avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Instigare la omor?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Instigare la omor?

O tanara fata, imi pune zilnic intrebari despre cum sa-l omoare pe concubinul mamei ei. Mama acestei prietene bea zilnic alcool, apoi face scandal, si in final ia bataie de la concubinul ei. Aceasta prietena, fiica celei descrise mai sus, spune ca ar vrea sa-l omoare pe concubinul mamei ei, fiindca acesta ii bate mama. La inceput am luat-o ca o discutie gen discovery channel despre crimale perfecte. Problema e ca aceasta prietena a inceput sa-l roage inca pe un vecin al meu, sa-i spuna metode care sa-l omoare pe concubinul mamei ei. Acest prieten, dintr-o curiozitate diabolica, a spus ca-i da mercur ca sa-i puna in cafea si sa faca infarct. Pe langa metoda cu mercur i-a spus alte zeci de variante, cum ar fi sa-i puna in bautura sau cafea diferite substante toxice care se afla in casa, la indmana oricui, in asa fel incat sa para accident.
Problema este urmatoarea: uneori nu-mi vine sa cred ca e in stare de o crima, dar alteori cand vad ca mama ei o suna si spune "vino acasa ca ma bate Nelu", vad ca plange si jura sa-l omoare. Nu stiu ce sa fac. Are rost sa anunt politia? Mi-e mila sa-i fac rau, dar ma gandesc ca la un moment dat tot il va omora pe concubinul mamei ei. Problema e cu atat mai serioasa cu cat aceste propuneri de a-l omora pe respectivul sunt tot mai dese. Daca era o simpla discutie, si doar o singura data, nu o luam in seama. Avand in vedere ca ma hotarasc sa vorbesc cu sectoristul, si avand in vedere ca mi s-a cerut si mie si vecinului sa-l omoram pe concubinul mamei ei, dar am refuzat amandoi, noi vom fi anchetati sau incadrati la ceva? Aceasta prietena la ce va fi incadrata? Instigare la omor sau altceva? I se va face dosar penal? Chiar ieri in timp ce eram in fata blocului la o tigara cu vecinul, ne-a intrebat daca ne-am hotarat, iar daca nu ne-am hotarat, sa-i spunem o metoda ca sa-l omoare pe concubinul mamei ei. Aceasta prietena nu este minora.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:28, 13 Mai 2010
luckystar a scris:

sfatul meu ferm este sa nu mai discutati absolut nimic despre aceasta tema.
nu de alta, dar pana sa ne gandim noi la incadrarea juridica a faptei fetei, va veti trezi dv. cu vreo incadrare juridica ...

Este o situatia tare complicata.
Parerea mea este sa vorbiti cu mama ei si sa ii spuneti ca ar trebui sa isi paraseasca concubinul.Daca ea are in cap aceasta obsesie exista riscul sa faca o fapta deosebit de grava, ceea ce trebuie evitat.Este posibil ca la nervi sa comita o infractiune de omor.Din cele expuse rezulta ca nu sta deloc bine cu nervii.

Mai cred ca ar trebui sa anuntati politia si sa o ia la intrebari la sectie.Din punctul meu de vedere este modalitate inhibatorie.Trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa aiba de-a face cu politia...niciodata.

Ar fi bine sa nu se ajunga consumarea infractiunii si daca puteti incerca sa impiedicati acest lucru ar trebui sa o faceti...
Daca mergeti la politie rezolvati doua probleme.Una ar fi aceea ca impiedicati savarsirea infractiunii si a doua, in stransa legatura cu prima, ar fi aceea ca chiar daca ar mai comite ulterior infractiunea dvs. ati fi exonerat de orice raspundere penala.

Potrivit art. 26 din Codul penal, complice este persoana care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.
Sunt convins ca cel ce o tot sfatuieste nu realizeaza ceea ce face.Nu realizeaza ca poate primi aceeasi pedeapsa cu autorul infractiunii de omor.Si daca vorbeste aiurea fara sa realizeze ca persoana chiar se gandeste la modul serios sa comita aceasta infractiune de omor calificat tot va fi arestat.
Din punctul meu de vedere nu se poate retine instigarea la infractiunea de omor calificat deoarece rezolutia infractionala se poate spune ca a fost luata de aceasta persoana, insa sub aspectul pedepsei ce va fi aplicata chiar nu conteaza acest aspect.

