avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... cat esti avocat stagiar................
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

cat esti avocat stagiar................

pe perioada de stagiatura priesti bani?? din dosarele pe care ti le da maestrul sau din ce traiesti??
Cel mai recent răspuns: mircea_ghe84 , utilizator 22:11, 19 Noiembrie 2007
Vin si eu si intreb ca ala mai nedus la biserica: cine te opreste, stagiar fiind sa te inscrii la INPPA ? Poate faptul ca selectia dosarelor se face dupa criterii numai de cei de acolo stiute...?! Si nu vei stii niciodata de ce dosarul tau a fost respins desi aveai medii de top...?!
Oricum, pentru cei care stiu, va rog sa-mi spuneti daca, odata admis la INPPA mai tre' sa ai av. coordonator(,,maestru'') ?
Intrebare pentru voi toti:contractul de asistenta juridica al clientului propriu si personal pe cina il faceti??? Pe voi(stagiar) sau maestru??? Ca daca e pe stagiar, tot stagiarul taie factura si chitanta si tot el incaseaza onorariul, nu???
Eu fac contractul pe cabinetul maestrului, dar scriu "prin avocat.....(numele meu)". Iar factura si chitanta le taie el, iar eu la randul meu ii tai chitanta cum ca mi-a dat banii pe dosarul respectiv.
oricum conform noilor modificari cred ca si stagiarii au drept la clientela prosprie si la stampila.
Salut!

Interesanta dezbaterea legata de remunerarea avocatului stagiar!
In urma modificarilor aduse statutului profesiei, avocatul stagiar are dreptul de a avea clientela proprie. E adevarat, clientela proprie DAR, in interiorul formei de exercitare a profesiei, in cadrul careia este incadrat...
Traducerea in practica a acestei prevederi este aceea ca un client personal al avocatului stagiar va incheia un contract cu forma de exercitare a avocaturii unde isi desfasoara activitatea stagiarul, iar in acel contract se va preciza faptul ca serviciile contractate sunt prestate de catre avocatul stagiar. Forma de exercitare a avocaturii incaseaza onorariul stabilit prin contract si varsa in bugetul avocatului stagiar cota convenita prin contractul de colaborare. Pentru aceasta cota de onorariu "retrocedat", avocatul stagiar va emite factura si/sau chitanta, aplicand stampila proprie, executata onform prevederilor statutului profesiei. |tot in statut se precizeaza si ca onorariile rezultate din activitatea de asistenta judiciara desfasurata in cadrul Baroului sunt pastrate, integral, de catre avocatul stagiar.
Toate aceste sume se constituie in venit al avocatului stagiar si sunt supuse cotelor de taxare stabilite de Barou. Cam mari, deh, sunt de acord cu voi!
Cu privire la neconcordanta in formulare privitoare la "venitul minim" datorat avocatului stagiar, aici cred ca Michiduta si-a bagat coada intentionat pentru a nu supara nici una din taberele implicate.
Ramane ca partile sa se inteleaga cu privire la acest aspect si, din pacate, sunt o multime de avocati definitivi care abuzeaza de aceasta scapare a legii. Cred ca doar o interventie a instantei ar putea face lumina in cauza, dar, inca nu am auzit de asa ceva...

Acuma, pe de-o alta parte, legat de plangerile impotriva "maestrilor", sa stiti ca si din perspectiva avocatului definitiv exista nemultumiri fata de comportamentul stagiarului, numit in mod generic! De multe ori, stagiarii, emit pretentii mult prea mari fata de plusul de valoare pe care il aduc intr-un cabinet de avocatura, pretentii nesustinute decat de argumentul promovarii examenului de primire in profesie. Sunt si stagiari de exceptie, care se adapteaza imediat mediului practic, dar si stagiari indaratnici si plini de ei, care doresc laptop, telefon mobil, acces la cauzele importante ale biroului de avocatura... In unele cazuri, stagiarii chiar contacteaza clientela avocatului si incearca o "preluare" mai mult sau mai putin eleganta...
Stiti ce palpitant este sa ai un stagiar pe care sa il rogi sa scoata un certificat de grefa ASTAZI pentru ca ai nevoie de el la prima ora maine? Iar el sa plece de la judecatorie si sa te sune la o ora dupa ce a plecat, sa iti spuna ca e gata MAINE la pranz?
Sau sa il rogi, sa IL ROGI nu sa comanzi, sa iti faca un mic studiu de caz iar el, stagiarul cu pretentii de specialist, sa lase sa treaca o LUNA??? Sau, cand face respectivul studiu, el este bazat pe telefoane date in stanga si in dreapta si nu pe citirea unei legi??? Pai, poti sa il lasi sa se ocupe de un caz, cum pretinde??? Nu iti afecteaza clientela astfel de esecuri?
Stiti, avocatul definitiv, cel care are numele pe forma de exercitare a avocaturii, raspunde in fata clientului si pentru esecul stagiarului care da chix! E adevarat, veti spune, este si vina definitivului ca il pune pe stagiar sa faca treaba....
Sau, stiind ca beneficiaza de un procent din clientela adusa, se transforma in "forta de vanzare" lasand toata activitatea in scafarlia avocatului titular in timp ce el doar alearga dupa clientela, ba mai este si nemultumit cand se refuza noi clienti din lipsa de timp!

