avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administratorul fuge cu banii, locatarii platesc!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administratorul fuge cu banii, locatarii platesc!

Buna ziua,

am o situatie in blocul in care locuiesc:
am cumparat apartamentul in aug. 2008 si dupa o luna, cand sa platesc intretinerea, aflu ca, cu putin timp in urma (nu mai stiu exact perioada) administratorul blocului a fugit cu banii stransi pt intretinere din care trebuiau facute platile catre Radet, Apa Nova, etc. Dupa multe somatii de plata din partea acestor institutii, au decis sa ne opreasca furnizarea caldurii si a apei, motiv pt care, noua firma care se ocupa de administrarea blocului a decis ca fiecare apartament sa plateasca suma de 40 lei pt o perioada de x ani pana cand se va finaliza datoria.
In momentul in care am cumparat apt, nu am fost informata de acest lucru, iar in contractul de vanzare-cumparare este specificat ca vanzatorul nu are datorii catre asociatia de proprietari, dupa cum reiese din adeverinta, dar nu si faptul ca asociatia are debite catre terti.
Pentru suma de 40 lei nu primesc o chitanta separata, ci este trecuta, impreuna cu suma aferenta intretinerii, pe o singura chitanta.
Din cate am inteles, fostul administrator a fost dat in judecata, dar inca nu a fost gasit; oricum nu se ofera foarte multe informatii referitoare la acest aspect.
As dori sa stiu daca sunt obligata sa platesc acesti bani in continuare, daca este legal ca asociatia de proprietari sa-i solicite si cum ar trebui sa procedez in continuare.

Multumesc!
Cand a semnat contractul asociatia cunostea conditiile care nu sunt chiar foarte severe. Furnizorii nu-ti pun cutitul la gat in ziua scadentei, ci pana sa-ti opreasca furnizarea utilitatii pot trece si 3-4 luni.

Pe de alta parte, asociatia, prin legea 230/2007 are posibilitatea:
- sa constituie fondul de rulment menit tocmai a fi un tampon financiar;
- sa-i actioneze in judecata pe rau-platnici dupa 90 zile. Nu toti locatarii din bloc sunt in aceasta situatie. Marea majoritate isi platesc aceste cote la intretinere in interiorul celor 90 zile, corelate cu cele 3 luni ale furnizorului.

Deci asociatia, daca este preocupata de aceste plati, le poate face.
Situatia de sistare a furnizarii utilitatilor se iveste numai la acele asociatii care neglijeaza sa apeleze la instanta in timp util, lasandu-si restantierii sa doarma bine-merci sau in asociatiile in care administratorul, nefiind supravegheat de cenzor sau de presedinte nu plateste cu lunile si apoi fuge cu banii sau acolo unde banii de utilitati se folosesc la reparatii de terasa, la zugravit, la reparatii foarte costisitoare, in general.

Deci furnizorul nu poate fi condamnat pentru monopol abuziv atata timp cat asociatiile isi gestioneaza banul si fondurile in modul cel mai prost posibil. Si atunci "cranch" blindeaza coloanele de utilitati!

Proprietarii nu sunt vinovati - cei buni platnici - dar ei sunt beneficiari indirecti in raport cu furnizorul, deci sunt cumva in situatia unui cumparator care merge in piata sa ia mere si gaseste piata inchisa pe motiv ca negustorii nu si-au platit taxele catre primarie sau mai stiu eu ce alt motiv.....

Mai depinde si cat este prejudiciul...
Daca prejudiciul este de 200 000 lei, cati datornici sa mai dea in judecata...?

O alta intrebare este de ce nu s-ar incheia cu fiecare proprietar in parte contractul cu furnizorul...:)
Si aici e ceva in neregula...
Legea asta...:D

Parerea mea este ca asociatiile sa isi caute un avocat care sa il plateasca si sa caute o solutie juridica.Asociatiile au si ele avocati.

