avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariu complet
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariu complet

De la inceput tin sa recunosc ca ideea nu-mi apartine, dar mi s-a parut interesanta si am vrut sa o supun dezbaterii in acest forum.

Salariul complet a aparut sub forma de articol de presa aici:
[ link extern ]

si este folosit ca termen aici:
[ link extern ] /

Salariul complet reprezinta totalitatea cheltuielilor cu factorul munca pe care le face o firma. Participantii la actul productiv sunt firma, salariatul si statul.

Privind din punctul de vedere al firmei, pentru obtinerea unui produs/serviciu aceasta plateste o suma (salariul complet) care se imparte intre salariat si stat. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 55% salariatul si 45% statul. Adica, daca patronul scoate din buzunar 1000 lei, salariatul incaseaza 550 lei si statul 450 lei.

Privind din punctul de vedere al salariatului acesta este interesat cat anume incaseaza statul in comparatie cu venitul sau. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 80%. Adica, daca salariatul incaseaza 1000 lei net, statul incaseaza si el 800 lei. Salariul complet in acest caz este de 1800 lei.

In conditiile actuale reperul fata de care se calculeaza taxele catre stat si venitul net al salariatului este salariul brut. Acesta nu are nici o relevanta in fundamentarea politicilor economice ci are doar rolul de a masca adevaratele cheltuieli facute cu factorul munca si taxele percepute de stat, cotele procentuale fiind aplicate asupra altei sume, mai mica decat cea reala.

Cred ca pentru transparenta ar trebui sa promovam schimbarea legii in sensul ca pe statul de salarii sa apara astfel: salariul complet = 1000 lei (100%); impozite catre stat (eventual, dar nu obligatoriu, defalcate pe categorii) = 450 lei (45%); rest de plata pentru salariat = 550 lei (55%).
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:57, 2 Octombrie 2010
Orice om este liber sa lupte pentru realizarea convingerilor sale si daca sunt foarte multe persoane, convinse ca aceasta schimbare este bine-venita, cu siguranta ca aceasta "schimbare" este "pe drum", si se va "intampla"...in caz contrar, se aplica sfatul d-nului romania inedit :) adica :"Eu unul m-as mira sa se schimbe ceva".

P.S.Vis-a vis de anormalitate, consider ca este un lucru normal, ca salariul "complet" sa fie cunoscut de catre orice salariat...
Din R.O.I. si din "informarea prealabila" rezulta obligatia angajatorului de a aduce la cunostinta salariatului si situatia economico financiara a societatii .....:O.
eu zic ca oricum erau informati, doar ca refuza sa creada si sa tina minte ...

p.s. e normal :D
Ultima modificare: Luni, 19 Aprilie 2010
ContSters109653, utilizator
Eu vreau sa se schimbe ceva si propunerea lui Iulian Manea sa fie acceptata de ministerul finantelor , dar cred ca nu o sa fie acceptata din cauza faptului ca daca s-ar aplica aceasta masura li s-ar inocula tuturor salariatilor ideea ca sunt contribuabili si daca angajatii ( bugetari sau nu ) ar vedea cu cat contribuie la bugetul de stat si bugetul fondurilor sociale si-ar schimba in fiecare luna atitidinea fata de guvern si Traian Basescu .
toti salariatii sunt interesati de...."cu cat raman".... si nu de ce-i pe hartie. Ca e contribuabil ......stie; cat plateste angajatorul .....il lasa "rece", cat despre "atitudinea fata de Guvern si Traian Basescu" .....am vazut si la referendum si la alegerile pt. al II lea mandat :thumbdown:
Hope% a scris:

toti salariatii sunt interesati de...."cu cat raman".... si nu de ce-i pe hartie. Ca e contribuabil ......stie; cat plateste angajatorul .....il lasa "rece", cat despre "atitudinea fata de Guvern si Traian Basescu" .....am vazut si la referendum si la alegerile pt. al II lea mandat :thumbdown:


tocmai aici e problema. daca pe un salariat îl lasă "RECE" ... nici nu conteaza ce îl lasă rece, n-are decât să-și desfășoare viața la rece, dar atunci să nu se plângă.

la fel de adevărată este și atitudinea angajatului referitor la ... cât ia în mână.

toate astea arată o atitudine de delăsare, de neimplicare, de... de aici și frumoasa înjurătură apărută prin anii 90: "privatizatule. '' ei , angajații, cred că angajatorii sunt niște zbiri, niște îmbuibați care îi exploatează pe ei. (unde oare am mai auzit eu tezele astea ?).

concluzie: cred că ar fi utilă o campanie de conștientizare a cetățeanului. adică să știe la ce se supune dacă lucrează la negru, ce obligații are pentru a avea pretenții la drepturile consființite de legislație, etc, etc.

numai că astea sunt valabile undeva, într-o țară guvernată, unde există o viziune a unor politicieni capabili de așa ceva. de viziune. adică, dacă ai intrat în joc, adică ți-ai asumat regulile lui, ale jocului ( legislația în cazul acesta), acestea nu se schimbă.

la noi e cam așa: să zicem că ai de ales între niște jocuri. citești regulile lui (legislația). le accepți și .... începe repriza 1. ai ales să zicem tenisul de cîmp. după prima repriză, te trezești că se schimbă arbitrul, și vine unul care arbitreaza după regulile baschetului. asta incă n-ar fi nimic, dar constați că arbitrul este un fost portar la CAP, tocmai scăpat de la Spitalul 9.

poate metafora e forțată, dar am impresia că .... pe acolo suntem. dacă la asta mai pui și indiferența angajatului, pe care nu-l interesează decât partea lui, restul... totuși trăim într-o societate unde fiecare e important în ceea ce face (sau așa ar trebui) și dacă nu coordonează nimeni, dacă nu ne interesează, s-ar putea ca în loc de o simfonie (să zicem) să avem o mare gălăgie.

oricum o mare hărmălaie avem. și când mă uit cu ce salarii îi păîtim noi, cu toții, pe unii să ne-o întrețină ....

Alte discuții în legătură

Salariul serbanikha serbanikha [b]Buna ziua,intrebarea mea este urmatoarea: Am cerut o marire de salariu pe contractul de munca de la 700 la 1200 Ron,iar patronul firmei sustine ca daca imi ... (vezi toată discuția)
Salariu pe cm ContSters79003 ContSters79003 cum facem sa ne convingem patronii sa ne treaca salariu real pe carte de munca ? refuzam sa fim angajatul lor? cred ca aceasta problema va fi rezolvata daca ... (vezi toată discuția)
Calculare salariu Alex_Hre Alex_Hre Buna ziua, as dori sa aflu exact ce suma trebuie sa cheltuiasca in total angajatorul pentru a oferi un salariu net (carte de munca) de 4300 lei. Altfel spus, ... (vezi toată discuția)