avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariu complet
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariu complet

De la inceput tin sa recunosc ca ideea nu-mi apartine, dar mi s-a parut interesanta si am vrut sa o supun dezbaterii in acest forum.

Salariul complet a aparut sub forma de articol de presa aici:
[ link extern ]

si este folosit ca termen aici:
[ link extern ] /

Salariul complet reprezinta totalitatea cheltuielilor cu factorul munca pe care le face o firma. Participantii la actul productiv sunt firma, salariatul si statul.

Privind din punctul de vedere al firmei, pentru obtinerea unui produs/serviciu aceasta plateste o suma (salariul complet) care se imparte intre salariat si stat. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 55% salariatul si 45% statul. Adica, daca patronul scoate din buzunar 1000 lei, salariatul incaseaza 550 lei si statul 450 lei.

Privind din punctul de vedere al salariatului acesta este interesat cat anume incaseaza statul in comparatie cu venitul sau. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 80%. Adica, daca salariatul incaseaza 1000 lei net, statul incaseaza si el 800 lei. Salariul complet in acest caz este de 1800 lei.

In conditiile actuale reperul fata de care se calculeaza taxele catre stat si venitul net al salariatului este salariul brut. Acesta nu are nici o relevanta in fundamentarea politicilor economice ci are doar rolul de a masca adevaratele cheltuieli facute cu factorul munca si taxele percepute de stat, cotele procentuale fiind aplicate asupra altei sume, mai mica decat cea reala.

Cred ca pentru transparenta ar trebui sa promovam schimbarea legii in sensul ca pe statul de salarii sa apara astfel: salariul complet = 1000 lei (100%); impozite catre stat (eventual, dar nu obligatoriu, defalcate pe categorii) = 450 lei (45%); rest de plata pentru salariat = 550 lei (55%).
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:57, 2 Octombrie 2010
carol_lorac a scris:

[...]
poate ma convingeti dvs care ar fi acea finalitate practica UTILA celor 2 parti ;)


Dupa exemplul de mai sus, in realitate avem:

548 : 741 = 0.7395 (adica 73,95%).

Asta inseamna ca (dupa exemplul prezentat mai sus) la 741 lei pe care-i baga in buzunar un om statul incaseaza si el 548 lei. Cine stie acest lucru? In nici un caz salariatul. El primeste informatia ca are un salariu brut de 1.000 lei si ca i se retine pentru stat 259 lei si nu 548 cat incaseaza acesta in realitate.

Stiti ce crede salariatul? Ca proportia este aceasta:

259 : 741 = 0,3495 (adica 34,95%).

Ce ziceti? Suna mai frumos un procent de 34,95% in locul unuia de 73.95%, dar in buzunarul larg al statului sa intre aceeasi suma de 548 lei.

Si nu mai iau in considerare ca baza la care se aplica acum este salariul brut. Deci, se spune ca proportia este:

259 : 1.000 = 0,259 (adica 25,90%).
Wow!
Recunosc: am citit subiectul din chiar seara in care a fost publicat, dar nefiind specialist nu am indraznit sa imi “dau cu parerea”.
Am inteles - destul de greu - despre ce e vorba… :">
Adica, in salariul brut sa fie cuprinse si taxele care trebuie platite de angajator… Ideea e buna de pus in practica deoarece sunt chiar si… angajatori care pricep greu de ce trebuie sa plateasca taxe asa mari… aproape cat fondul de salarii…

Multi au intrebat: cu ce ii ajuta pe unii si pe ceilalti?! Informatia aceasta ar mai calma si angajatii, intelegand mai clar de ce angajatorul prefera sa treaca in acte o suma si in realitate sa le plateasca alta suma… Ar intelege - mai clar - angajatii ca nu e doar rea vointa din partea angajatorului… Pentru ca taxele pe care trebuie sa le plateasca angajatorul sunt, practic, un fel de… “bani in plus” - pe care ii vireaza in conturile statului doar pentru ca isi permite sa ofere oamenilor locuri de munca.

