Buna ziua, am urmatoarea situatie:
Un candidat pentru postul de mecanic auto in service, inainte de a fi angajat, este dispus sa vina o luna sa invete, fara a fi platit, apoi sa se incheie CIM pentru plata prestatiei.
As dori sa va intreb ce forma legala de angajareneremunerata exista, dar totusi sa fie si firma in legalitate, fiindca nu as dori sa se inteleaga ca vrem sa il platim la negru. El nu vrea sa fie platit in prima luna,este dispus sa invete si sa capete oarece experienta. Va rog sa-mi spuneti ce variante legale exita?
As avea urmatoarea intrebare privitoare la sarbatorile legale de 30 nov. si 1 dec. 2015:
Daca firma hotaraste prin decizie interna ca se lucreaza in aceste zile, iar acestea se vor compenza in urmatoarele 30 zile cu zile libere platite, care este procedura?
Trebuie instiintat oficial ITM-ul?
As dori sa detaliez un pic: firma care auditeaza activitatea dep. de contabilitate are anumite precizari cu privire la externalizarea acestui serviciu, de aceea mai caut si alte opinii cu privire la acest subiect. Concret s-a facut referire la la faptul ca activitatea comerciala ar putea fi interpretata ca activitate dependenta.
Din punct de vedere fiscal contractul de conducere al activitatii comerciale de catre o
persoana juridica poate fi interpretat ca activitate dependenta ?
As dori si alte opinii argumentate.
Este posibil ca in cadrul unui SRL conducerea departamentului comercial sa fie externalizata (printr-un contract de prestari servicii) de catre un alt SRL care are numai un angajat? Ce implicatii juridice si fiscale sunt?
Buna ziua, sunt intr-o situatie pe care nu prea am gasit-o prezentata in diversele surse de informare, anume:
De pe 11 martie un angajat nu a mai venit pur si simplu la lucru, nu e de gasit si deci, ca angajator am demarat procedura de cercetare disciplinara. Am ajuns in faza in care, angajatul, dupa ce a fost convocat in scris la firma pentru audiere in cadrul procedurii de cercetare disciplinara, nu s-a prezentat la audiere. Intre timp confirmarea de primire a scrisorii de convocare s-a intors de la posta, cu mentiunea: lipsa de la domiciliu, avizat, reavizat, expirat termen de pastrare. In acest caz nu pot afirma ca acesta nu avrut sa ridice de la posta recomandata. Pot sa-l concediez, pe motive disciplinare? Mentionez ca nu exista nici un fel de motive obiective, care sa motiveze absenta lui de la convocare.
Prin intrarea in vigoare a Legii Dialogului Social (Legea nr. 62/2011), s-a renuntat la contractul colectiv unic la nivel national. Astfel acei coeficienti de ierarhizare nu se mai folosesc si nu se mai aplica deoarece nu mai exista un contract colectiv de munca la nivel national.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Daca la nivel de ramura - comert exista un CCM, cu valabilitate nelimitata, coeficientii de ierarhizare stabiliti in acest contract se aplica in continuare? Suntem obligati, ca firma, sa aplicam acesti coeficienti, chiar daca nu suntem printre firmele semnatare ale acestui CCM la nivel de ramura, desi obiectul de activitate al firmei este comertul?
Daca vreau sa ma intorc la serviciu , desi sunt in CCC, am inteles ca pot beneficia de un stimulent de insertie in munca inainte de implinirea varstei de 1 an, in valoare de 500 lei, ce se acorda pana la implinirea varstei de 2 ani. Vreau sa intreb urmatoarele:
1. Acest stimulent se acorda indiferent de norma de munca pe care o prestez? Mentionez ca as incerca sa ma intorc la munca, dar la un program de 1/2 norma.
2. Daca constat dupa o perioada ca nu fac fata, pot sa revin in CCC?
Ce trebuie sa fac pentru asta?
Am urmatoarea situatie:
Angajata X a intrat in CCC si i-a fost suspendat CIM, iar pe postul ei a fost angajata Y, pe durata determinata, pana cand copilul angajatei X implineste 2 ani.
Angajata X a acceptat postul(chiar daca e pe durata det.) fiindca are de gand sa ramana insarcinata cat mai repede, informatie care a iesit usor la iveala ulterior, dar despre care angajata Y nici nu pomeneste. Angajatorul are nevoie de om pe post nu neaparat acum (cand a scazut activitatea), ci mai ales in viitorul apropiat (peste 3-4 luni), adica tocmai atunci cand va fi sezon. Formarea unui om pe post dureaza cateva luni si tinand cont de cele de mai sus, angajatorul intreaba:
Pot concedia angajata Y, prin decizie de desfiintare de post si sa angajez o alta, pe un alt post (nou infiintat)?
Mentionez ca angajata Y nu e inca insarcinata (cel putin - nu a anuntat nimic pana acum), dar fiind preocupata de acest lucru, a lansat doar ipoteze in firma ca peste 3-4 luni ea nu va mai fi in firma (probabil munceste mult la aceasta).
Ce poate face angajatorul ca sa nu ramana descoperit tocmai cand are nevoie de om pe post?