Buna Ziua. Un prieten foarte bun a obtinut in urma cu ceva ani apartament ANL impreuna cu sotia lui. Ulterior au divortat, iar acesta a declarat la notar ca isi cedeaza partea lui din apartament fostei sotii. Ideea e ca cei doi au trebuit sa dea o declaratie notariala la mom primirii apartamentului cum ca nu detin, au detinut sau dobandit alte proprietati, teren etc. Stiu din surse sigure ca doamna, la mom acela avea in urma unei mosteniri cota parte dintr-un apartament + cota parte dintr-o casa de vacanta + cota parte din ceva terenuri (nu stiu daca arabile sau construibile).
1. Cui trebuie sa ii semnalez acest fapt? Ce repercusiuni pot sa fie? (ex. Este posibil sa fie scoasa din ap. ANL?)
2. Va fi tras la raspundere si acest prieten al meu pt falsul in declaratia notariala a fostei sotii?
Mutumesc!
Buna Ziua. Un prieten foarte bun a obtinut in urma cu ceva ani apartament ANL impreuna cu sotia lui. Ulterior au divortat, iar acesta a declarat la notar ca isi cedeaza partea lui din apartament fostei sotii. Ideea e ca cei doi au trebuit sa dea o declaratie notariala la mom primirii apartamentului cum ca nu detin, au detinut sau dobandit alte proprietati, teren etc. Stiu din surse sigure ca doamna, la mom acela avea in urma unei mosteniri cota parte dintr-un apartament + cota parte dintr-o casa de vacanta + cota parte din ceva terenuri (nu stiu daca arabile sau construibile).
1. Cui trebuie sa ii semnalez acest fapt? Ce repercusiuni pot sa fie? (ex. Este posibil sa fie scoasa din ap. ANL?)
2. Va fi tras la raspundere si acest prieten al meu pt falsul in declaratia notariala a fostei sotii?
Mutumesc!
Buna Seara!
Vara aceasta am lucrat la o firma (in prezent nu mai lucrez) si acuma ma aflu intr-o situatie un pic dificila. In sensul in care am acceptat de la inceput sa lucrez fara contract de munca, eu fiind studenta si primind bursa de merit de la facultate (daca as fi avut contract de munca nu as mai fi avut dreptul la bursa de pe semestrul in curs). Din cele trei luni lucrate, am fost platita o luna si jumatate, astfel incat angajatorul (daca pot sa-i spun asa) imi datoreaza o parte de salar de pe luna septembrie si un salar intreg pe octombrie. Acesta refuza sa-mi plateasca pe motiv ca nu are bani.
As dori sa aflu, daca in conditiile date, sunt mijloace legale prin care sa-mi recuperez banii de la el si daca apelez la aceste mijloace legale voi suferi si eu repercusiuni pentru ca am acceptat sa lucrez fara contract de munca.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Noapte buna!
Am un bar care functioneaza intr-o curte in care mai locuiesc cateva familii in apartamente, unele in chirie la episcopia care este proprietara curtii si respectiv doi proprietari, persoane fizice. Barul se afla intr-un spatiu inchiriat de la una dintre persoanele fizice. Episcopia vrea sa ingradeasca un spatiu (mai mult de jumatate ca suprafata) pentru curtea unei scoli, lasand spatiu de acces pentru ceilalti care locuiesc in curte. Pana acum, scoala nu avea iesire catre curte, fiind zid in zid cu aceasta curte, iesirea urmand a se amenaja in cele ce urmeaza. Legat de acestea, am doua intrebari:
1. Care este latimea minima pe care trebuie sa o lase libera constructorii pentru accesul persoanelor (sau si auto) la domiciliile lor?
2. Exista ceva prevederi legate de vecinatatea scoala-bar (distanta minima, functionarea in acelasi imobil), sau de prioritatea primei destinatii de folosinta?
Va multumesc anticipat.
Buna Ziua. Am si eu o mare nelamurire. Prietenul meu este divortat si are un copil cu fosta sotie. In urma divortului, copilul a fost incredintat mamei (copilul are 3 ani). Aceasta s-a recasatorit si acuma doreste sa mearga in strainatate (Germania) cu copilul si cu actualul sot la munca (la cules de ceva.....). A mers la pasapoarte si a reusit sa-i faca pasaport copilului fara sa mai ceara acordul tatalui. S-a schimbat ceva lege in legatura cu asta, ca din cate stiam eu era nevoie de acordul notarial al ambilor parinti, chiar si divortati fiind. Tatal poate face ceva sa impiedice plecarea copilului? (copilul va sta acolo in grija actualei ei soacre). Si odata plecata,poate sa stea acolo cat vrea ea, fara sa fie restrictionata de nimic, in legatura cu copilul? Va multumesc!
