avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariu complet
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariu complet

De la inceput tin sa recunosc ca ideea nu-mi apartine, dar mi s-a parut interesanta si am vrut sa o supun dezbaterii in acest forum.

Salariul complet a aparut sub forma de articol de presa aici:
[ link extern ]

si este folosit ca termen aici:
[ link extern ] /

Salariul complet reprezinta totalitatea cheltuielilor cu factorul munca pe care le face o firma. Participantii la actul productiv sunt firma, salariatul si statul.

Privind din punctul de vedere al firmei, pentru obtinerea unui produs/serviciu aceasta plateste o suma (salariul complet) care se imparte intre salariat si stat. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 55% salariatul si 45% statul. Adica, daca patronul scoate din buzunar 1000 lei, salariatul incaseaza 550 lei si statul 450 lei.

Privind din punctul de vedere al salariatului acesta este interesat cat anume incaseaza statul in comparatie cu venitul sau. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 80%. Adica, daca salariatul incaseaza 1000 lei net, statul incaseaza si el 800 lei. Salariul complet in acest caz este de 1800 lei.

In conditiile actuale reperul fata de care se calculeaza taxele catre stat si venitul net al salariatului este salariul brut. Acesta nu are nici o relevanta in fundamentarea politicilor economice ci are doar rolul de a masca adevaratele cheltuieli facute cu factorul munca si taxele percepute de stat, cotele procentuale fiind aplicate asupra altei sume, mai mica decat cea reala.

Cred ca pentru transparenta ar trebui sa promovam schimbarea legii in sensul ca pe statul de salarii sa apara astfel: salariul complet = 1000 lei (100%); impozite catre stat (eventual, dar nu obligatoriu, defalcate pe categorii) = 450 lei (45%); rest de plata pentru salariat = 550 lei (55%).
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:57, 2 Octombrie 2010
Interesant subiect. Multumesc pentru invitatie.

Dincolo de beneficiile cu caracter informativ pe care un asemenea sistem le implica, am avut curiozitatea sa arunc o succinta privire la sistemul american privind problema. Am constatat ca nici acolo nu exista un formular standard pentru “fluturashul” pe care il primeste angajatul, ci doar elemente obligatorii privind datele de identificare ale angajatorului, venitul brut, deducerile legale si cele voluntare, rata impozitului progresiv in functie de zilele/orele efectiv lucrate, starea civila, etc). In schimb, pe net exista calculatoare de venit net, cum la impozitele si contributiile federale se mai adauga si anumite contributii specifice datorate statului federativ (e.g. in afara de contributia federala pentru ajutorul de somaj, exista si o contributie de somaj si pentru statul…Arizona, de exemplu).
In concluzie, nici in America nu exista obligativitatea angajatorului de a identifica pe “fluturash” (pay slip) contributiile si impozitele pe care le datoreaza angajatorul statului pe urma angajatului (Payroll taxes/witholdings). In link-ul de mai jos puteti consulta un model de “pay slip”.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
godspeed, utilizator
nefiind de specialitate, nu prea pot avea un punct de vedere obiectiv. categoric sunt de acord cu orice initiativa care ar simplifica aplicarea normelor și ar evita abuzurile de interpretare al "controlorilor".

din căte am oservat pe piața muncii, fără să generalizez, dar un procent supărător de mare din salaraiți sunt deprinși doar cu drepturile, mai puțin cu îndatoririle, oricum deloc cu normele, cu legislația. concret, pe scurt, vor un salariu cît mai mare pentru care să presteze cât mai puțin. desigur nu generalizez, există excepții.

că taxele sunt mari, multe, greu de justificat se știe. justificabile doar prin lipsa de viziune in ceea ce priveste gestiunea unui buget. se pare ca gestionarii bugetului, adica golanii de la guvern, ca și majoritatea salariatilor descrisi mai sus (că doar de acolo provin) vor căt mai mult si să facă .... căt mai puțin. mai ales că ei nu dau socoteala nimănui.

