Hope% a scris:
toti salariatii sunt interesati de...."cu cat raman".... si nu de ce-i pe hartie. Ca e contribuabil ......stie; cat plateste angajatorul .....il lasa "rece", cat despre "atitudinea fata de Guvern si Traian Basescu" .....am vazut si la referendum si la alegerile pt. al II lea mandat :thumbdown:
tocmai aici e problema. daca pe un salariat îl lasă "RECE" ... nici nu conteaza ce îl lasă rece, n-are decât să-și desfășoare viața la rece, dar atunci să nu se plângă.
la fel de adevărată este și atitudinea angajatului referitor la ... cât ia în mână.
toate astea arată o atitudine de delăsare, de neimplicare, de... de aici și frumoasa înjurătură apărută prin anii 90: "privatizatule. '' ei , angajații, cred că angajatorii sunt niște zbiri, niște îmbuibați care îi exploatează pe ei. (unde oare am mai auzit eu tezele astea ?).
concluzie: cred că ar fi utilă o campanie de conștientizare a cetățeanului. adică să știe la ce se supune dacă lucrează la negru, ce obligații are pentru a avea pretenții la drepturile consființite de legislație, etc, etc.
numai că astea sunt valabile undeva, într-o țară guvernată, unde există o viziune a unor politicieni capabili de așa ceva. de viziune. adică, dacă ai intrat în joc, adică ți-ai asumat regulile lui, ale jocului ( legislația în cazul acesta), acestea nu se schimbă.
la noi e cam așa: să zicem că ai de ales între niște jocuri. citești regulile lui (legislația). le accepți și .... începe repriza 1. ai ales să zicem tenisul de cîmp. după prima repriză, te trezești că se schimbă arbitrul, și vine unul care arbitreaza după regulile baschetului. asta incă n-ar fi nimic, dar constați că arbitrul este un fost portar la CAP, tocmai scăpat de la Spitalul 9.
poate metafora e forțată, dar am impresia că .... pe acolo suntem. dacă la asta mai pui și indiferența angajatului, pe care nu-l interesează decât partea lui, restul... totuși trăim într-o societate unde fiecare e important în ceea ce face (sau așa ar trebui) și dacă nu coordonează nimeni, dacă nu ne interesează, s-ar putea ca în loc de o simfonie (să zicem) să avem o mare gălăgie.
oricum o mare hărmălaie avem. și când mă uit cu ce salarii îi păîtim noi, cu toții, pe unii să ne-o întrețină ....