avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Solidaritatea la romani
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Solidaritatea la romani

Sa fi solidar cu aproapele tau.
Care aproape ?

Ne mai impresioneaza ceva sau cineva intr-o societate de consum,care ne invata cum sa fim oportuunisti ?
Inimile noastre,sufletele noastre s-au "cicatrizat" sau sunt de piatra,in fata realitatii cotidiene unde vedem ,in fiecare moment,oameni care mor,lasati in voia sortii,oameni care mor la intrarea in spitale,fara a fi bagati in seama pentru ca sunt tot mai pauperi sau pentru ca dintr-o amarata de pensie,de cele mai multe ori,nu pot recompensa pe nimeni.
Vedem oameni lasati neingrijiti in unitati spitalicesti din aceleasi motive de pauperitate in mai toate spitalele tarii.
Vedem cum din caminele de batrani sau de asistati,zilnic se fura din mancarea celui sarac si bolnav.
Ati vazut cumva la vreo Camera de Urgenta a vreunui spital,un doctor care sa alerge la cel aflat in nevoie,fara a primi un "impuls" pentru viteza ?
Ii vedem ca o masa amorfa ,cu figuri parca sculptate,tragandu-si cu greu picioarele,carandu-si cu greu bolile si saracia, la coada ,la o masa de caritate,la coada la alimente sau asteptand medicamentele compensate.
Ii vedem astptand in picioare,obiditi de greutatea anilor,in fata sectiilor fianciare sau pentru a plati diferite "dari"
Banii lor sunt buni,dar ei nu.
Mai nou,datorita crizei- si nu numai-observam o innasprire a tonului,adusa pana la repudiere,a celor care muncesc impotriva pensionarilor,motivat de faptul ca le "suporta pensiile" acestora.
Nimeni ,dintre "contestatari" nu vrea sa stie ca acestia sau ca marea majoritate a acestora si-au dat "obolul" prin munca pentru tara,ca la randul lor,acestia, au fost platitori de dari si de impozite sau ca la blocul in care locuieste a trudit si un muncitor ajuns astazi pensionar..
Inimile noastre impietrite,nu reactioneaza in niciun fel cand un semen de al nostru este batut,furat sau chiar omorat in strada.
Nu vrem sa fim martori,sa fim amenintati sau sa ne pierdem vremea.
Auzim mereu replica "time is monney".
Am invatat sa gandim "americaneste",iar restul,nu conteaza
Mai rau ,de multe ori si organele in drept raman inerte.
In sufletele noastre nu are niciun ecou,numarul mare de copii ai strazii,pe cale sa devina "masa de copii de ai strazii",umiliti,abrutizati,inncecandu-si o viata fara speranta intr-o punga cu"Aureolac".
Mai mult,ii gonim pentru ca sunt periculosi,dar pe nimeni nu intereseaza cauzele acestei situatii,aproape nimeni nu le da o bucata de paine,iar institutiile statului"vegeteaza" si invoca lipsa de fonduri.
Sa credem ca romanii isi manifesta solidaritatea numai in caz de cutremur sau inundatii ?
Sa asteptam un "cutremur",atat de necesar in sufletele noastre pentru a ne schimba optica,pentru a reveni intr-o normalitate,care se numeste "SOLIDARITATE UMANA" ?
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Sa… iesim in strada alaturi de ei – toti avem pensionari in familie si – la un moment dat vor fi si multi dintre noi la “cheremul” unui guvern. Macar sa aratam ca suntem solidari… Miercuri, parca, sunt hotarati sa o faca (si pentru Miercuri s-au cam anuntat… ploi) :(

Participarea la o eventuala “greva generala” chiar daca multi sunt… liberi profesionisti sau salariati in companii private sau chiar someri…
Cat si ce rezolva, insa, o greva generala…? Din punct de vedere economic mai nimic (din contra)… si aici intervine… dramatismul situatiei… iar solidaritatea – daca s-ar manifesta - ar fi doar o dovada ca romanii pot fi solidari – ceea ce n-ar fi putin…
Eeehhh...
As fi solidara cu o manifestatie a pensionarilor in care as putea citi pe o pancarda:"Taiati pensiile peste 10 milioane cu 25%, dar lasati pensiile sub 8 milioane neatinse!".

