avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Invocare nulitate absolutã
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Invocare nulitate absolutã

Bună ziua!
Firma mea a cumpărat, acum un an, pe baza unui contract de asociere, acţiunile majoritare ale unei firme.
Acum am primit o scrisoare de la avocatul firmei de la care am cumpărat acţiunile, potrivit căreia sunt convocat la conciliere, şi vor să mă dea în judecată, pentru că, când a fost înscrisă în registrul comerţului retragerea reclamantei, nu s-a depus şi hotărârea AGA a firmei reclamantei prin care trebuia să-şi dea acordul la înstrăinarea acţiunilor.
Având în vedere cele de mai sus ei susţin retragerea firmei nici nu s-a produs legal, că toate actele subsecvente sunt lovite de nulitate absolută.
Vă rog să mă ajutaţi cu o părere!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:17, 20 Martie 2007
Multumesc pentru raspuns. Se pune problema invocarii nullitatii actului de divizare ca urmare a faptului ca, prin divizare, au rezultat alte unitati decat cele cuprinse in comunicare. E admisibila o actiune in constatarea nulitatii actului de divizare? Ar fi sanse de reusita?
Conform lg.31/1990, hot. contrare legii sau actului constitutiv se pot ataca in instanta in termen de 15 zile de la data publicarii in M.Of.Daca nu mai sunteti in termen si sunt motive de nulitate absoluta, puteti invoca art.132 alin 3 din aceeasi lg. Daca starea de fapt difera de ceea ce s-a hot.in proiectul de divizare, aveti sanse de castag in instanta.
Mai este o problema: actiunea reprezinta dreptul de proprietate asupra unei parti dintr-un capital ce are o anumita forta de a genera profit. Presupunem ca SA-ul se compune din doua magazine care au aceeasi valoare contabila. Un magazin este situat in centrul comercial, celalalt e la periferie. Societatea are 3 actionari din care 1 cu 50% si 2 cu cate 25%. Prin divizare, actionarul cu 50% ia magazinul din centru iar celorlalti le ramane cel de la periferie. La prima vedere, impartirea pare corecta numai ca cei care au ramas cu magazinul de la periferie, nu mai realizeaza profit pe cand cel ce a luat magazinul din centru realizeaza un profit foarte mare. Proiectul de divizare nu cred sa tina cont de acest aspect si, din acest punct de vedere, consider ca ar fi normal ca actiunile sa fie impartite proportional cu capitalul divizat si nu sa ramana la o singura societate, la cea care nu mai realizeaza profit.
Ai avea vreo nulitate absoluta? Ca din ceea ce spui s-au incalcat niste drepturi, e corect, dar sunt doar nulitati relative.
Oricum, un actionar are datoria de a se informa despre firma lui, nu prea poti lasa la voia intamplarii si sa spui ca n-ai avut 2,5 lei pentru o recomandata. Cam nasol, vino cu detalii despre nulit abs.
Sandor, daca te intereseaza cu adevarat subiectul raspunde intrebarilor colegilor mei si vom incerca sa te lamurimB-)

Alte discuții în legătură

Interpretare art.103indice 1 lg 31/1990 adela05 adela05 La art 103 indice 1, se prevede ca unei societati ii este permis sa dobandeasca proprile actiuni cu respectarea anumitor conditii. Intrebarea mea este, prin ... (vezi toată discuția)
Aprobare agea ENGFULL ENGFULL s-a supus pe ordinea de zi a AGEA - aprobarea vanzarii de active ale societatii - cladiri si terenuri intr-o informare la care au acces toti actionarii ... (vezi toată discuția)
Rascumparare actiuni grim grim O S.A. a hotarat in AGA divizarea societatii in 2 societati noi, prin votul actionarului majoritar care are 89% . O parte din actionarii minoritari care nu ... (vezi toată discuția)