avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariu complet
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariu complet

De la inceput tin sa recunosc ca ideea nu-mi apartine, dar mi s-a parut interesanta si am vrut sa o supun dezbaterii in acest forum.

Salariul complet a aparut sub forma de articol de presa aici:
[ link extern ]

si este folosit ca termen aici:
[ link extern ] /

Salariul complet reprezinta totalitatea cheltuielilor cu factorul munca pe care le face o firma. Participantii la actul productiv sunt firma, salariatul si statul.

Privind din punctul de vedere al firmei, pentru obtinerea unui produs/serviciu aceasta plateste o suma (salariul complet) care se imparte intre salariat si stat. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 55% salariatul si 45% statul. Adica, daca patronul scoate din buzunar 1000 lei, salariatul incaseaza 550 lei si statul 450 lei.

Privind din punctul de vedere al salariatului acesta este interesat cat anume incaseaza statul in comparatie cu venitul sau. In prezent, conform legislatiei actuale, in Romania proportiile sunt (cu aproximatie, pentru simplificare) de 80%. Adica, daca salariatul incaseaza 1000 lei net, statul incaseaza si el 800 lei. Salariul complet in acest caz este de 1800 lei.

In conditiile actuale reperul fata de care se calculeaza taxele catre stat si venitul net al salariatului este salariul brut. Acesta nu are nici o relevanta in fundamentarea politicilor economice ci are doar rolul de a masca adevaratele cheltuieli facute cu factorul munca si taxele percepute de stat, cotele procentuale fiind aplicate asupra altei sume, mai mica decat cea reala.

Cred ca pentru transparenta ar trebui sa promovam schimbarea legii in sensul ca pe statul de salarii sa apara astfel: salariul complet = 1000 lei (100%); impozite catre stat (eventual, dar nu obligatoriu, defalcate pe categorii) = 450 lei (45%); rest de plata pentru salariat = 550 lei (55%).
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:57, 2 Octombrie 2010
Eu asa calculez salariul la unele societati , ca sa vada salariatii cat plateste firma total venituri salariale , sa inteleaga de ce sunt salariile mici .

Am calculat asa pentru ca la niste firme mai mari unde eu fac doar salariile , a fost nevoie de acest lucru pentru ca erau solicitari de crestere a salariilor si pe hartie , ca vroiau sa ia imprumut de la banca si pusesera si de-o greva spontana exact atunci cand aveam nevoie de ei .
Ar fi mai multa transparenta in acest caz....iar salariatii ar vedea cat se plateste cu adevarat la stat sub forma de taxe si impozite.
Si credeti-ma , sunt multi salariati care nu cunosc faptul ca si angajatorul plateste unele dari la stat pentru ei....
Multumesc pentru invitatie.
Bineinteles ca sunt de accord. Salariatii trebuie sa cunoasca ponderea taxelor in valoarea muncii lor. E vorba de transparenta, de a vorbi cu cifrele in fata. In felul acesta salariatul vede mai bine cum stau lucrurile, nu ca s-ar apuca sa le planga de mila angajatorilor ci ar putea avea o opinie mai puternica in fata politicienilor. Daca pentru un salariu relativ mic de 1750 lei in mana, contributia la sanatate cumulata este de 267 lei, in loc de 137 lei cat vede el pe fluturas, eu zic ca ar incepe sa-si puna intrebari si sa ceara socoteala celor care conduc tara.

Pe de alta parte m-ar bucura simplificarea muncii mele. La calculul bugetelor defalcate pe activitati, sectii, departamente, linii de produse sau la diverse alte calcule privind acordarea de prime, bonusuri, etc , mi se cere folosirea salariului complet si e normal. Sa reiau calculul de vreo 3-4 ori cu diverse variante ale salariului complet, pe fiecare om in parte, e ceva munca .

Intrebarea este ce facem sa miscam lucrurile? o discutie pe forum nu ajunge.
Ultima modificare: Luni, 5 Aprilie 2010
Oranina Dumitru, Contabil
Inteleg, din cele spuse, ca salariul complet este folosit pe scara larga. Acesta era si scopul propunerii mele. Daca un lucru este recunoscut, in practica si in literatura de specialitate, de ce n-ar fi legiferat? Doar pentru ca statul vrea sa ascunda/camufleze sumelele reale pe care le incaseaza de la fiecare dintre noi?
sint de parere ca acest aranjament nu ar ajuta decit pe patronul angajator deoarece sint extrem de putini salariatii care cunosc faptul ca patronul, pentru a-l plati net cu 1000 lei, plateste in total (cu tot cu ce vede angajatul pe fluturasul de salariu, daca-l vede) peste 800 lei
acest aranjament :
1. nu l-a avantajeaza pe salariat pentru ca nu i se iau in calcul banii pe care patronul i le plateste pentru sanatate, pensii, etc. daca s-ar pune acei bani in calcul pentru pensie ar trebui sa primeasca pensie dubla, ceea ce ar dezavantaja statul fata de situatia actuala
2. nu ar avantaja nici pe angajator, ca nu are nici un fel de scazamint pentru niciun fel de taxe ... chiar l-ar dezavantaja initial prin faptul ca ar trebui sa plateasca alt soft de calcul al salariilor

Alte discuții în legătură

Salariu pe cm ContSters79003 ContSters79003 cum facem sa ne convingem patronii sa ne treaca salariu real pe carte de munca ? refuzam sa fim angajatul lor? cred ca aceasta problema va fi rezolvata daca ... (vezi toată discuția)
Salarii " la negru" Dumitrita L Dumitrita L Sunt angajat la o societate comerciala din mai 2007 avand in contract individual de munca pe perioada nedeterminata, in care salariul apare in suma de 1200 ... (vezi toată discuția)
Salariu declarat inktek inktek Buna ziua, As dori sa stiu si eu daca se poate, cum pot obliga angajatorul sa imi declare salari net ? In mana iau 1500 ron si declarat este 1200.DIferenta ... (vezi toată discuția)