avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Activitate simona_palade

Activitate simona_palade

Care este legea care reglementeaza sporurile de conducere in unitatile de invatamant preuniversitar? Eu sunt profesor pt inv. primar, nu sunt degrevata de ore si de curand am devenit director adjunct. Am inteles ca-mi va fi ridicat sporul de dirigentie,iar la salariu mi se va adauga un spor de conducere,care nu stiu ce presupune.
Multumesc!!!
Speta: X se indreapta spre scoala, eleva in clasa a 9 -a. In graba ,uita sa-si ia abonamentul de autobuz si bineinteles legea lui Murphy ... vine controlul. Explica situatia, insa cum la noi la romani credibilitatea este mereu pusa la-ndoiala, primeste amenda.
Cum se poate anula amenda mai ales ca fata are un abonament perfect valabil?
Dati-mi niste argumente juridice, niste texte de lege ( daca exista asa ceva :) )
Va multumesc!
De ce m-au incadrat profesor de abia acum, din moment ce ordinul este din 2010? Eu am absolvit Facultatea de psiholgie si stiintele educatiei in 2005 si am fost incadrata institutor 2. Apoi in 2006, absolvind Dreptul ... m-au incadrat institutor 1. Si de abia acum 2011, septembrie, profesor!
Si eu sunt absolventa de Lic.Pedagogic, cu Fac. de pedagogie si stiintele educatiei (3 ani) + Fac de drept (4 ani). Din septembrie am fost recunoscuta ca profesor in invatamantul primar, dar nu pentru ca am absolvit facultatea de 3 ani, ci s-a luat in considerare Fac. de drept. Deci, dvs. nu puteti fi incadrata ca profesor, indiferent de gradele pe care le aveti, atata timp cat ati terminat studii superioare de scurta durata. Poate daca faceti master .. dar nu-s sigura! Momentan ramaneti incadrata instituor II .
Am deschis o intreprindere individuala, mai exact un after school si am angajat o fata cu CIM.
Acum am nevoie sa mai iau o fata , mai exact o studenta la pedagogie, sa ma ajute part - time, insa nu as vrea s-o angajez tot cu carte de munca, este prea mare impozitul catre stat .
In plus pe perioada vacantelor intreprinderea nu functioneaza, deci nu produce, deci nu sunt bani de salarii. Daca as lua-o cu CIM, salariul trebuie sa i-l dau fie ca sunt,fie ca nu sunt bani.
Ce varianta legala as avea la dispozitie ca sa nu imbogatesc statul prea mult si nici sa ma deplasez stiu eu, pe la finante,sanatate ,pensii sau somaj?
Discuție angajare somer
Eu,angajator,vreau sa angajez un somer.
Trebuie sa ma inscriu la A.J.O.F.M?
Si ... beneficiez de ceva daca angajez persoane din randul somerilor?
Răspuns la discuția director scoala
Atat scolile de stat cat si cele particulare functioneaza dupa legea invatamantului Pensionarii n-au drept pentru postul de director in ciuda tuturor conditiilor pe care le indeplinesc si care teoretic le-ar permite ocuparea acestui post.
Marea Britanie - Londra
Anul trecut x ,cetatean roman, cu autoturism marca Polo ,asigurat la o firma de asigurari din Londra savarseste un usor accident de circulatie ,din care nu rezulta victime,doar avarierea usoara a unui autovehicul, mai exact avaria lampei de ceata de pe spate. Impactul a fost usor,de abia sesizabil. Pe baza asigurarii civile masina implicata in accident este readusa la starea initiala. Soferita,indianca de origine, isi cumpara lampa de ceata,iar asigurarile ii acopera costurile. Exact ca la noi.
Dupa un an de la accident,mai exact in mai se face anul, romanca implicata in accidentul acela este sunata de firma de asigurari( martie 2010) si instiintata ca indianca o cheama in istanta pentru vatamare corporala, datorata accidentului de acum 1 an. Romanca nici macar nu stie cum o cheama pe indianca, ele cunoscandu-se doar ca urmare a unui accident stupid. Mai exact,a plecat masina de pe loc,din cauza ca nu a fost trasa frana de mana. Impactul a fost penibil de usor.
Plus ca atunci indianca nu a vrut sa sesizeze asigurarile si pretindea suma de 100 lire pentru o lampa de ceata. Neajungand la consesns romanca s-a dus la asigurari si a declarat accidentul.
Intrebarile mele: cat de grava este aceasta situatie? Ce urmari poate avea aceasta chemare in instanta asupra romancei? I se poate cere sa nu paraseasca tara pana la finalizarea anchetei,daca va fi vreuna? Pe ce baza invoca ea ACUM vatamare corporala? Si de ce a fost sunata de firma de asigurari si nu de politie, de organul care face cercetarea penala?