mi-aș permite o observație aici. că doar acel ce% care se ia din salarii, din impozite formează bugetul statului: bugetul se alimenteaza după regulile economiei de piață, și îl alimentăm toți. același buget se golește după reguliele economiei centralizate, unde există plan de investiții. dacă nu cheltuiești banii de la o anumită poziție bugetară, nu primești nimic în exercițiul bugetar următor.

cred că până la urmă aici e problema: nu ne-am hotărât, ca stat, ce vrem, încotro ne îndreptăm, și în funcție de asta să avem, să ne dăm noi, nouă, un set clar de legi, univoce, simple, eficiente. și uite așa, cârpim într-una, arătăm ca un sat fără câini, și ne mirăm că unii fură ca-n codru, că oricum nu dau socoteala (decât adversarilor politici sau presei, dar numai la televizor).

opinii pertinente, ca cea propusă discuției de domnul Manea, din păcate se discută pe forumuri, și nu în parlament, unde poate ar mai lumina un domeniu.

O tema interesanta .... doar in masura in care pui accentul pe virtual (a se citi "salariul complet" ) in loc sa il pui pe real (salariul brut ) .
Cred ca mesajul distinsului prof. universitar poate avea fie rolul de constientizare a angajatului cu privire la valoarea muncii sale "salariul complet" , fie rolul de frustrare a angajatului care devine constient de faptul ca o buna parte din valoarea muncii sale nu o "simte" in buzunar .
O initiativa legislativa in acest sens ???? nu cred ca ar avea sorti de izbanda pentru ca efectul adoptarii unui act normativ in acest sens ar fi ZERO (nu se obtine niciun beneficiu pecuniar suplimentar angajatului sau , de ce nu , angajatorului) .
Numai bine !
Propunerea dvs nu este una absolut noua dar este remarcabila.
Aceste aspecte (contributiile mari fata de stat) au mai fost analizate si discutate.
Cunoastem maniera in care statul ne spoliaza sistematic si stim cu totii ca statul roman este unul dintre cei mai prosti administratori ai banului public.
Am intalnit personal aceste aspecte, pentru ca am administrat mai multe firme.
In concluzie, sustin propunerea dvs dar ma intreb care ar putea fi parghiile prin care ar putea fi promovata legislativ aceasta idee.
Buna seara!

Va multumesc pentru invitatie!

O astfel de initiativa are sanse mici de izbanda. Eu am inceput aceasta campanie de informare a salariatului respectiv angajatorului de aproximativ un an de zile. Reactiile au fost urmatoarele:
1. Angajatul - il intereseaza doar salariul care il incaseaza lunar, nefiind interesat de nivelul taxelor care se platesc pentru el. In plus, sa fim realisti: poporul roman a fost intotdeauna un popor apatic, care nu si-a manifestat nemultumirile cu tarie. Salariatului si daca ii spui ca redirectionezi taxele care le platesti la stat catre el, tot nu va reactiona.
2. Angajatorul - il intereseaza doar scaderea acestor cheltuieli, rezultatul fiind foarte multa munca de cercetare pentru a plati cat mai putin din aceste taxe.

Sustin un astfel de proiect de constientizare a salariatului cu privire la nivelul taxelor care se platesc pentru el!

Cu stima,
Ionita Florin
Ultima modificare: Miercuri, 7 Aprilie 2010
CLASOR CONSULT, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Salariul serbanikha serbanikha [b]Buna ziua,intrebarea mea este urmatoarea: Am cerut o marire de salariu pe contractul de munca de la 700 la 1200 Ron,iar patronul firmei sustine ca daca imi ... (vezi toată discuția)
Salariu pe cm ContSters79003 ContSters79003 cum facem sa ne convingem patronii sa ne treaca salariu real pe carte de munca ? refuzam sa fim angajatul lor? cred ca aceasta problema va fi rezolvata daca ... (vezi toată discuția)
Calculare salariu Alex_Hre Alex_Hre Buna ziua, as dori sa aflu exact ce suma trebuie sa cheltuiasca in total angajatorul pentru a oferi un salariu net (carte de munca) de 4300 lei. Altfel spus, ... (vezi toată discuția)