avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariu complet
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariu complet

De la inceput tin sa recunosc ca ideea nu-mi apartine, dar mi s-a parut interesanta si am vrut sa o supun dezbaterii in acest forum.

Salariul complet a aparut sub forma de articol de presa aici:
[ link extern ]

si este folosit ca termen aici:
[ link extern ] /

Salariul complet reprezinta totalitatea cheltuielilor cu factorul munca pe care le face o firma. Participantii la actul productiv sunt firma, salariatul si statul.

Privind din punctul de vedere al firmei, pentru obtinerea unui produs/serviciu aceasta plateste o suma (salariul complet) care se imparte intre salariat si stat. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 55% salariatul si 45% statul. Adica, daca patronul scoate din buzunar 1000 lei, salariatul incaseaza 550 lei si statul 450 lei.

Privind din punctul de vedere al salariatului acesta este interesat cat anume incaseaza statul in comparatie cu venitul sau. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 80%. Adica, daca salariatul incaseaza 1000 lei net, statul incaseaza si el 800 lei. Salariul complet in acest caz este de 1800 lei.

In conditiile actuale reperul fata de care se calculeaza taxele catre stat si venitul net al salariatului este salariul brut. Acesta nu are nici o relevanta in fundamentarea politicilor economice ci are doar rolul de a masca adevaratele cheltuieli facute cu factorul munca si taxele percepute de stat, cotele procentuale fiind aplicate asupra altei sume, mai mica decat cea reala.

Cred ca pentru transparenta ar trebui sa promovam schimbarea legii in sensul ca pe statul de salarii sa apara astfel: salariul complet = 1000 lei (100%); impozite catre stat (eventual, dar nu obligatoriu, defalcate pe categorii) = 450 lei (45%); rest de plata pentru salariat = 550 lei (55%).
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:57, 2 Octombrie 2010
1. Nu stiu daca pe salariat il intereseaza cat plateste angajatorul pentru el (contributiile obligatorii).
2. Personal imi este indiferent cum se fac statele de plata.
Greu de zis si e o problema...As fi mai mindru daca as stii ca cistig dublu ?
Si ce folos...Interesant insa mesajul.
Multumesc de invitatie . Oricum "nepasarea"mioritica cu privire la jumatate de salariu o avem fiindca stim ca nu prea avem ce face.
Subscriu insa pentru 100 % .#-o
Ar fi o chestie buna doar pentru corecta informare a salariatului; poate asa nu ar mai tipa el la angajator si angajatorul la el, s-ar lua de mana si ar tipa amandoi la cine trebuie. Sa nu uitam ca un om informat face cat doi!
Dar... divide et impera!

Totusi, cred ca exemplear fi mai multe:
-exista super(hiper)marketuri pe taramurile valahe unde pretul produselor este scris mare, pentru toti chiorii, dar de fapt acel pret nu include TVA-ul - pretul inclusiv TVA este scris microscopic ceva mai jos iar teapa ti-o iei la casa daca nu ai ochi de vultur sau ochelari la tine. Vociferezi? Ti se spune ca scrie pe geamul magazinului ca preturile nu contin TVA si de ce nu ai facut bine sa te zgaiesti la intrare inainte sa cocosezi carutul si sa zici ca ai gasit ocazia vietii tale?
-castiga unul la loto si o tara intreaga il invidiaza ca are 10 milioane de euroi; ala se imbata de fericire, ia basculanta sa se duca sa-si ia banii si la loterie, surpriza!... ii trece betia instantaneu - nu mai sunt 10 milioane, sunt "doar" 7,5 pentru ca 25% este impozitul pe care-l ia statul; in situatia asta sunt toate mega-castigurile anuntate pe toate potecile... (ma rog... alea care se mai si dau...)
-negociezi cu chiriasul o chirie de 500 lei, de fapt ramai in mana cu 440 lei; nu poti sa-i pretinzi omului sa plateasca mai mult ca se considera inselat sau isi cauta pe altul;
In aceiasi situatie sunt mai toate veniturile din tara asta daca negociezi o suma poti fi sigur ca nu acea suma va intra in buzunarul tau.
Ca sa folosesc cuvinte mari asta ar suna clar a incitare la evaziune fiscala!
Ar ajuta foarte mult macar corecta informare pentru ca asa ar sti si cel mai ignorant din popor cam cati bani incaseaza statul si nu ar mai pleca urechile la vaitaturile lor cat sunt de saraci si ca trebuie sa se imprumute.... Daca omul care se speteste pentru 500 lei ar sti ca pentru salariul lui statul ia aproape 850 lei, si ar mai gandi ca lucrul asta se intampla cu cateva milioane nu ar mai fi asa usor de manevrat...
Nu stiu daca discutia noastra pe acest forum va schimba cu ceva lucrurile sau gandirea dar poate este un mic pas inainte.
Este o zi mare si poate Dumnezeu ne va auzi si pe noi!
Ultima modificare: Luni, 5 Aprilie 2010
Lulica, utilizator
pentru 100%
:) Sunt societati, de genul S.A., de exemplu, care de ani de zile aplica procedeul propus de catre d-nul Iulian Manea, fara sa existe obligativitate in acest sens.
Poate ar fi mult mai bine daca ar exista un text de lege care sa oblige angajatorii sa emita astfel de 'fluturasi" dar ar fi si mai bine daca ar exista si sanctiuni...pentru ca un text de lege fara masuri coercitive este ca "marul...fara mere"...
Ultima modificare: Luni, 5 Aprilie 2010
Iuliana Cermak, Avocat

Alte discuții în legătură

Salariu pe cm ContSters79003 ContSters79003 cum facem sa ne convingem patronii sa ne treaca salariu real pe carte de munca ? refuzam sa fim angajatul lor? cred ca aceasta problema va fi rezolvata daca ... (vezi toată discuția)
Salarii " la negru" Dumitrita L Dumitrita L Sunt angajat la o societate comerciala din mai 2007 avand in contract individual de munca pe perioada nedeterminata, in care salariul apare in suma de 1200 ... (vezi toată discuția)
Salariu declarat inktek inktek Buna ziua, As dori sa stiu si eu daca se poate, cum pot obliga angajatorul sa imi declare salari net ? In mana iau 1500 ron si declarat este 1200.DIferenta ... (vezi toată discuția)