avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariu complet
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariu complet

De la inceput tin sa recunosc ca ideea nu-mi apartine, dar mi s-a parut interesanta si am vrut sa o supun dezbaterii in acest forum.

Salariul complet a aparut sub forma de articol de presa aici:
[ link extern ]

si este folosit ca termen aici:
[ link extern ] /

Salariul complet reprezinta totalitatea cheltuielilor cu factorul munca pe care le face o firma. Participantii la actul productiv sunt firma, salariatul si statul.

Privind din punctul de vedere al firmei, pentru obtinerea unui produs/serviciu aceasta plateste o suma (salariul complet) care se imparte intre salariat si stat. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 55% salariatul si 45% statul. Adica, daca patronul scoate din buzunar 1000 lei, salariatul incaseaza 550 lei si statul 450 lei.

Privind din punctul de vedere al salariatului acesta este interesat cat anume incaseaza statul in comparatie cu venitul sau. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 80%. Adica, daca salariatul incaseaza 1000 lei net, statul incaseaza si el 800 lei. Salariul complet in acest caz este de 1800 lei.

In conditiile actuale reperul fata de care se calculeaza taxele catre stat si venitul net al salariatului este salariul brut. Acesta nu are nici o relevanta in fundamentarea politicilor economice ci are doar rolul de a masca adevaratele cheltuieli facute cu factorul munca si taxele percepute de stat, cotele procentuale fiind aplicate asupra altei sume, mai mica decat cea reala.

Cred ca pentru transparenta ar trebui sa promovam schimbarea legii in sensul ca pe statul de salarii sa apara astfel: salariul complet = 1000 lei (100%); impozite catre stat (eventual, dar nu obligatoriu, defalcate pe categorii) = 450 lei (45%); rest de plata pentru salariat = 550 lei (55%).
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:57, 2 Octombrie 2010
memitsc a scris:

[...]
opinii pertinente, ca cea propusă discuției de domnul Manea, din păcate se discută pe forumuri, și nu în parlament, unde poate ar mai lumina un domeniu.




Discutia de aici nu poate fi mai mult decat ce este si se doreste a fi, adica un punct de plecare in elaborarea unui proiect legislativ.

Peruschi a scris:

[...]
Salariatului si daca ii spui ca redirectionezi taxele care le platesti la stat catre el, tot nu va reactiona.
[...]


Singura posibilitate de a redirectiona taxele ce ar fi platite la stat catre salariat e munca la negru. Eu nu vreau sa merg in aceasta directie. Ma gandeam ca salariul complet poate fi un indicator de recrutare de personal.

Pentru o treaba pe care o am de facut trebuie sa apelez la niste oameni care se pricep. M-am inteles cu omul caruia ii fac serviciul la un pret. Ce fac mai departe? Dau anunt in ziar ca angajez oameni sa faca treburi la care se pricep cu salariu complet de 100 lei (centa latina, ca reper). Peste asta mai incases o suma (nu spun cat), dar e normal, ca si eu trebuie sa traiesc din ceva, nu-i asa?

Cred ca salariatului trebuie sa-i propunem alternative ca o parte din banii pe care-i ia statul sa intre in buzunarul lui. Sau mai bine zis, sa-l lasam pe el sa decida. Suntem in Romania, anul 2010, ce alternative am? Sau mai bine spus, avem alternative? Eu zic ca da.
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
Iulian MANEA, Contabil
Iulian Manea a scris:

memitsc a scris:

[...]
opinii pertinente, ca cea propusă discuției de domnul Manea, din păcate se discută pe forumuri, și nu în parlament, unde poate ar mai lumina un domeniu.




Discutia de aici nu poate fi mai mult decat ce este si se doreste a fi, adica un punct de plecare in elaborarea unui proiect legislativ.

Si cine o sa faca acest proiect legislativ ?
romania inedit a scris:

Si cine o sa faca acest proiect legislativ ?


Eu, tu si altii care se vor alatura. Daca nimeni nu vine alaturi inseamna ca proiectul e gresit.

Asta este! Trebuie sa ne asumam, si "succesurile", si esecurile.

florinraican a scris:

[...] ma intreb care ar putea fi parghiile prin care ar putea fi promovata legislativ aceasta idee.



Pentru ca o idee sa fie pusa in practica e nevoie de multe persoane care sa-si exprime acordul. Nu stiu cum se poate face asta, dar impreuna poate gasim o solutie.

adrianmarin a scris:

[...] virtual (a se citi "salariul complet" ) [versus] real (salariul brut ) [...]


Spuneti ca este virtual salariul complet?

Avem aici definitia:
[ link extern ]

Care este argumentul care va determina sa considerati salariul brut ca fiind real si salariul complet ca fiind virtual? Eu cred ca dimpotriva, salariul brut este folosit pentru a se ascunde realitatea.
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
Iulian MANEA, Contabil
Idee : pe forumul avocatnet sunt inregistrate in acest moment 139.161 de membri.
Daca eliminam inregistrarile duble si conturile inactive tot mai raman 100.000 de membri cu drept de vot.

Ne apropiem astfel de art. 74 din Constituţia României care prevede in alin. (1) ca "Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative".

De studiat si Legea nr. 189/1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni cu modificarile ulterioare deoarece contine mecanismul prin care poate fi valorificata pe plan legislativ o propunere precum a dvs.

Ce ziceti? Pare o idee fantezista ori poate deveni realitate?





Ar fi o realizare in premiera, care nu ar trece neobservata!

Scopul primordial ar fi transparenta si corecta informare a contribuabililor, in genul clarificarii pe care a adus-o si DAE - dobanda anuala efectiva, care a asigurat comparabilitate si transparenta in relatia cu finantatorii.
Faptul ca "darile la Stat" sunt mari sau mici este obtinut pe cale de consecinta si nu trebuie sa constituie tinta acestei initiative legislative.

Sa ne uram succes!

Alte discuții în legătură

Salariul serbanikha serbanikha [b]Buna ziua,intrebarea mea este urmatoarea: Am cerut o marire de salariu pe contractul de munca de la 700 la 1200 Ron,iar patronul firmei sustine ca daca imi ... (vezi toată discuția)
Salariu pe cm ContSters79003 ContSters79003 cum facem sa ne convingem patronii sa ne treaca salariu real pe carte de munca ? refuzam sa fim angajatul lor? cred ca aceasta problema va fi rezolvata daca ... (vezi toată discuția)
Calculare salariu Alex_Hre Alex_Hre Buna ziua, as dori sa aflu exact ce suma trebuie sa cheltuiasca in total angajatorul pentru a oferi un salariu net (carte de munca) de 4300 lei. Altfel spus, ... (vezi toată discuția)