Departe de mine gandul de a generaliza si de a aplica aceste experiente neplacute la toti stagiarii. Stagiul avocatului este perceput ca o adevarata Golgota prin care este necesar sa treci pentru a putea ajunge pe propriile picioare si unii stagiari, chiar printre cei care scriu aici, nu realizeaza ca si ceilalti, maestrii, pot sa ii critice! Stagiul este o perioada de acumulare de experienta intr-o meserie, din pacate, nemodernizata in masa ei. Este asemanator cu ucenicia pe care o practicau breslasii prin Evul Mediu :-) dar este una din caile de a ajunge in varf, de a fi competitiv. Nu fac apologia stagiaturii "de caine", doar incerc sa va fac sa va ganditi si la ceilalti, la cei care incearca sa creasca un tanar aspirant la ale avocaturii!
Ma opresc aici, inainte de a va plictisi!

Adrian Florescu
Frumos articol despre stagiaturi, frumoasa apologie a uceniciei, dar viata are o alta fata, domnule avocat. Sa fii tanar, sa-ti mananci nervii cu profesorii corupti din facultate, sa fii mereu in competitie cu feciori si nepoti de notar care iau examenele cu plicul, e greu. Nu astepti decat sa termini cei 4 ani de chin si sa iesi in lume pentru a-ti face un rost..Unde peste ce dai?.. Peste alte persoane care-ti cer, iti cer, iti cer.. De ce se intampla asa? Pentru ca draga noastra lege, obiectul muncii tuturor celor ce termina o facultate de drept, este terfelita ca o fata usoara, folosita de toti dupa bunul plac, intoarsa pe toate fetele dupa interesul de moment si uneori schimbata, actualizata, abrogata in functie de cheremul celor mai mari. Sa nu cadem asadar in mijlocul unor peisaje melodramatice, cu indrumatori oropsiti de stagiari, vai saracii! Intrebarea e simpla : de ce pe alte plaiuri occidentale se poate sa se respecte valoarea si sa se ajunga in varf, doar cu o singura conditie:competenta? Raspunsul ar rezolva toate problemele. Nici stagiarul n-ar mai striga in gura mare, ca dupa o facultate grea, moare de foame, nici indrumatorul nu s-ar mai lamenta ca nu are posibilitatea de a-si plati invataceii, care peste toate mai sunt si nedisciplinati si slab pregatiti. Si atunci de ce mai sunt acceptati? Obliga cineva pe cineva? Obliga, intr-adevar, acest climat de jungla, fara reguli, in care fara vina noastra, trebuie sa traim cu totii. Ar trebui ca raportul studiat aici (indrumator-stagiar) sa fie, mai ales in lumea dreptului, bazat pe respect si seriozitate(la toate capitolele : munca, venit, timp afectat profesiei).
In toata aceasta atmosfera romaneasca, le doresc mult succes celor ce dau examene(de primire in profesie, de definitivat) si ne doresc noua, tuturor, sa ajungem in cat mai scurt timp la un grad de civilizatie care sa ne permita luxul de a vorbi mai mult despre legi bine facute si mai putin despre bani!

Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2007
mircea_ghe84, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii despre barou stefanvl stefanvl Am si eu 2 intrebari: 1)dupa cat timp de la obtinerea diplomei de drept pot sustine examenul de intrare in barou?(exista anumite conditii?) 2)dupa cat timp ... (vezi toată discuția)
Stagiar caut avocat indrumator. Buna ziua, Maestrul meu se pensioneaza si sunt pus in fata situatiei de a o lua de la capat cu cautarile... Please, help me ... (vezi toată discuția)
Cum se gasesc cazuri si clienti ca avocat? Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Stateam si ma gandeam... chiar daca as fi cel mai tare avocat, as sti foarte bine meseria asta pana la urma cum as putea munci daca nu as avea ... (vezi toată discuția)