avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Invocare nulitate absolutã
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Invocare nulitate absolutã

Bună ziua!
Firma mea a cumpărat, acum un an, pe baza unui contract de asociere, acţiunile majoritare ale unei firme.
Acum am primit o scrisoare de la avocatul firmei de la care am cumpărat acţiunile, potrivit căreia sunt convocat la conciliere, şi vor să mă dea în judecată, pentru că, când a fost înscrisă în registrul comerţului retragerea reclamantei, nu s-a depus şi hotărârea AGA a firmei reclamantei prin care trebuia să-şi dea acordul la înstrăinarea acţiunilor.
Având în vedere cele de mai sus ei susţin retragerea firmei nici nu s-a produs legal, că toate actele subsecvente sunt lovite de nulitate absolută.
Vă rog să mă ajutaţi cu o părere!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:17, 20 Martie 2007
După cum ştiu nulitatea absolută poate fi invocată numai în cazul în care au fost încălcate dispoziţiile legii. Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că legea nu prevede ca în cazul cesiunii acţiunilor trebuie prezentată şi hotărârea AGA prin care se dă acordul. Dacă există o stipulaţie în acest sens în actul consitutiv al firmei, după părerea mea este treaba lor că nu au respectat-o şi administratorul trebuie să dea socoteală conducerii firmei sale, dacă nu a respectat prevederile statutului firmei sale. Poate fi vorba de depăşirea limitelor mandatului? Problema mai este complicată de faptul că, atât firma care a vândut, cât şi firma care a cumpărat acţiunile sunt firme străine. Trebuia să respect prevederile statutului unei fime străine, la transcrierea acţiunilor?
Eu intrebasem pe maiam despre nulitate absoluta...
Oricum, sandor, orice persoana trebuie, in conformitate cu dispozitiile legale, sa se asigure ca efectueaza o tranzactie cu respectarea tuturor mandatelor necesare si a disp legale. Astfel, la cumpararea unui bun este de datoria mea sa ma interesez daca il iau de la adevaratul proprietar, daca acesta il poate vinde, daca bunul este grevat de sarcini, daca imi vinde alta persoana este aceasta mandatar in conditiile legii? Etc....
La soc com este necesar in plus demersul de a vedea mai amanuntit conditiile in care societatea poate vinde, cine este mandatat a face acte de dispozitie... si tot asa... Ce fac daca administratorul are puteri limitate la a dispune de maximum 1 000 000 lei in toate actele de dispozitie (sau de echivalentul in bunuri) si mie imi vinde un bun de 1 500 000 lei? Clar nu e valabil, nu? Este necesar interesul in privinta puterilor celor care semneaza...
Oricum, ati avut asistenta de specialitate la incheierea tranzactiei? A intocmit vreun jurist contractul? Va intreb pentru ca eu, in astfel de cazuri, chiar daca vad actele firmei de la care cumpar, angajez si raspunderea personala a semnatarului tranzactiei. Astfel, daca vreun addendum la actul constitutiv al firmei mi-a fost ascuns si eu am fost astfel prejudiciat, semnatarul imi va raspunde, in baza dreptului civil si al raspunderii contractuale (si/sau delictuale, dupa caz), personal. Nu e sigur ca-mi voi putea recupera intreg prejudiciul, dar este o garantie in plus.
Mai mult sa-ti spun, as avea nevoie de prevederi din acte, amanunte...
Mi-am mai amintit ceva! Prin publicare in M.O., actele constitutive ale soc com devin cunoscute si tertilor; astfel, se presupune ca soc care a cumparat cunostea conditiile in care vanzatorul putea instraina; si daca scria acolo ca e nevoie de aprobare a Adun Gen, trebuia s-o ceara si pe aceasta. Nici o soc com nu-mi poate pretinde sa platesc pretul fara sa ma asigur ca ea indeplineste conditiile pentru a-mi vinde legal. Nu prea a facut diligente cumparatorul...
Cu privire la cesiunea de parti soc sau actiuni, eu mentionez intotdeauna hot AGA sau AGEA prin care s-a luat decizia instrainarii.
Daca vreti sa recuperati ceva din investitie, cautati in cesiune clauze cu privire la: raspunderea contractuala, declaratii ale instrainatorului (de ex. admin poate declara ca s-a decis in Adunarea Gen instrainarea, echivalent), orice prevedere pe care au incalcat-o ei, astfel incat sa puteti transfera culpa dv. pe neindeplinirea unei prevederi de catre cealalta parte. Cele 2 culpe trebuie sa fie in legatura directa, de exemplu: daca admin a declarat pe proprie rasp ca exista hot AGEA, evident ca nu am mai cerut s-o vedem, actul incheindu-se pe baza asumarii rasp sale in aceasta privinta.
Sper ca m-am facut inteleasa...
Există procesul verbal încheiat la o şedinţă a Consiliului de Administraţie, unde reprezentantul cedentului afirmă, că în cel mai scurt timp va pune la dispoziţia celor interesaţi Hotarerea AGEA. Acum invocă tocmai acest proces verbal, unde sustine el că doar a promis că va pune la dispoziţia noastră Hotarârea, dar acest lucru nu s-a intâmplat niciodată.
Corect! Are dreptate, asta nu te ajuta! E poate chiar mai prost: eu stiu ca-ti trebuie, ti-o voi da! Da' tu zici: lasa... nu ma mai intereseaza (prin lipsa de interes).
Oricum sedinta aceea nu face parte din contractul dintre voi... E;l a spus ca-ti pune la dispozitie in scopul incheierii contractului, voi trebuia sa nu-l incheiati fara hotarare. Astfel, raspunderea s-a transferat de la el la voi.

Altceva, asta nu merge.

Alte discuții în legătură

Interpretare art.103indice 1 lg 31/1990 adela05 adela05 La art 103 indice 1, se prevede ca unei societati ii este permis sa dobandeasca proprile actiuni cu respectarea anumitor conditii. Intrebarea mea este, prin ... (vezi toată discuția)
Aprobare agea ENGFULL ENGFULL s-a supus pe ordinea de zi a AGEA - aprobarea vanzarii de active ale societatii - cladiri si terenuri intr-o informare la care au acces toti actionarii ... (vezi toată discuția)
Rascumparare actiuni grim grim O S.A. a hotarat in AGA divizarea societatii in 2 societati noi, prin votul actionarului majoritar care are 89% . O parte din actionarii minoritari care nu ... (vezi toată discuția)