avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Activitate Ana-Maria Cobaleanu

Activitate Ana-Maria Cobaleanu

In principiu puteti solicita constatarea dobandirii dreptului de proprietate asupra terenului prin uzucapiunea de 30 de ani chemand in judecata mostenitorii proprietarei.
Cu toate acestea lucrurile se pot complica daca rudele proprietarei nu au acceptat succesiunea. Termenul de acceptare al succesiunii este de 6 luni de la data decesului, iar dupa expirarea lui succesiunea se declara vacanta de catre notarul public. Ca efect, statul devine proprietar al succesiunii vacante, iar uzucapiunea nu poate fi opusa statului.
In cazul in care succesiunea nu a fost declarata vacanta si dati in judecta rudele proprietarei fara ca acestia sa fi accceptat succesiunea, vi se va putea opune exceptia lipsei capacitatii procesuale pasive si actiunea poate fi respinsa.
In consecinta, v-as recomanda sa ajungeti la o intelegere cu rudele pe cale amiabila, sa la propuneti impartirea terenului, explicandu-le ca daca termenul de acceptare a succesiunii a fost depasit ei pierd calitatea de mostenitori si daca au acceptat succesiunea terenul va apartine oricum in intregime ca urmare a uzucapiunii.
In cazul in care rudele au acceptat succesiunea dvs. puteti intenta actiunea fara nicio problema. In ce priveste martorii, discutati cu vecinii sa va acorde sprijinul si odata cu cererea de chemare in judecata intocmiti o lista cu numele si adresa celor care doresc sa va sustina in cadrul procesului.
Răspuns la discuția cumpar casa....fara teren
VALI1980 a scris:

Solutia primita de la un notar, de fapt doi notari, a fost urmtoarea: cadastru nou (...cu un nou numar cadastral) pentru casa si intabularea casei, dupa care act de vanzare-cumparare casa..., fara dezmembrari si alte chestii, daca acest notar ar proceda asa si as incheia actul acolo n-ar fi valabil, ce credeti?! De servitute n-as avea nevoie pt ca avem intrare separata, ne-au dat si o portiune din teren pe care ne-am facut gard si ne-am separat(...practic) de ei, eu nu vreau decat sa fiu recunoscuta ca si proprietar asupra casei edificate de mine, pt a nu avea probleme.


Solutia recomandata de cei doi notari este foarte buna.
Răspuns la discuția cumpar casa....fara teren
Parerea mea este ca ar trebui sa incheiati cu parintii dumneavoastra un contract de vanzare-cumparare a casei in care sa se precizeze ca aveti drept de superficie asupra terenului (dreptul de a folosi partea de teren pe care este construita casa) si eventual un drept de servitute de trecere ca sa puteti circula.
Pentru a va inregistra dreptul de proprietate in cartea funciara puteti face intradevar o parcelare prealabila desi nu cred ca este obligatoriu. In aceasta problema va puteti consulta cel mai bine cu cei de la Oficiul de Cadastru.
In orice caz, in cartea funciara dvs. veti figura cu drept de proprietate asupra casei si de superficie asupra terenului, iar parintii cu drept de proprietate asupra aceluiasi teren.
In ce priveste interdictia de instrainare, aceasta ilegala, avand in vedere ca dreptul de instrinare este un atribut esential al dreptului de proprietate. Mai mult, in opinia multor profesori, o astfel de clauza poate duce la anularea intregului contract.
In ce priveste dreptul dvs. de a instraina casa, parintii nu va pot obliga sa nu o vindeti din aceleasi motive - dvs. puteti vinde casa cu drept de superficie pentru teren asa cum ati cumparat-o.
Ar trebui sa prezentati in instanta atat contractul cat si cele doua facturi, sa aratati ca intelegerea este pentru emiterea unei singuri facturi la sfarsit de luna si ca prin urmare nu recunoasteti decat una dintre facturi. Asa cum vi s-a spus mai sus instanta nu va putea emite ordonanta deoarece creanta nu este certa, lichida si exigibila decat in parte.
Ideea lui bpcs este foarte buna. In cazul in care intampinati insa dificultati trebuie verificat in contract ce lege este aplicabila (a caruia dintre state) si care este modalitatea de solutionare a litigiului.

Va doresc succes!
In cazul in care mesajele de mai sus nu v-au convins sa renuntati la cumparare :), trebuie sa verificati urmatoarele aspecte:
- contabilitate - daca au fost intocmite CORECT si depuse situatiile financiare la administratia financiara si la ORC;
- contracte - ce contracte sunt in derulare si ce obligatii deriva din ele; ce contracte care chiar daca nu mai sunt in derulare ar putea pune probleme;
- datorii - verificati daca firma are datorii, gajuri, ipoteci, etc.;
- personalul angajat - verificati daca au fost respectate conditiile legale pt angajarea personalului (incheierea contractelor de munca, inregistrarea lor la ITM, etc.);
- litigii - verificati daca societatea este implicata in litigii care v-ar putea afecta;
- solicitati de la ORC copie dupa dosarele din arhiva, verificati daca societatea este in regula si din acest punct de vedere - pot exista situatii in care se poate solicita nulitatea sau dizolvarea societatii;
- administratori - verificati daca administratorii si-au indeplinit toate obligatiile legale sau daca nu cumva au incalcat anumite obligatii care pot antrena societatea;
- proprietati - verificati titlurile de proprietate ale fiecarei proprietati detinute de societate;
- autorizatii si avize - verificati daca societatea a obtinut toate avizele si autorizatiile necesare desfasurarii activitatii.

Dupa cum vedeti, sunt foarte multe aspecte de care trebuie tinut cont la cumpararea unei societati. Din acest motiv, va sfatuiesc si insist sa fiti asistat de unul sau mai multi avocati daca v-ati hotarat sa faceti acest pas.

Va doresc succes!
Răspuns la discuția hotarare!?
Stimate domn,

Daca sunteti nemultumit de programul de vizitare stabilit de instanta, eu v-as sugera sa apelati in primul rand la un psiholog. Discutati cu acesta care este varianta cea mai potrivita pt un copil si cum poate trece mai usor peste divort. In functie de ce va sfatuieste psihologul puteti deschide un nou proces pentru stabilirea unui program de vizitare mai potrivit.

Va doresc succes!
adrian stoica a scris:

articolul 237 nu este bun in cazul de fata
Lege 31/1990
Art. 227. - (1) Societatea se dizolvă prin:
a) trecerea timpului stabilit pentru durata societăţii;
b) imposibilitatea realizării obiectului de activitate al societăţii sau realizarea acestuia;
c) declararea nulităţii societăţii;
d) hotărârea adunării generale;
e) hotărârea tribunalului, la cererea oricărui asociat, pentru motive temeinice, precum neînţelegerile grave dintre asociaţi, care împiedică funcţionarea societăţii;


De ce sa nu fie bun domnule lichidator?
Aveti cumva si calitatea de avocat si nu stim noi?
Ati citit art. 237? Va spune ceva "orice persoana interesata"? Ati citit cu atentie speta si legea?
Stimate domn,

Daca doriti dizolvarea societatii puteti solicita acest lucru tribunalului din circumscriptia sediului societatii in temeiul art. 237 din legea 31/1990.

Succes!
Răspuns la discuția drept la proprietate!
Stimata doamna,

Puteti intradevar sa formulati o plangere penala pentru tulburare de posesie dar nu si pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti intrucat nu sunt intrunite conditiile pentru aceasta infractiune.

In ce priveste demolarea constructiei, puteti sa solicitati instantei sa va autorizeze pe dvs sa demolati constructia pe cheltuiala lui Y.