Buna Seara! V-am mai scris problema mea acum cateva luni, dar de atunci lucrurile au mai avansat un pic. Am ajuns intr-un moment in care am nevoie de niste lamuriri.
1. Initial fosta sotie nu a vrut sa recunoasca faptul ca m-a lovit, dar fiind un pic presata si aducandu-i-se la cunostinta ca daca minte, totul se va intoarce impotriva ei, recunoaste in scris agresiunea fizica. Eu nu prea vreau sa ma plimb prin tribunale, dar atunci cand politistul de la sectia care cerceteaza cazul a chemat-o pentru a avea o discutie eu cu ea, aceasta nu s-a prezentat si a fost agresiva din pct de vedere verbal si a spus ca pe ea nu intereseaza ce se intampla si ca nu vrea sa dea ochii cu mine. Problema e ca astazi s-au prezentat acasa la mine 2 politisti care m-au invitat maine la sectie sa vorbim. Ulterior am inteles ca si ea a fost chemata maine la sectie. Intrebarea mea este daca pot e legal sa ii cer bani pentru a-mi retrage plangerea (am auzit din mai multe surse ca varianta aceasta se foloseste) sau daca pot sa-mi expun aceasta intentie de fata cu politistul care va asista intalnirea?
2. Daca ea va avea o fire recalcitranta , iar eu semnez trimiterea ei in tribunal, eu am ceva de pierdut din asta? (mentionez ca am certificat medico-legal, iar ea a recunoscut ca m-a lovit printr-o declaratie)? Ea poate sa scape basma curata daca incepe cu povestile ei de genul : "e nefericita din cauza mea", "eu i-am destramat casnicia" etc.
3. Poate sa ceara ca eu sa nu mai pot sa stau prin preajma copilului lor de 2 ani, care se afla in custodia ei (mentionez ca si ea la randul ei are un prieten care sta cu ea si copilul ei in aceasi casa, chiar camera)
4. In tribunal ce sanse am sa cer si sa mi se acorde daune morale si in functie de ce se stabileste cuantumul? (de ex. salariul ei e de 900 ron, pot cere 200 euro)?
5. Am inteles de la politistul de la sectie ca i-a sosit cazierul din localitatea ei de nastere si ca ii se va face dosar penal pentru infractiunea de lovire si vatamare corporala. In cazul acesta, ea fiind cadru didactic (educatoare) la o institutie de stat, va ma putea profesa, avand in vedere ca va avea cazier?
Sper sa imi raspundeti cat mai repede. Multumesc mult. O seara placuta !
Buna. Am si eu niste nelamuriri. Prietenul meu este divortat in fapt din Aprilie 2009 si are un copilas in varsta de 2 ani care a ramas in custodia mamei. In urma sentintei de divort nu s-a stabilit ceva concret in legatura cu orele de vizita, ci ramanea pur si simplu la latitudinea partilor de a se intelege. Totul bine si frumos, prietenul meu isi vedea copilul in fiecare zi, dormea chiar in jur de 2-3 nopti pe saptamana la el. Acum stiind contextul sa va relatez ce am patit:
Copilul a dormit in noapte de sambata spre duminica la prietenul meu deoarece mama lui avea niste "treburi" cu prietenul sau partenerul ei, nici nu stiu cum sa-l numesc. In cursul zilei de duminica, prietenul meu impreuna cu fosta sotie au vorbit la telefon si a ramas decis ca baietelul sa mai doarma si cealalta noapte la el (respectiv duminica-luni) deoarece acesta avea ceva de rezolvat de dimineata. In seara de duminica, fosta sotie a mers acasa la mama prietenului meu, unde era si copilul pentru a-l vedea ce face, iar apoi sa plece si sa-l ia a doua zi. Prietenul meu a ajuns acasa si trebuia sa-l ia pe baietel sa mergem impreuna in alt cartier, de unde luam noi de obicei lapte seara. Toate lucrurile acestea se stiau dinainte de catre mama copilului. Dupa ce au imbracat copilul, au coborat toti trei din apartament si prietenul meu i-a spus acesteia ca eu sunt in masina si ii astept sa mergem impreuna (mentionez ca