Adriana a intentat proces de divort ,in noiembrie 2008 ,sotului Marius, pe motive de neintelegere,nepotrivire de caracter...dupa nici 1 an de la casatorie(culpa comuna). Ei au o fetita nascuta anul trecut in august.
Divortul s-a pronuntat in februarie si ca urmare a acestuia Adriana a revenit la numele de fata, mama a preluat custodia copilului,tata plateste pensie alimentara si are voie sa-si vada copilul in saptamanile impare cate 3 ore ,doar in prezenta ei. Tatal a fost de acord cu toate acestea ,mama asigurandu-l k il va lasa sa-si viziteze copilul oricand doreste si nu-l va priva niciodata de acest drept.Astazi lucrurile stau altfel. Mama nu -l primeste nici macar acele 3 ore. In plus Marius a primit la servici o hartie prin care trebuie sa-i plateasca acesteia pensila alimentara a fetitei incepan cu luna noiembrie,luna knd a intentat proces.Lunile februarie,martie,aprilie,mai...tatal i-a dat banii mamei in mana pentru pensia copilului.Au facut cumparaturi impreuna din banii lui.Ea a uitat k a primit pensia in mana si ca omul asta a cheltuit bani cu ea prin care acum nu-i poate justifica.
El nu si-a luat nimic din casa,cu toate ca ii revenea o parte din bunuri dobandite in timpul casatoriei.
Poate el acum sa intenteze proces prin care sa:
- nu plateasca pensia pentru lunile in care i-a dat banii in mana?
-sa schimbe programul de vizita al copilului?
- sa ceara partajul bunurilor?
Are vreo sansa la judecata?
Si daca da, poate sa se reprezinte singur in instanta? sau poate sa-l reprezinte un licentiat in drept daca acesta nu este avocat?
multumesc
Buna!
Ma adresez dvs in numele unui prieten care se confrunta la servici cu o situatie mai delicata si doreste sa actioneze in instanta pentru a i se face dreptate.
El este functionar public cu statut special de 13 ani. Se pare ca "mai marele" face presiuni de vreo 6 luni asupra lui sa se mute de buna voie din cadrul departamentului in care activeaza ,pentru a aduce pe altcineva. Acea persoana si-a intocmit raportul pentru a fi incadrat pe functia pe care nu exista deocamdata,asteptand ca prietenul meu sa paraseasca postul de buna voie si sa se semneze raportul de mutare la cerere la un post inferior comparativ cu cel pe care deja il detine.
In urma unei neintelegeri cu un alt coleg acum se fac presiuni si mai mari asupra lui ,motivarea lor fiind ca el influenteaza colectivul si duce la dezbinarea acestuia.Bineinteles ca nu s-au facut anchete disciplinare sau alte lucruri legale asupra comportamentului prietenului meu.Totul este la stadiul de barfe si vorbe .In fiecare zi este pistonat sa faca raportul de mutare ,invocandu-i tot felul de motive: mai bine te muti ca sa nu ajungi in consiliu sau sa se faca vreo ancheta administrativa.Niciun fel de probe nu i-au fost aratate care sa poata sustina motivatia lor ,ci doar niste rapoarte facute de colegii sai 5 din 24,,rapoarte intocmite sub influenta sefului. Este acuzat de un furt (telefon) care este o mare minciuna.Se cauta motive si bineinteles un "tap ispasitor"...deci el trebuie sa plece ca sa vina altul. Speta este mai complexa deoarece o parte din colegii sai au dat in judecata institutia pentru nerespectarea anumitor drepturi si acum se incearca discreditarea lor prin orice mijloace ,dar nu cele legale. Este vorba de abuz in serviciu. Cel care detine "puterea" vrea sa arate ca poate sa dispuna prin orice mijloace mutarea prietenului meu ,ca o dovada fata de ceilalti colegi ,si sa-i determine indirect sa renunte la cererile de chemare in instanta. Doreste acest lucru,deoarece prietenul meu a "instigat" colegii spre a face demersuri legale de chemare in judecata pentru apararea drepturilor ce li se cuvin. In termeni simpli,este prea destept ca sa mai stea acolo...asa simte seful.
este un cumul de fapte petrecute in mai mult timp.
El vrea sa i se faca dreptate si nu vrea sa semneze raportul de mutare de buna voie pentru ca stie ca este nevinovat si totul este un "joc" inscenat si gandit cu minutiozitate ,de cand i s-a pus prima data in vedere faptul ca ar fi mai bine sa plece. Dar nu exista nimic palpabil care sa motiveze de ce ar trebui ca el sa plece de buna voie .
Ce se poate face?
multumesc