avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariu complet
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariu complet

De la inceput tin sa recunosc ca ideea nu-mi apartine, dar mi s-a parut interesanta si am vrut sa o supun dezbaterii in acest forum.

Salariul complet a aparut sub forma de articol de presa aici:
[ link extern ]

si este folosit ca termen aici:
[ link extern ] /

Salariul complet reprezinta totalitatea cheltuielilor cu factorul munca pe care le face o firma. Participantii la actul productiv sunt firma, salariatul si statul.

Privind din punctul de vedere al firmei, pentru obtinerea unui produs/serviciu aceasta plateste o suma (salariul complet) care se imparte intre salariat si stat. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 55% salariatul si 45% statul. Adica, daca patronul scoate din buzunar 1000 lei, salariatul incaseaza 550 lei si statul 450 lei.

Privind din punctul de vedere al salariatului acesta este interesat cat anume incaseaza statul in comparatie cu venitul sau. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 80%. Adica, daca salariatul incaseaza 1000 lei net, statul incaseaza si el 800 lei. Salariul complet in acest caz este de 1800 lei.

In conditiile actuale reperul fata de care se calculeaza taxele catre stat si venitul net al salariatului este salariul brut. Acesta nu are nici o relevanta in fundamentarea politicilor economice ci are doar rolul de a masca adevaratele cheltuieli facute cu factorul munca si taxele percepute de stat, cotele procentuale fiind aplicate asupra altei sume, mai mica decat cea reala.

Cred ca pentru transparenta ar trebui sa promovam schimbarea legii in sensul ca pe statul de salarii sa apara astfel: salariul complet = 1000 lei (100%); impozite catre stat (eventual, dar nu obligatoriu, defalcate pe categorii) = 450 lei (45%); rest de plata pentru salariat = 550 lei (55%).
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:57, 2 Octombrie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pentru invitatie Iulian.. da, evident ca achiesez la opiniile majoritatii exprimate pe acest subiect deschis de tine..e bine sa cunoasca tot poporul salariat cat plateste patronul in final ptr salariul lui..mama mea a avut de la rodipet luate in franciza 8 chioscuri si pentru alea am avut 11 angajati.. fiind o franciza paguboasa, rodipetul fiind falimentar, am ajuns ca eu sa platesc din onorariul meu de avocat salariile celor 11 persoane.. m-au cocosat nu salariile cat darile la stat..evident ca dupa un an jumate, cand am secat toate economiile mele cu afacerea asta, am spus stop..eu daca stiam ca am atat de plata catre stat o inchideam mai repede.. faceam atlfel calculele.. am avut si ghinionul cu o contabila mai nepriceputa ce mai mult ma incurcat decat m-a ajutat
Intradevar, cum spuneti, daca de maine in contractele individuale de munca in locul rubricii "salariul de baza brut lunar" de, sa zicem, 1.000 lei apare rubrica "salariu complet" unde suma este de 1.289 lei salariatul incaseaza aceeasi suma neta de 741 lei, iar statul incaseaza tot 548 lei.

548 : 741 = 0.7395 (adica 73,95%).

Cati dintre cei din jurul nostru stiu acest lucru? Intrebati si veti vedea cat este de mare ignoranta in acest domeniu. Inclusiv printre patroni unde (nu-i asa?) ne-am astepta la un mai mare interes.
~ Conținut șters la cerere ~
si totusi ...
cu ce ar ajuta acest demers pe angajat si/sau pe angajator dpdv financiar ? cu absolut nimic. pe angajator il ajuta ca afla si angajatii ca plateste si el o alta suma de bani pentru darile catre stat pentru salariile lor, dar salariatii nu stiu si celelalte dari pe care le plateste angajatorul pentru activitatile respective cu care asigura salariile : TVA si impozit forfetar (cele mai cunoscute), etc
iar pe salariat nu-l ajuta cu nimic in afara de faptul ca devine mai putin "ignorant" prin aflarea acestui adevar.
daca acest demers ar avea si o finalitate practica dpdv financiar pt angajat si/sau angajator as fi pe deplin de acord cu el. dar nu vad rostul unui demers fara o finalitate practica utila
poate ma convingeti dvs care ar fi acea finalitate practica UTILA celor 2 parti ;)

Alte discuții în legătură

Salariul serbanikha serbanikha [b]Buna ziua,intrebarea mea este urmatoarea: Am cerut o marire de salariu pe contractul de munca de la 700 la 1200 Ron,iar patronul firmei sustine ca daca imi ... (vezi toată discuția)
Salariu pe cm ContSters79003 ContSters79003 cum facem sa ne convingem patronii sa ne treaca salariu real pe carte de munca ? refuzam sa fim angajatul lor? cred ca aceasta problema va fi rezolvata daca ... (vezi toată discuția)
Calculare salariu Alex_Hre Alex_Hre Buna ziua, as dori sa aflu exact ce suma trebuie sa cheltuiasca in total angajatorul pentru a oferi un salariu net (carte de munca) de 4300 lei. Altfel spus, ... (vezi toată discuția)