Am ales 8 si 10 milioane arbitrar, dar as vrea sa vad ca piere ipocrizia si interesul de gasca macar din randul pensionarilor.
La umbra celor cu pensii mici se ascund si-si urmaresc interesele, atat pensionarii de lux, cat si cei care traiesc confortabil din pensia lor. Vorbesc in cunostinta de cauza si sa nu-mi spuneti ca sunt cinica!

:hm:
Nu e cinism, e... realism.
Doar ca... 1000 de lei nu inseamna chiar asa multi bani...
Peste 1000 de lei inseamna si 1001 lei.
Dar am inteles ideea... Partea rea este ca nu o vor intelege si... pensionarii... :( Dar tot mi-as arata solidaritatea fatza de ei... "Scapa" - eventual - si cei cu pensii mari dar - mai ales! - cei cu pensii mici (care sunt cu mult mai multi)...
Oricum nu scapa, fii sigura! Situatia este cu adevarat grava. Ceea ce nu ne trebuie acum...sunt iluziile.

Am fost foarte atenta la comentariile pro si contra acestui program de masuri pentru reducerea deficitului cam pe unde m-am putut uita si pe unde am putut citi. Ca asta e. Nu e program de iesire din criza. Am sta bine, daca am fi in faza de a ne gandi cum sa iesim din criza. Deocamdata suntem acolo unde criza pare o "dulce mangaiere".

Din pacate, ca sa revin la tema noastra, gasesc ca este cam tarziu. Acest program se aplica unui popor extraordinar de divizat. Cei care au nu vor sa dea, cei care n-au nu vor sa dea. Nimeni nu vrea sa dea ca sa aiba, culmea, ai de n-au. In schimb le plang de mila pe la toate tv-urile. Solidaritatea lu' peste!
Situatia este destul de complicata, atat economic cat si social. Desi am doi parinti pensionari ( cu pensii modeste) si nu-mi convine situatia, gandindu-ma la greutatile pe care oricum le au, trebuie sa recunosc ca in acest moment nu este alta solutie pentru a carpi economia. Poate ca impozitarea pensiilor peste 1000 de lei cu 25% pare o solutie insa trebuie tinut cont de mai multe aspecte care concureaza la stabilirea unei strategii si anume de numarul pensiilor peste 1000 de lei ( folosesc suma de 1000 de lei exemplificativ) si cati bani se economisesc daca le impozitam cu 25 %. Ma tem ca cele mei multe pensii din Romania sunt sub 1000 de lei si atunci impozitarea cu 25 % a celor peste 1000 de lei nu ar ajuta cu nimic.
Problema cea mai mare este ca exista p[ersoane care beneficiaza de ajutoare sociale si pensii de handicapat, cu castigurile insotitorilor cu tot, desi sunt bine mersi apti de munca. Este vorba despre un fenomen national. Romania are 11 milioane de asistati social iar multi dintre ei sunt doar niste impostori. Cred ca si aici putem sa punem problema solidaritatii care, in fapt, nu exista.

Alte discuții în legătură

Un om , un roman , o lectie de viata Radu Gabrian Radu Gabrian Toata lumea romaneasca fost profund impresionata de tragicul accident suferit de fotbalistul roman Mihai Nesu. In fapt , la un antrenament desfasurat la ... (vezi toată discuția)
Poti iubi, romantic vorbind, doua persoane in acelasi timp? Flavyta Flavyta Am o pasiune pentru scris, si in ultima vreme, mi s-a conturat o ideea destul de buna, dupa parerea mea, dar care poate fi extrem de discutabila: poti iubi ... (vezi toată discuția)
Avocatnet 2010: da mai departe / pay it forward Talk Partners Talk Partners Am vazut acum cativa ani un film genial, cu Kevin Spacey, Helen Hunt si Haley Joel Osment care se numea Pay It Forward, adica \"Da Mai Departe\" Pentru cei ... (vezi toată discuția)