avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Activitate Verisss

Activitate Verisss

In iulie 2015 am avut un accident rutier in urma caruia unul din 4 pasageri a ramas paralizata. La momentul acela am despagubit victima cu o suma de bani si a retras plangerea penala renuntand la orice alta pretentie materiala. A deschis insa un proces civil si solicita asiguratorului despagubiri de 200000 euro. Asiguratorul a dat faliment si, din ceea ce ni s-a spus, fondul de garantare despagubeste pana la 100000 euro in aceasta situatie.
In cazul in care prin hotarare judecatoreasca se decide despagubirea cu cei 200000 de euro fondul de garantare poate solicita celui care a produs accidentul (avand in procesul civil calitatea de intervenient fortat) sa plateasca diferenta de 100000 euro? Fondul de garantare ma poate executa silit daca nu am posibilitatea sa plateasca aceasta suma? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția executare silita codebitor
Cel care a emis adresa de infiintare a popririi este executorul judecatoresc si, am toate conturile blocate in acest moment, plus ca toti banii au fost retrasi din aceste conturi. Acum, ca sa mi se opreasca doar o treime din salariu, trebuie inaintata o cerere la firma de creante (creditorul) care a solicitat constituirea dosarului de executare? Nu stiu cum sa fac sa nu mi se mai ia toti banii din cont la urmatorul salariu ci doar o parte.
Buna ziua,
In urma cu 8 ani am contractat in calitate de codebitor (sotul fiind titular) un credit de nevoi persoanale - 14000 Euro, bani pe care i-am investit in achizitia unei case la tara din jud. Botosani. Ratele au fost platite timp de 3 ani dupa care ne-am pierdut amandoi locul de munca si ne-am mutat din Bucuresti unde stateam cu fiica mea, la casa de la tara, recent achizitionata.
Anul trecut am decis sa ma intorc in Bucuresti singura intrucat sotul meu a devenit violent. In decembrie 2015 s-a pronuntat divortul intentat de fostul meu sot, cu rezolutia "din vina ambelor parti". Problema este ca in toti acesti ultimi ani, de cand ne-am pierdut locurile de munca ratele nu au fost achitate si, pentru ca nu mai locuiam la adresa din Bucuresti (unde locuieste fiica mea) nu am primit nicio somatie de plata.
Fostul meu sot nu mai lucreaza de 5 ani legal, eu insa de cand m-am reintors in Bucuresti m-am angajat la o firma cu salariul minim si, ieri am primit de la Banca prin care incasez salariul o hartie de executare silita fara somatie prin care se aduce la cunostinta ca executorul judecatoresc va intra in posesia tuturor banilor din conturile personale, depozite, bunuri mobile sau imobile.
Am incercat sa iau legatura cu Biroul judecatoresc insa mi-au raspuns "nu am timp sa discut cu dumneavoastra".
Va rog sa ma ajutati cu un sfat privind drumul pe care sa o iau si ce solutie sa gasesc in acest moment. Sunt de acord cu poprirea a unei sume de 30% din salariu dar nu tot salariul. Si apoi, de ce executorul nu a dorit sa discute cu mine sa ajungem la o intelegere?

Multumesc!
buna ziua,
V-qsw ruga sa ma ajutati cu un raspuns vizavi la o problema legata de un import de aparatura pentru salon de infrumusetare din china. a ajuns marfa via vapor, am fost contactata sa le trimit vreo 3 acte (invoice, packing list si bill of lading), sa le platesc costurile de manipulare marfa si costurile aferente taxelor vamale si TVA. Am facut acest lucru, le-am trimis la o solicitare ulterioara si documentele firmei, ca sa imi spuna apoi ca se suspecteaza ca marfa ar fi prea ieftina (1000$ - 7 echipamente). Le-am trimis ulterior dovezi (contract de prestari servicii si extras de cont din care reiesea suma platita) ca s-a achitat exact cat e scris pe factura, mi-au trimis mrfa acasa, am primit-o, dar comisionarul vamal ma tot ameninta ca daca nu ii trimit si declaratia vamala de export (pe care furnizorul chinez spune ca nu o are) imi trimite nu stiu ce controale de la vama si inspectorii vamali imi dau amenzi de 4 -5 ori mai mari decat valoarea produselor.

Avand in vedere cele de mai sus, va rog sa imi spuneti daca este legal ca acest comisionar vamal sa ma tot preseze sa ii mai trimit documente dupa ce marfa mi-a fost eliberata din vama (cica la insistentele acestui comisionar vamal care a garantat pentru mine ca sunt de buna credinta, fara ca eu sa-i solicit acest lucru sau sa-i bat vreun apropo de acest gen).
Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția INDEMNIZATIE CRESTERE COPIL
buna ziua. si eu sunt in CCC si tot in ianuarie am depus dosarul. mi s-a comunicat ca indemnizatia + alocatia le voi primi dupa data de 20 a lunii martie prin mandat postal sau in jurul datei de 15 daca optez pentru virarea banilor intr-un cont bancar. am ales a doua varianta din mai multe motive iar banii au fost virati in data de 15 martie.
daca ii veti primi prin posta, banuiesc ca in cateva zile ar trebui sa ii primiti.
buna ziua. v-as ruga, daca se poate, sa ma lamuriti intr-un aspect legat de virarea banilor pt indemnizatie crestere copil. la depunenrea dosarului am optat pentru virarea banilor intr-un cont bancar. dupa 2 luni am verificat respectivul cont si aveam virata o suma. din calculele facute (conform deciziei la care am adunat alocatia copilului) aceasta suma este mai mica cu aproximativ 800 de lei (este vorba de suma virata retroactiv). inafara de faptul ca suma nu corespunde, pe extrasul de la banca nu apare nicidecum faptul acei bani reprezinta o indemnizatie ci scrie "Incasare salariu prin fisier plati 7142913130740113". in acest cont nu primesc bani de la angajator, fiind un cont curent deschis special pentru acesti bani.
poate nu as avea nicio problema cu ce scrie pe extras dar, vreau sa fac un credit si, pe langa faptul ca sunt putine banci care accepta un astfel de venit, cele care o fac, solicita extrasul pentru a vedea ca intr-adevar primesc suma trecuta pe decizie.