aseasta nu ma suporta deloc, am fost jignita in mai multe randuri de catre ea). In fata scarii sunt 2 drumuri: unul era scurtatura spre blocul unde ea locuieste, iar celalalt aleea spre masina parcata. Totusi, s-a decis sa vina la masina pentru a-i conduce. Copilul cand m-a vazut a sarit in sus de bucurie (ne intelegem foarte bine noi doi :) . Atunci mama copilului i-a spus prietenului meu sa-i aduca inapoi acasa copilul, in seara aceea pentru ca ea nu este de acord ca acesta sa stea in preajma mea. A urmat o discutie de cateva minute pline de jigniri de injurii la adresa noastra (isi iese foarte repede din sarite), dupa care a dat cu umbrela in masina in semn de protest. Cunoscandu-i comportamentul violent, prietenul meu a incercat sa o filmeze cu telefonul mobil, dar aceasta l-a muscat de mana. Eu am iesit din masina in acel moment si i-am spus sa inceteze, sa nu mai faca scene de genul acesta in fata copilului si sa vada ca suntem pe strada unde mai trec oameni. In acel moment am fost asaltata de palme si pumni la nivelul capului. Am fost lovita in jur de 6-7 ori, dupa care a fugit de acolo strigand dupa noi. Copilul a ramas in masina, am mers la politie si am facut plangere amandoi, iar apoi ne-am scos certificare medico-legale care atesta ca a avut loc niste lovituri (prietenul meu 1-2 zile ingrijiri medicale, iar eu 2-3 zile). In seara aceea nu a mai fost dus copilul acasa la mama lui, ci a ramas acasa la prietenul meu pana a doua zi la amiaza, cand ii l-a dus. Dupa aceasta, timp de 3 zile nu l-a mai lasat sa-si vada copilul. Dupa 3 zile de nervi, l-a sunat sa vina sa-l vada ca nu mai suporta sa auda incotinuu "tati". Dupa cateva zile am fost chemati la politie, la audieri unde am observat ca si ea a depus o plangere impotriva prietenului meu cum ca nu i-a adus copilul in seara aceea si ca a fost lovita, lucru care nu s-a intamplat deloc. Acum ce vreau sa va intreb: 1. Ea s-a zgariat in gard, la mana, in timp ce ma lovea pe mine, dar a spus ca a fost lovita de prietenul meu. Nu si-a scos nici un fel de certificat medico-legal. Cum putem sa dovedim ca minte? (acum vreun an, cand erau casatoriti, tot in urma unui acces de furie a spart farul de la masina cu piciorul, iar prietenul meu i-a tras o palma. Ea si-a scos certificat IML si a depus plangere pe care ulterior si-a retras-o). 2. Cand va avea loc acea intalnire de "intelegere" la politie, este legal sa ii cer bani pentru a-mi retrage acuzatiile? (spun asta deoarece parintii mei nu stiu de ce s-a intamplat si nici nu prea sunt de acord de relatia mea, iar daca mergem in tribunal asa stiu ca voi primi citatii acasa in legatura cu asta....si nu prea mi-as dori si probleme pe acasa). 3. Daca totusi se ajunge la tribunal (sincer, mi-as dori asta pentru ca femeia aceea sa inteleaga o data pentru totdeauna ca ea nu este mai presus de ceilalalti si nu poate sa faca ceea ce vrea fara a suporta niste consecinte), ce se poate intampla? Ii se va face dosar penal? Banuiesc ca nu poate fii vorba de inchisoare avand in vedere ca are in custodia ei un copil. Pot cere daune morale? Daca ea lucreaza ca si educatoare la o gradinita de stat, poate avea ceva repercusiuni asupra locului ei de munca, daca ii se va face cumva dosar penal? 4. Daca nu recunoaste faptul ca m-a lovit, pot fi folosite ca probe niste mesaje primite de la ea pe HI5 in care, intr-un limbaj extrem de vulgar, se lauda cum "mi-a stalcit fata de vaca si cum a vazut stelute verzi de la iubirea pe care mi-a oferit-o"? Imi pare rau ca am scris atat de mult, insa chiar as dori sa primesc niste raspunsuri de la niste persoane care cunosc legea. Va multumesc