Bunurile din domeniul public sunt inalienabile, ceea ce inseamna ca nu pot fi vandute.
Pentru a putea fi instrainat, bunul din domeniul public al statului trebuie mai intai trecut in domeniul privat.
Reglementarea acestei chestiuni se gaseste in Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia.
"Art. 10
(1) Dreptul de proprietate publică încetează, dacă bunul a pierit ori a fost trecut în domeniul privat.
(2) Trecerea din domeniul public în domeniul privat se face, după caz, prin hotărâre a Guvernului, a consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, dacă prin Constituţie sau prin lege nu se dispune altfel."
"Art. 11
(1) Bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile, după cum urmează:
a) nu pot fi înstrăinate; ele pot fi date numai în administrare, concesionate sau închiriate, în condiţiile legii;
b) nu pot fi supuse executării silite şi asupra lor nu se pot constitui garanţii reale;
c) nu pot fi dobândite de către alte persoane prin uzucapiune sau prin efectul posesiei de bună-credinţă asupra bunurilor mobile.
(2) Actele juridice încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (1) privind regimul juridic al bunurilor din domeniul public sunt lovite de nulitate absolută."
In concluzie, instanta judecatoreasca nu poate dispune vanzarea unui bun apartinand domeniului public al statului.
Nu trebuia sa primiti o somatie de plata inainte de chemarea la conciliere.
Aceasta formalitate (chemarea la conciliere) este obligatorie in litigiile comerciale evaluabile in bani si are ca scop incercarea de a solutiona amiabil diferendul, inainte de a introduce cererea de chemare in judecata.
Prin chemarea la conciliere nu ati fost "obligat" sa platiti penalitatile, ci partea adversa v-a comunicat pretentiile sale fata de societatea dvs.
Prin urmare, aceasta aparare din intampinare nu va fi luata in considerare de instanta judecatoreasca.
Mentiunea inscrisa pe factura cu privire la plata penalitatilor nu puteti fi asimilata unei clauze contractuale, in acest sens pronuntandu-se doctrina si practica majoritara. In plus, cuantumul penalitatilor nu poate depasi suma asupra careia sunt calculate, decat in prezenta unei clauze contractuale exprese in acest sens.
Creditorul poate pretinde insa dobanzi legale pentru intarziere si cheltuieli de judecata.
Toate inscrisurile trebuie depuse in dublu exemplar (unul pentru instanta si unul pentru a fi comunicat paratului), iar copiile trebuie certificate "conform cu originalul".
De asemenea, mai sunt si alte aspecte care trebuie avute in vedere (persoana care a semnat cererea de emitere a ordonantei de plata sa faca dovada calitatii sale, instanta la care ati introdus actiunea sa fie competenta material si teritorial, actiunea sa fie motivata in fapt si in drept etc etc).
Multa bafta!
Daca aveti termen in instanta pentru judecarea somatiei de plata, inseamna ca actiunea dvs. nu a fost inca admisa (eventual doar inregistrata).
Daca ati solicitat prin actiune judecarea in lipsa in temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedura civila, atunci instanta va solutiona actiunea si in lipsa partilor. Nu trebuie sa faceti o noua cerere in acest scop.
Este mai prudent totusi sa va prezentati, in situatia in care cealalta parte se prezinta sau depune inscrisuri la dosar, sau in situatia in care instanta are nevoie de lamuriri....sunt multe aspecte care pot aparea pe parcursul unui proces si care pot necesita prezenta dvs sau a avocatului dvs.
B ar putea sa faca cerere de chemare in garantie a societatii Am, aratand faptul ca a achitat catre Am pretul serviciilor prestate de A, la indicatia acestei din urma societati.
O alta varianta este ca B sa achite factura emisa de A si apoi sa se indrepte impotriva Am cu actiune in instanta, intemeiata pe plata nedatorata facuta catre aceasta societate.
Intrebarea initiala era daca in contractele de vanzare-cumparare si distributie "se poate include la modalitatile de incetare a contractului si denuntarea unilaterala cu o notificarea prealabila de ...x .. zile".
Raspunsurile date au plecat de la premisa ca acel contract este in curs de elaborare, iar dvs. vreti sa stiti daca puteti introduce anumite clauze. Acum inteleg ca aveti un contract deja semnat pe care vreti sa-l desfiintati, fara sa aveti inserata clauza de denuntare unilaterala.
In ceea ce priveste desfiintarea contractului, sunt de acord cu Brom. Notificarea de desfiintare a contractului (ptr ca nu se poate numi "reziliere" cat timp nu exista o neexecutare culpabila a obligatiilor de catre cealalta parte) nu are valoare daca nu este prevazuta ca modalitate de incetare a contractului si daca cealalta parte nu este de acord.
Partile pot insera in mod valabil in contract o clauza de incetare a contractului prin denuntare unilaterala cu un preaviz de X zile, independent de vreo culpa a uneia dintre parti.
Rezilierea contractului pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale de catre una din parti este o alta cauza de incetare a contractului si trebuie prevazuta ca atare in contract.
Nu este nevoie de lichidator pentru dizolvarea voluntara a unui SRL cu asociat unic.
Vezi art. 235 din legea 31/1990:
"Art. 235. - (1) În societatile în nume colectiv, în comandita simpla si în cele cu raspundere limitata, asociatii pot hotarî, o data cu dizolvarea, cu cvorumul si majoritatea prevazute pentru modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci când sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si când asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii.
(2) Prin votul unanim al asociatilor se poate hotarî si asupra modului în care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi împartite între asociati. În lipsa acordului unanim privind împartirea bunurilor, va fi urmata procedura lichidarii prevazuta de prezenta lege."
Ca urmare a dizolvarii, toate bunurile aflate in patrimoniul societatii trec in proprietatea asociatului unic.
In decizia asociatului unic cu privire la dizolvare trebuie sa se mentioneze expres daca societatea are datorii iar in caz afirmativ, cum se sting fiecare in parte.
Art. 275 Cod proc.civ. prevede ca paratul care a recunoscut la prima zi de infatisare pretentiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, cu exceptia cazului in care a fost pus in intarziere inainte de chemarea in judecata.
In materie comerciala, debitorul este de drept in intarziere, astfel ca datoreaza cheltuieli de judecata chiar daca recunoaste datoria la prima zi de infatisare.
Certificarea emisa de notar atesta faptul ca respectivul contract de vanzare-cumparare nu s-a incheiat din culpa promitentilor-vanzatori, desi dvs v-ati indeplinit toate obligatiile si i-ati notificat in vederea vanzarii. Nu are nicio legatura cu termenul procesului, dar va fi folosita ca proba in instanta, in actiunea de rezolutiune a antecontractului.
In notificarea pe care le-o veti transmite pentru a se prezenta la notariat in vederea semnarii contractului, le veti mentiona si obligatia de a restitui avansul in cazul in care nu se prezinta sau nu prezinta toate actele in vederea semnarii vanzarii. Intelegerile verbale nu au nicio valoare juridica.
Vanzatorii au posibilitatea sa-si indeplineasca obligatiile in tot cursul procesului, caz in care nu se va mai pronunta rezolutiunea contractului, ci veti fi obligat sa incheiati contractul de vanzare-cumparare.
Tocmai de aceea este foarte util sa se introduca in contracte pactul comisoriu de gradul IV, prin care contractul este desfiintat de plin drept fara interventia instantei, in cazul in care una dintre parti nu-si executa obligatiile.