avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariu complet
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariu complet

De la inceput tin sa recunosc ca ideea nu-mi apartine, dar mi s-a parut interesanta si am vrut sa o supun dezbaterii in acest forum.

Salariul complet a aparut sub forma de articol de presa aici:
[ link extern ]

si este folosit ca termen aici:
[ link extern ] /

Salariul complet reprezinta totalitatea cheltuielilor cu factorul munca pe care le face o firma. Participantii la actul productiv sunt firma, salariatul si statul.

Privind din punctul de vedere al firmei, pentru obtinerea unui produs/serviciu aceasta plateste o suma (salariul complet) care se imparte intre salariat si stat. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 55% salariatul si 45% statul. Adica, daca patronul scoate din buzunar 1000 lei, salariatul incaseaza 550 lei si statul 450 lei.

Privind din punctul de vedere al salariatului acesta este interesat cat anume incaseaza statul in comparatie cu venitul sau. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 80%. Adica, daca salariatul incaseaza 1000 lei net, statul incaseaza si el 800 lei. Salariul complet in acest caz este de 1800 lei.

In conditiile actuale reperul fata de care se calculeaza taxele catre stat si venitul net al salariatului este salariul brut. Acesta nu are nici o relevanta in fundamentarea politicilor economice ci are doar rolul de a masca adevaratele cheltuieli facute cu factorul munca si taxele percepute de stat, cotele procentuale fiind aplicate asupra altei sume, mai mica decat cea reala.

Cred ca pentru transparenta ar trebui sa promovam schimbarea legii in sensul ca pe statul de salarii sa apara astfel: salariul complet = 1000 lei (100%); impozite catre stat (eventual, dar nu obligatoriu, defalcate pe categorii) = 450 lei (45%); rest de plata pentru salariat = 550 lei (55%).
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:57, 2 Octombrie 2010
florinraican a scris:

Idee : pe forumul avocatnet sunt inregistrate in acest moment 139.161 de membri.
Daca eliminam inregistrarile duble si conturile inactive tot mai raman 100.000 de membri cu drept de vot.

Ne apropiem astfel de art. 74 din Constituţia României care prevede in alin. (1) ca "Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative".

De studiat si Legea nr. 189/1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni cu modificarile ulterioare deoarece contine mecanismul prin care poate fi valorificata pe plan legislativ o propunere precum a dvs.

Ce ziceti? Pare o idee fantezista ori poate deveni realitate?



=D>=D>=D>

Eu zic ca nu este o idee fantezista, ci poate deveni realitate. Impreuna putem reusi. Suntem 100.000 de membri pe forum + prietenii, familia, etc, eu zic ca reusim sa strangem cel putin 250.000 de semnaturi.
Va sustin si haideti sa incercam sa facem un proiect de lege!
Apropos de poriect de lege , poate ii dam idee dL.Urban ca se pare ca are idei ideoase multe si nu i-ar strica una in plus .=D>
Mi se pare o idee excelenta! Sa fim noi "buturuga mica"!
Stiti cum se spune... inceputu-i greu...
Asadar.... cine si cum ne organizeaza? De raspuns "prezent" probabil vor fi multi dar cineva va trebui sa strige "catalogul" :)
Domnii administratori!!? :love1: Cum ne puteti ajuta?
Nu am reusit sa citesc totul, dar in idee lumea contureaza faptul ca se dut 40% din salar la stat.

Haideti sa vedem adevarul!!!, este un articol mai vechi postat pe un blog de mine (rog sa nu-l criticati dupa legislatia actuala, la accize e calculul gresit, ele fiind mult mai mari dar nu am mai avut timp sa-l refac)

[ link extern ]

Luati ideea si veti vedea ca e mai mult decat sclavie. In plus nu am venit si cu instrumentele bancare, unde omul saraceste si mai mult.

Este corect a se calcula cel putin statistic un coeficient de sclavie care daca depaseste 50%, statul sa retuneze banii inapoi!!!

