avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sesizare itm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sesizare itm

vreau sa fac o sesizare la itm pt ca firma la care lucrez nu plateste orele suplimentare si nici sambetele si duminicile. Totusi, nu vreau sa o semnez. O vor lua in considerare? O pot depune si pe internet?
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 02:01, 29 Iunie 2007
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2007
waveturn, utilizator
Salut !
Am citit cu atentie parerile voastre referitor la litii de munca
Din pacate nu sunt deloc genul de om care se tine de procese. Este insa a 2-a oara cand la plecarea dintr-o firma nu-mi este acordat salariul pentru ultima luna de lucru.
Cum am pierdut deja o suma importanta la celalalt loc de munca acum mi se pare imposibil sa iert si sa las din nou banii pentru o luna in care am muncit.
Asadar, nu am gasit nicaieri in discutii cum se incepe procedura in instanta pentru un litigiu de munca -acordare drepturi banesti ? De unde incep si cu ce? Mentionez ca nu imi permit un avocat si "in principiu" nu vad de ce instanta nu mi-ar da dreptate si chiar repede, intrucat nu trebuie decat sa demonstreze ca am semnat sa nu statul. Lucrurile mie mi se par foarte clare.
Va rog un sfat, cei care au mai trecut prin asa ceva. Orice alte informatii mi-ar putea fi de folos. Va scriu aici intrucat nu pot merge la un avocat care sa imi ia si pielea de pe mine intrucat suma de recuperat este de doar 1000 RON. Daune morale sau penalitati nu cred ca pot cere (si nu cred ca m-ar ajuta ) deci nu as avea de unde sa recuperez astfel onorariul avocatului.

Multumesc
Salut !
Am citit cu atentie parerile voastre referitor la litii de munca
Din pacate nu sunt deloc genul de om care se tine de procese. Este insa a 2-a oara cand la plecarea dintr-o firma nu-mi este acordat salariul pentru ultima luna de lucru.
Cum am pierdut deja o suma importanta la celalalt loc de munca acum mi se pare imposibil sa iert si sa las din nou banii pentru o luna in care am muncit.
Asadar, nu am gasit nicaieri in discutii cum se incepe procedura in instanta pentru un litigiu de munca -acordare drepturi banesti ? De unde incep si cu ce? Mentionez ca nu imi permit un avocat si "in principiu" nu vad de ce instanta nu mi-ar da dreptate si chiar repede, intrucat nu trebuie decat sa demonstreze ca am semnat sa nu statul. Lucrurile mie mi se par foarte clare.
Va rog un sfat, cei care au mai trecut prin asa ceva. Orice alte informatii mi-ar putea fi de folos. Va scriu aici intrucat nu pot merge la un avocat care sa imi ia si pielea de pe mine intrucat suma de recuperat este de doar 1000 RON. Daune morale sau penalitati nu cred ca pot cere (si nu cred ca m-ar ajuta ) deci nu as avea de unde sa recuperez astfel onorariul avocatului.

Multumesc
Salut !
Am citit cu atentie parerile voastre referitor la litigii de munca
Inca o intrebare : De la ITM am fost sfatuit sa fac o sesizare in acest sens. Are vreun rost ? Oricum nu asa imi recuperez banii. I-am transmis prin fax si posta cu confirmare un soi de invitatie la conciliere prin care ii invit sa-mi vireze suma in contul meu. Nu am primit nici un raspuns dupa 20 de zile de la ei, evident ca nici banii.
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2007
waveturn, utilizator
Într-adevăr, situaţia ta e destul de clară şi nu suportă alte remedii decât chemarea în judecată.
Legile care reglementează conflictele de muncă sunt:
- Legea 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă ([ link extern ] ).
- Legea 53/2003 - codul muncii (Titlul XII - Jurisdicţia muncii - art. 281 şi urm.) (www.avocatnet.ro/content/art... )

Problema ta este un conflict de drepturi, întrucât are ca obiect executarea şi încetarea contractului de muncă (art. 67 din lege).

Câteva repere privind procedura:
[Legea 168/1999]
"Articolul 70. - Conflictele de drepturi se solutioneaza de catre instantele judecatoresti.

Articolul 71. - Instantele judecatoresti competente sa judece cereri referitoare la solutionarea conflictelor de drepturi se stabilesc prin lege. [Cf. Codului de procedură civilă, art. 2 - tribunalul este competent a judeca asupra conflictelor de muncă]

Articolul 72. - Cererile referitoare la solutionarea conflictelor de drepturi se adreseaza instantei judecatoresti competente in a carei circumscriptie isi are sediul unitatea.

Articolul 73. - Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate, dupa cum urmeaza:
a) masurile unilaterale de executare, modificare suspendare sau incetare a contractului de munca, inclusiv deciziile de imputare sau angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 30 de zile de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa;
(...)
d) plata despagubirilor pentru pagubele cauzate si restituirea unor sume care au format obiectul unor plati nedatorate pot fi cerute de salariati in termen de 3 ani de la data producerii pagubei.

[Codul muncii spune, de asemenea:
Articolul 283 - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
(...)
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;]

Articolul 74. - (1) Cererile referitoare la solutionarea conflictelor de drepturi se judeca in regim de urgenta.
(2) Termenele de judecata nu pot fi mai mari de 10 zile.
(3) Partile sunt legal citate, daca citatia le-a fost inmanata cel putin cu o zi inaintea judecarii."

şi:
[Codul muncii]
"Articolul 285 - Cauzele prevazute la art. 281 [cele privind conflicte de muncă] sunt scutite de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar."

Rezumând:
- cererea se face la tribunal în termen de 3 ani de la naşterea dreptului de acţiune (momentul încetării contractului de muncă, în cazul tău);
- acţiunea e scutită de taxa judiciară de timbru şi de timbrul judiciar;
- judecarea se face în regim de urgenţă;
- de ce să te fereşti de proces când 1 - ai dreptate şi 2 - instanţele sunt făcute tocmai pentru a restabili dreptatea?

Răsfoieşte legislaţia menţionată şi scapă de avocat.

Succes! :D
Ultima modificare: Vineri, 29 Iunie 2007
klewos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata orelor suplimentare prisacariuadi prisacariuadi Salutare, lucrez la o firma la care in decursul anului 2011 am facut foarte mult eore suplimentare.la inceput era bine(se plateau) apoi au inceput sa ... (vezi toată discuția)
Perioada maxima dupa care am dreptul sa primesc banii pentru orele suplimentare rlau_ro rlau_ro Am de luat bani pentru orele suplimentare pe luna mai. Doresc dupa cat timp am dreptul sa primesc banii in cazul in care nu mi se compenseaza prin liber, si ... (vezi toată discuția)
Recompensare ore suplimentare blaulilien blaulilien Exista in legislatia muncii un termen de prescriere, ( adica un numar de ani dupa care acestea nu mai sint valabile ) pentru orele suplimentare acumulate pe ... (vezi toată discuția)