu am fost somera timp de un an in care am contribuit la intretinerea gospodariei cu fonduri dintr-o mostenire anterioara (din partea mamei mele).
Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu organizarea apararii mele in acest caz.
Va multumesc anticipat.
Anna Kovacs
Societatea comerciala nu are 21 de angajati, are mai putini si se ocupa de proiectarea si executia terenurilor de sport.
Este posibil sa nu se aplice obligativitatea acordarii acestui salar compensator?
Buna ziua.
Recent am incheiat activitatea la o societate comerciala si contractul de munca a fost desfacut cu art 65. Angajatorul refuza sa imi acorde un salar compensator invocand faptul ca societatea nu a aderat la contractul colectiv de munca pe tara si astfel nu este obligat s[ acorde acest drept.
Ce pot face? Mi se cuvine acest drept?
Buna ziua!
Conform celor de mai sus voi cere sa mi se desfaca cartea de munca conform art 65 (1) si prin asta voi avea parte de 20 de zile de lucru cu program de 4 ore, achitarea drepturilor salariale integral si un salar compensator, iar dupa incheierea perioadei de 20 zile de preaviz voi putea intra in somaj.
Va rog sa-mi confirmati cele de sus ca sa fiu sigura ce pozitie sa adopt in aceasta disputa. Totodata, este nevoie de atentie speciala la vreun act, este posibil ca angajatorul sa nu-mi acorde acel somaj prin nedepunerea vreunui act?
Cu multumiri,
Anna Kovacs
Buna ziua!
Din pacate ma aflu in fata unei alegerei suparatoare. Angajatorul mi-a comunicat incetarea relatiilor de lucru si mi-a dat de ales intre demisie si concediere. Desigur concedierea este mai avantajoasa din punctul meu de vedere pentru ca pot beneficia de somaj. Intrebarea mea este: Care articol de lege prevede concedierea cu 15 zile preaviz si salar compensator? Dupa cate am inteles pot sa invoc articolul 65 (1) dar prin acesta pot beneficia de acel salar compensator?
Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu cele de sus pentru a alege cea mai avantajoasa incheiere pentru mine.
Cu multumiri,
Anna Kovacs
Va multumesc pentru promtitudine.
Vanzatorul trebuie sa innapoieze imprumutul si din cauza aceasta ne cere avansul. Oare daca facem un act cu doi martori la avocat putem sa ii tinem de cuvant sau este de prisos? Ei par foarte de treaba, dar sunt din Ungaria si au cheltuit mult cu drumul pentru aceste acte. Nu cred ca vor sa ne pacaleasca dar nici nu vreau sa-mi asum riscuri inutile. Ei doresc doar sa vanda cat mai repede si sa se spele pe maini de drumuri pana in Romania, au servici, copii, e dificil pentru ei.
Ce ma sfatuiti?
Cu multumiri,
Anna Kovacs
Buna ziua!
Ne confruntam cu o problema destul de delicata. Dorim sa achizitionam un imobil, ne-am inteles cu proprietarul, care l-a dobandit prin mostenire, a facut succesiunea, iar CF-ul este procesat in momentul de fata. Problema este ca aceasta persoana are nevoie de un avans din partea noastra pe care nu-l putem da la notar, fiind ca nu avem extras de carte funciara (inca nu au trecut cele 9 zile). Mentionez ca vanzatorii sunt nerezidenti si s-au imprumutat pentru a finaliza actele de succesiune. Noi ne-am gandit sa facem un antecontract de vanzare-cumparare, ei sunt complet de acord si sunt dispusi sa facem totul legal, dar notarul nu ne poate procesa cererea. As dori sa stiu daca exista vreo rezolvare, adica putem sa dam un avans in conditii legale si sa fim protejati de o eventuala inselaciune in vreun mod. Poate un avocat sa ne ajute cu acest impas?
Cu multumiri,
Anna Kovacs
Din pacate aceasta societate este "proprietatea" celui care o conduce si noi suntem supusii sai loiali. Nu s-a facut o programare a concediilor, nu exista asa ceva, dar din fericire, cererea prin care solicit concediul de odihna exista, si am de gand s-o arhivez. Este a doua cerere de concediu pe care mi-o refuza fara vreo justificare, insa as dori sa incerc mai intai o rezolvare prin eterna cale amiabila, unde trebuie sa plec capul, desi nu am gresit cu nimic. Sincer, ma deranjeaza enorm ca s-a recurs la aceasta metoda, si nu vreau sa stric echilibrul precar cu angajatorul datorita mofturilor sale, insa trebuie neaparat sa plec saptamana viitoare si nu pot sa mai aman aceasta calatorie. Daca nu va acorda concediul, pur si simplu voi lipsi, iar daca doreste, poate sa ma concedieze.
Absentele mele pot avea impact asupra unei viitoare angajari?
Cu stima,
Anna