Sper ca nu am inteles total eronat - dar daca s-a intamplat… distrati-va…:D Insa va rog sa ma lamuriti… daca am inteles corect sau ba!
Multumesc pentru invitatie!
Sunt 100% de acord !=D>=D>=D>
Este justificat subiectul propus. Atat confederatiile patronale cat si cele sindicale au facut deseori referire la nivelul taxelor suportate de angajator si au cerut scaderea nivelului acestora. Daca salariatii ar cunoaste adevaratele cheltuieli cu forta de munca, sa nu uitam si de plata primelor zile de concediu medical desi sunt platite asigurarile de sanatate, asigurarea echipamentelor de protectie, controale medicale periodice, impozite anuale, s.a, in protestele lor ar cere scaderea taxelor pentru ca acestea le diminuaza rezultatul muncii lor si posibilitatea cresterii salariilor sau dezvoltarea firmei prin noi investitii.
Este necesar a fi gasita o solutie prin care un salariat sa fie informat de cat se plateste realmente pentru munca sa, catre cine se indreapta sumele, cu ce se alege el din munca prestata si care este adevaratul "profitor", angajatorul sau statul.
Dureros este si faptul ca statul a cheltuit si cheltuie fara responsabilitate aceste sume stranse din taxe si impozite, dar poate despre acestea vom avea curajul sa deschidem alt subiect, tacerea nefacand altceva decat sa duca mai departe "minunile" inventate cu mult tupeu in ultimii 20 de ani.
buna ziua!
o sa va spun povetea mea.
lucrez intr'o croitorie, cu un salariu minim pe economie.
avem salariu de baza,dar ,,cateodata'' se intampla sa sarim peste norma de zi si atunci plusul se imparte la salariati.
va dati seama ca este o suma infima,normal.
anul acesta,insa, patroana ne'a anuntat ca norma s'a marit, pentru ca a fost nevoita sa scada manoperele in defavoarea noastra, de ce? pentru ca anul trecut s'a pacalit ca nu si'a oprit si partea ei (sunt cuvintele ei)
adica, ea fiind de meserie economist, ,,s'a incurcat"" si nu si'a calculat bine beneficiul firmei.
CE GOGOSI
dar noi a trebuit sa le inghitim
asadar noi acum trebuie sa muncim mai mult, pentru a scoate si de anul trecut#-o#-o#-o
noi muncim poate ca inmiit fata de acum doi ani, salariul este la fel,fetele trag in masini ca nebunele doar pentru frica pierderii locului de munca, muncim de multe ori chiar si 12 cu 12 ,in croitorie nu este normal asa ceva, cu o pauza de doar 15 minute, o data la 4 ore.inlemnesti pur si simplu in scaun,in fata acului,de multe ori ,la turele de noapte nici nu mai vezi sa bagi ata in ac, atat de impaienjenita iti este privirea
iar taxele la stat, oricat de mari ar fi ele, le platim doar noi, din munca noastra depusa: lucram aceleasi produse de acum 4 ani pentru aceiasi clienti si manoperele au scazut
Da sunt 100% de acord
multumesc pentru invitatie!

Alte discuții în legătură

Salariu pe cm ContSters79003 ContSters79003 cum facem sa ne convingem patronii sa ne treaca salariu real pe carte de munca ? refuzam sa fim angajatul lor? cred ca aceasta problema va fi rezolvata daca ... (vezi toată discuția)
Salarii " la negru" Dumitrita L Dumitrita L Sunt angajat la o societate comerciala din mai 2007 avand in contract individual de munca pe perioada nedeterminata, in care salariul apare in suma de 1200 ... (vezi toată discuția)
Salariu declarat inktek inktek Buna ziua, As dori sa stiu si eu daca se poate, cum pot obliga angajatorul sa imi declare salari net ? In mana iau 1500 ron si declarat este 1200.DIferenta ... (vezi toată discuția)