Trebuie facut un studiu
cocret si un astfel de studiu bazat pe tot felul de norme juridice, norme constitutionale analize a consecintelor a normelor juridice sub aspectul dreptului civil si cu o analiza jurisprudentiala a Curtii Europene a Drepturilor Omului poate dura 2-3 sapatamani...
Exista multe aspecte de care un avocat se poate lega.Nu numai litera legii este importanta, ci si spiritul ei...

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Sunt administratorul unui asociatii de locatari care se confrunta cu aceasi problema. Din fericire, problema a fost rezolvata pentru ca locatarii sa nu ramana fara apa si caldura pe timpul iernii.
S-a mers la Apa Nova si s-a incheiat un acord de esalonare a datoriei, constituit astfel:
- un avans in valoare de 17600 lei, urmat de sapte rate lunare in valoare de 7655 lei.
- la RADET s-a mers la fel, s-a relatat problema si conducerea institutiei ne-a lasat sa platim facturile la zi, urmand sa gasim o solutie pentru stingerea datoriei, care data din 2005. In urma discutiilor si a consultarii oglinzii am descoperit ca acele datorii din 2005 etrau, de fapt, la niste penalitati la niste facturi stinse din 2005. In cele din urma, am fost tari pe pozitii, si ne-au anuntat ca ne-au anulat vreo 300 de milioane din penalitati. Pentru restul prejudiciului ne-au anuntat ca vom fi dati in judecata, dar pe perioada iernii am avut apa calda si caldura plus apa rece.
A fost si, in continuare, este greu, pentru ca nu toti vor sa plateasca. Refuza acest lucru "eu am fost la zi", dar majoritatea a inteles. Fara aceasta solutie nu exista apa rece, calda si caldura. Le-am explicat ca, in fata la Apa Nova si Radet nu este x si y dator ci asociatia.
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2010
Armenteros, utilizator
Armenteros a scris:

Sunt administratorul unui asociatii de locatari care se confrunta cu aceasi problema. Din fericire, problema a fost rezolvata pentru ca locatarii sa nu ramana fara apa si caldura pe timpul iernii.
S-a mers la Apa Nova si s-a incheiat un acord de esalonare a datoriei, constituit astfel:
- un avans in valoare de 17600 lei, urmat de sapte rate lunare in valoare de 7655 lei.
- la RADET s-a mers la fel, s-a relatat problema si conducerea institutiei ne-a lasat sa platim facturile la zi, urmand sa gasim o solutie pentru stingerea datoriei, care data din 2005. In urma discutiilor si a consultarii oglinzii am descoperit ca acele datorii din 2005 etrau, de fapt, la niste penalitati la niste facturi stinse din 2005. In cele din urma, am fost tari pe pozitii, si ne-au anuntat ca ne-au anulat vreo 300 de milioane din penalitati. Pentru restul prejudiciului ne-au anuntat ca vom fi dati in judecata, dar pe perioada iernii am avut apa calda si caldura plus apa rece.

Foarte bine!
Inseamna ca se poate si fara judecata.
Dar trebuie sa va tineti tari pe pozitii!
Ne tinem domnule avocat, din pacate mai sunt vreo 3 rate de platit si se cei care platesc luna de luna or sa incheie aceste plati si tot la oprirea utilitatilor o sa ajungem. Sunt trist ca cei care platesc la zi or sa fie pusi in situatia de a ramane fara apa...

Alte discuții în legătură

Sistarea apei reci Juridicprimariagalati Juridicprimariagalati La solicitarea scrisă a asociației, furnizorul a sistat apa rece numai la o singură scară pentru debite (întreținere) disputate în instanță, ... (vezi toată discuția)
Datorii apa, probleme asociatie RaduA RaduA Buna ziua, am sa va spun pe scurt situatia cu care ne confruntam si va rog sa ma sfatuiti ce e de facut. Sunt membru intr-o asociatie de proprietari formata ... (vezi toată discuția)
Apa canal valentina-iosub valentina-iosub Buna ziua, as dori si eu o idee de solutionare a unei probeleme foarte grave. Suntem un grup de locatari de la asociatia 269 din galati care se confrunta cu o ... (vezi toată discuția)