avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariu complet
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariu complet

De la inceput tin sa recunosc ca ideea nu-mi apartine, dar mi s-a parut interesanta si am vrut sa o supun dezbaterii in acest forum.

Salariul complet a aparut sub forma de articol de presa aici:
[ link extern ]

si este folosit ca termen aici:
[ link extern ] /

Salariul complet reprezinta totalitatea cheltuielilor cu factorul munca pe care le face o firma. Participantii la actul productiv sunt firma, salariatul si statul.

Privind din punctul de vedere al firmei, pentru obtinerea unui produs/serviciu aceasta plateste o suma (salariul complet) care se imparte intre salariat si stat. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 55% salariatul si 45% statul. Adica, daca patronul scoate din buzunar 1000 lei, salariatul incaseaza 550 lei si statul 450 lei.

Privind din punctul de vedere al salariatului acesta este interesat cat anume incaseaza statul in comparatie cu venitul sau. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 80%. Adica, daca salariatul incaseaza 1000 lei net, statul incaseaza si el 800 lei. Salariul complet in acest caz este de 1800 lei.

In conditiile actuale reperul fata de care se calculeaza taxele catre stat si venitul net al salariatului este salariul brut. Acesta nu are nici o relevanta in fundamentarea politicilor economice ci are doar rolul de a masca adevaratele cheltuieli facute cu factorul munca si taxele percepute de stat, cotele procentuale fiind aplicate asupra altei sume, mai mica decat cea reala.

Cred ca pentru transparenta ar trebui sa promovam schimbarea legii in sensul ca pe statul de salarii sa apara astfel: salariul complet = 1000 lei (100%); impozite catre stat (eventual, dar nu obligatoriu, defalcate pe categorii) = 450 lei (45%); rest de plata pentru salariat = 550 lei (55%).
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:57, 2 Octombrie 2010
Hristos a Inviat! Multumesc pentru invitatie!
Un om informat este periculos! Lupta pentru drepturile sale!
Este delicat subiectul pentru ca atat angajatorul cat si angajatul ar trebui sa colaboreze si mai ales ca actiunea/atitudinea sa nu fie inteleasa gresit, de fronda impotriva statului.
Informatiile sa fie indreptate "impotriva celor ce conduc sau doresc sa conduca" fapt ce poate fi pedepsibil atunci cand ni se cere sa votam.
Interesant subiectul. Dar avem noi putere sa facem ceva in sensul acesta? Oricum, subscriu pentru 100%.
talk4u a scris:

Dar avem noi putere sa facem ceva in sensul acesta?

Am recitit si eu parerile dvs... si cred ca putem face ceva! Putem informa salariatii atunci cand facem fluturasii pentru plata salariilor, putem informa angajatorii atunci cand facem statele de plata sau le stabilim bugetele. Dupa cum bine stiti in Romania cea mai buna publicitate este cea "orala"... poti da un anunt in ziar, dar nu vei obtine acelasi rezultat pe care l-ai obtine imprastiind "zvonul" in cecul de cunostinte... B-)
In plus cunoasterea legii este obligatorie dar putini isi permit aceasta obligatie. Prin lege (Codul Muncii, daca nu ma insel) angajatorul este obligat sa transmiteta reprezentantilor angajatilor informatii privind evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a firmei... intr-o astfel de infoarmare poate fi "strecurata" si aceasta informatie.
Cred ca putem fi noi cu cativa centimetrii mai sus decat televiziunile si ziarele care nu stiu sa prezinte la stiri decat crime, sinucideri, violuri, batai si alte de astea de ai crede ca este o instigare nationala la astfel de practici (!?!), de tot felul de talk-show-uri in care se despica firul in patru cine cat si cum a furat sau inselat si cu cat este persoana mai cunoscuta si apartenenta la un partid mai subliniata cu atat audienta este mai mare... consider ca astea nu sunt decat tactici de "aburire" si de indepartare a atentiei opiniei publice de la adevaratele probleme; perdele de dupa care ei sa poate "lucra" nestingheriti.
Asadar, duce-ti informatiile pe care le aveti mai departe! Spuneti oriunde puteti fi ascultati si haide-ti putin cate putin sa luam valul de pe ochii acestor oameni. Poate cu o floare nu se face primavara dar intotdeauna O FLOARE a fost simbolul primaverii.
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
Lulica, utilizator
Cel mai tare iti dai seama de cat platesti daca esti liber profesionist #-o
Am calculat ca aproximativ 40% din incasarile lunare se duc pe "dari".

Daca esti angajat la o firma, este adevarat ca nu-ti bati capul astea. Dar nici nu sunt convinsa ca i-ar interesa pe multi. Adica, si eu as prefera sa le plateasca altcineva si eu sa nu-mi bat capul cu ele.

Dar poate ca n-am inteles eu scopul discutiei.
Cu propunerea in sine sunt si eu de acord, macar pentru intarirea unui principiu al informarii reale.
In acelasi timp insa:
1. Cred ca multi salariati stiu aproximativ ca aceasta proportie reala dintre suma incasata de stat pentru fiecare salariu platit si aceea incasata de ei ca salariu este in jurul a 75%; ceea ce ii intereseaza insa cu adevarat si dincolo de orice justificari ale oricui (patronat sau stat prin politicieni) este venitul real pe care il incaseaza, iar acesta nu se poate schimba nici macar printr-o prevedere legala de acest tip, ci numai prin realizarea unei politici economice corecte si coerente a unui stat in care toti decidentii si creatorii acestei politici sa fie cu adevarat competenti
2. Cred in aceeasi masura in posibilitatea unei solidaritati sociale patronat-salariati (sindicate) aparent paradoxale, dar perfect posibile in acest tip de interese, care sa aiba ca principal scop determinarea decidentilor mentionati sa fie sau sa devina competenti si mai ales sa ia masuri reale si prin consecinta evidente pentru cresterea economica si implicit a nivelului de trai. (obligatii de altfel constitutionale ale statului ). Aceasta solidaritate trebuie simtita in mod natural si mai ales manifestata fara retinere prin actiuni practice, deoarece simpla teorie nu rezolva lucrurile.

Alte discuții în legătură

Salariu pe cm ContSters79003 ContSters79003 cum facem sa ne convingem patronii sa ne treaca salariu real pe carte de munca ? refuzam sa fim angajatul lor? cred ca aceasta problema va fi rezolvata daca ... (vezi toată discuția)
Salarii " la negru" Dumitrita L Dumitrita L Sunt angajat la o societate comerciala din mai 2007 avand in contract individual de munca pe perioada nedeterminata, in care salariul apare in suma de 1200 ... (vezi toată discuția)
Salariu declarat inktek inktek Buna ziua, As dori sa stiu si eu daca se poate, cum pot obliga angajatorul sa imi declare salari net ? In mana iau 1500 ron si declarat este 1200.DIferenta ... (vezi toată discuția)