avocat Claudiu Lascoschi
Apreciez sfaturile. Inteleg ca atata timp cat nu s-a comis nimic, nu am de ce sa fiu acuzat.
Dar daca aceasta amica/prietena ajunge sa comita sau sa incerce sa comita otravirea concubinului mamei sale, atunci nu voi fi luat la rost pentru ca am avut cunostinta si nu am anuntat politia? Momentan nu s-a intamplat nimic, deci n-am nici o raspundere.. dar dca se va intampla?
Deci: anunt sectoristul sau nu? Da sau Nu ?
Pentru ca de vorbit, eu nu ma duc sa vorbesc cu familia ei. Nu ma bag asa tamm nesam intr-o familie. Prefer sectoristul ptr ca il cunosc de ani de zile. Dar nici nu as anunta sectoristul, pentru ca ii fac probleme fetei. Plus ca mi se va lua declaratie si mie si vecinului despre faptul ca aceasta fata ne roaga sa-i dam sfaturi cum sa-l omoare pe concubinul mamei sale. Deci daca eu si vecinul va trebui sa dam declaratii.. nasoala treaba.. probabil i se va face dosar pentru instigare la omor fiindca cand e disperata, ne roaga pe noi sa-l asteptam pe cel in cauza sa-l batem pana moare, sau sa-i procuram noi amestec de mercur in cafea. pfff groteasca chestiune. Mai bine nu o cunosteam pe amica asta. Urata treaba.
EDIT: ahh.. si uneori ma roaga cand trec cu masina sa-l calc.. pentru ca el traverseaza pe unde nu e trecere :O Deci eu chiar am luat in serios ce spune amica, si ma pune pe ganduri ca-si va duce la bun sfarsit intentia, intr-un mod sau altul.
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2010
c_mircea, utilizator
Pana una-alta, eu vad lucrurile invers, fata asta se incadreaza la instigare neurmata de executare. Instigare la omor, infractiune care se pedepseste.

Deci ar trebui sa mergeti la politie daca dvs. credeti ca este serioasa in ceea ce spune si nu este altceva decat un pustism, o necesitate de a "brava".

Oricum, eu trag concluzia, din ce explicati dvs., ca nu ati discutat cu ea ferm, in sensul ca ar fi cazul sa se potoleasca pentru ca altfel anuntati politia, ca omorul nu este o solutie, ca pur si simplu mama ei daca este satula de batai n-are decat sa plece de acolo.
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2010
Gabriela Mihai, Avocat
Da, din ultima relatare se poate trage aceasta concluzie.Spre xemplu, qaccidentarea prin intermediul altei persoane...
GabrielaA a scris:

Oricum, eu trag concluzia, din ce explicati dvs., ca nu ati discutat cu ea ferm, in sensul ca ar fi cazul sa se potoleasca pentru ca altfel anuntati politia, ca omorul nu este o solutie, ca pur si simplu mama ei daca este satula de batai n-are decat sa plece de acolo.

Am discutat cu ea, insa nu chiar atat de ferm, fiindca ea e genul de persoana care daca ii spui "nu face cutare lucru" o sa-l faca dinadins. Daca as fi incercat sa-i arat ca nu e bine cum gandeste, ar fi facut exact pe dos ca sa-mi arate ca are dreptate. Si in plus, eu cred ca vorbeste serios, mai ales ca a cerut sfaturi cateva zile la rand, nu doar o singura data. Cred ca mai bine o sa-i spun sectoristului cum sta treaba, desi am observat in multe cazuri ca politia nu ia nici o masura daca nu se intampla ceva concret. Am vazut cazuri cand vecinele erau batute de soti, iar politia le sfatuia sa divorteze. Am vazut cazuri de amenintari, iar politia spunea ca ei nu se baga pe povesti pana nu vor vedea ceva sigur. La care doamna in cauza a spus "deci numai cand voi fi mutilata veti interveni?". Iar politia spunea "doamna nu noi am facut legile". Probabil nu se vor baga nici acum, dar eu incerc totusi sa le trag un semnal de alarma.

Alte discuții în legătură

Amenintarea cu moartea sau tentativa la omor calificat alexadr alexadr Buna seara/ziua! Am 18 ani si in urma cu 2 saptamani am depus o plangere la sectia de politie pentru amenintare cu moartea. Bunicul meu a incercat sa ma ... (vezi toată discuția)
Instigare la sinucidere si santaj alexandru_vl alexandru_vl Buna seara! Am o mare problema, pe care nu as vrea sa o las balta! Fratele meu s-a sinucis acum doua luni din cauza nenorocitei pe care o iubea! Asta o spun ... (vezi toată discuția)
Omor deosebit de grav!!!! lor3na lor3na Buna seara!As dori sa-i refac revizuirea dosarului sotului meu care este condamnat la 25 de ani de detentie.In vara anului 2003 sub influenta alcoolului si a ... (vezi toată discuția)