avand in vedere situatia prezentata mai sus, intrebarile mele sunt:
1. cui sa ma adresez pentru a ma lumina cu privire la calculul indemnizatiei care nu corespunde cu decizia?
2. nu ar trebui pe extras sa apara clar ca banii respectivi sunt din indemnizatie crestere copil, respectiv alocatie copil? daca da, cui sa ma adresez sa remediez aceasta problema?

Va multumesc!
buna ziua,
doresc sa comand din china cateva aparate de slabit / remodelare corporala. pot incadra aceste aparate ca si dispozitive medicale (pentru acest tip de aparate taxs vamala este 0)? apoi, ce documente trebuie sa solicit producatorului ca sa nu am probleme la ridicarea coletelor din vama?
multumesc.
Buna seara.
As avea o intrebare referitor la taxa de poluare intrata in vigoare la 01.01.2013.
in decembrie am achizitionat o masina inmatriculata prima data in romania in 2004 - euro 2. As dori sa stiu daca trebuie sa platesc taxa de poluare avand in vedere ca eu am facut tranzactia inainte de 01.01.2013. Mentionez ca taxa este mult mai mare fata de pretul de achizitie.
Multumesc.
am si eu o problema cu sotul meu. poate ma ajutati cu ceva sfaturi, va rog. Sotul meu a fost angajat pe perioada determinata pentru prima data pe data de 05.01.2005 cu contract pe 4 luni.la data de 30.04.2005 i-a prelungit contractul de munca pana la data de 31.12.2005.pe data de 31.12.2005 i-a prelungit din nou contractul pana la data de 31.12.2006.ei bine,la data de 31.12.2006 i-a incetat acest contract,conf art 56,alin "j"din codul muncii, acum vine ceea ce consideram noi a fii o incalcare a legii...dupa ce i-a incetat contractul de munca bineinteles ca si-a bagat somaj sotul meu...apoi l-au rechemat pe data de 22.03.2007,in CIM scrie clar aceasta data "angajat cu contract individual de munca,durata determinata pana la data de 22.03.2008.".am citit codul muncii si spune acolo ca nu se pot incheia mai mult de 3 contracte succesive intre aceleasi parti in intervalul de 24 luni,iar dupa acest interval de 24 luni se poate face un alt contract pe perioada determinata dar abia dupa 3 luni de zile,daca insa nu au trecut 3 luni sunt obligati sa-i faca pe perioada nedeterminata deci de cand i-a incetat lui contractul de munca dupa data de 31.12.2006 pana cand i-a facut alt contract pe data de 22.032007 nu sunt mai mult de 3 luni..avem dreptate oare?am inteles noi bine codul muncii? Acum ne e frica ca ii va expira contractul si isi pierde slujba. Noi am vrea sa ii dam in judecata.
Sunt directorul unei agentii de publicitate si am un furnizor care mi-a trimis un act aditional la contractul semnat in ianuarie prin care imi impune niste clauze cum ar fi:"intermediarul are obligatia de achitare a facturii in termen de 2 zile lucratoare de la data primirii ei prin email". Ei sustin ca factura emisa pe suport de hartie si trimisa pe e-mail este considerata factura electronica si de aceea ma obliga sa efectuez plata. Este adevarat acest lucru? din legea 260/2007 eu inteleg ca factura electronica inseamna o factura emisa dintr-un program de contabilitate autorizat, de aceea va rog sa ma lamuriti dvs. Si mai am o problema. Imi spune ca daca am achitat factura nu mai pot sa o contest deoarece eu mi-am asumat raspunderea pentru respectiva factura si continutul ei. Problema este ca eu platesc in avans pentru serviciul ce urmeaza a fi prestat iar daca ceva este in neregula cu serviciul pe care il presteaza ulterior eu nu pot solicita sa mi se dea banii inapoi. Consider ca aceste clauze sunt abuzive dar pe de alta parte este un furnizor foarte important pe care nu as vrea sa il pierd, cu toate ca in postura aceasta eu sunt clientul si ii aduc foarte multi clienti la randul meu. Ce ma sfatuiti sa fac? Vreau sa continui colaborarea cu acest furnizor, nu in aceste conditii insa el imi spune ca asa scrie in lege. Eu nu am gasit acea lege care sa ii dea dreptate si vreau sa ii dovedesc acest lucru.