De aici sa plece proiectul de lege!!!
Iulian Manea a scris:
Salariul complet reprezinta totalitatea cheltuielilor cu factorul munca pe care le face o firma.
Participantii la actul productiv sunt firma, salariatul si statul.

Buna ziua,

Subiectul deschis pe forum este nu "interesant" ci el este "fundamental".

Dupa opinia mea, subiectul (aspectul economic este real si este corect descris de uzeri, el fiind de fapt familiar tuturor managerilor si contabililor de SC) trebuie abordat pe doua planuri distincte:

A - primul nivel

- constientizarea Salariatilor de faptul ca Angajatorul "cheltuieste", pentru a
produce produsul/serviciul pe care "vrea sa-l vanda" (daca poate !), la
capitolul "cheltuieli cu munca vie" o suma de bani pe care o imparte (in
proportie de cca. 55/45) intre Salariat si Stat;

- constientizarea Salariatilor de faptul ca Statul a "incasat" o suma de bani
care in fapt le apartine in totalitate lor; Pentru aceste sume "prelevate din
buzunarul lor" Statul este tinut dator sa le furnizeze, la timp si continuu, servicii
sociale oportune, necesare si de buna calitate.

- constientizarea Statului de faptul ca el a "incasat" o suma de bani
care in fapt le apartine in totalitate Salariatilor; Statul trebuie sa "raspunda" nu
numai politic dar si administrativ si legal pentru modul cum administreaza
aceste sume prelevate de la cetateni.

B. - al doilea nivel

Pornind de de notiunile de "Stat" si de "contract social" (Contractul social - Omul s-a nascut liber, dar pretutindeni este in lanturi - Jean Jacques Rousseau) se poate deschide o discutie/intrebare de genul:
- Ce tip de Stat dorim ? (adica ce tip de stat ar fi mai bun, dar de aici se poate continua cu intrebarea - mai bun, dar pentru cine ? dar pentru cati ? )

Tipul de stat in discutie ar fi:

- un tip de stat social (nu "socialist" dar nici foarte departe), care i-si formeaza Bugetul de Stat preluand, sub forma de venituri fiscale (impozite directe, indirecte, contributii sociale), cca.40-60% din PIB din care finanteaza/administreaza o gama larga de servicii sociale asa zis "gratuite", destinate cvasi-totalitatii cetatenilor, stat care are cheltuieli mari cu un aparatul administrativ birocratic stufos;

- un tip de stat minimalist - neinterventional, liberal (in sens economic, nu politic), care lasa "in seama" cetatenilor problemele si costurile multora dintre serviciile sociale (uneori chiar si pensiile, frecvent asigurarile sociale, somajul, etc.) care nu mai sut "gratuite" ci "cumparate" la pretul pietii, are cheltuieli relativ moderate cu un sistem administrativ simplificat si care preia cca. 25 - 35% din PIB sub forma de venituri fiscale.

Nota bene:
In Romania, in anii 2004 - 2006, Statul preleva:
venituri fiscale - cca. 27,5% din PIB; impozite directe - cca. 5,7 din PIB; Contributii sociale - cca. 10% din PIB; Impozite indirecte - cca.12,5% din PIB.

Pentru o analiza mai aprofundata, vezi:
[ link extern ]
[ link extern ]
Cu stima,

Alte discuții în legătură

Salariu pe cm ContSters79003 ContSters79003 cum facem sa ne convingem patronii sa ne treaca salariu real pe carte de munca ? refuzam sa fim angajatul lor? cred ca aceasta problema va fi rezolvata daca ... (vezi toată discuția)
Salarii " la negru" Dumitrita L Dumitrita L Sunt angajat la o societate comerciala din mai 2007 avand in contract individual de munca pe perioada nedeterminata, in care salariul apare in suma de 1200 ... (vezi toată discuția)
Salariu declarat inktek inktek Buna ziua, As dori sa stiu si eu daca se poate, cum pot obliga angajatorul sa imi declare salari net ? In mana iau 1500 ron si declarat este 1200.DIferenta ... (vezi toată discuția)