avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Instigare la omor?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Instigare la omor?

O tanara fata, imi pune zilnic intrebari despre cum sa-l omoare pe concubinul mamei ei. Mama acestei prietene bea zilnic alcool, apoi face scandal, si in final ia bataie de la concubinul ei. Aceasta prietena, fiica celei descrise mai sus, spune ca ar vrea sa-l omoare pe concubinul mamei ei, fiindca acesta ii bate mama. La inceput am luat-o ca o discutie gen discovery channel despre crimale perfecte. Problema e ca aceasta prietena a inceput sa-l roage inca pe un vecin al meu, sa-i spuna metode care sa-l omoare pe concubinul mamei ei. Acest prieten, dintr-o curiozitate diabolica, a spus ca-i da mercur ca sa-i puna in cafea si sa faca infarct. Pe langa metoda cu mercur i-a spus alte zeci de variante, cum ar fi sa-i puna in bautura sau cafea diferite substante toxice care se afla in casa, la indmana oricui, in asa fel incat sa para accident.
Problema este urmatoarea: uneori nu-mi vine sa cred ca e in stare de o crima, dar alteori cand vad ca mama ei o suna si spune "vino acasa ca ma bate Nelu", vad ca plange si jura sa-l omoare. Nu stiu ce sa fac. Are rost sa anunt politia? Mi-e mila sa-i fac rau, dar ma gandesc ca la un moment dat tot il va omora pe concubinul mamei ei. Problema e cu atat mai serioasa cu cat aceste propuneri de a-l omora pe respectivul sunt tot mai dese. Daca era o simpla discutie, si doar o singura data, nu o luam in seama. Avand in vedere ca ma hotarasc sa vorbesc cu sectoristul, si avand in vedere ca mi s-a cerut si mie si vecinului sa-l omoram pe concubinul mamei ei, dar am refuzat amandoi, noi vom fi anchetati sau incadrati la ceva? Aceasta prietena la ce va fi incadrata? Instigare la omor sau altceva? I se va face dosar penal? Chiar ieri in timp ce eram in fata blocului la o tigara cu vecinul, ne-a intrebat daca ne-am hotarat, iar daca nu ne-am hotarat, sa-i spunem o metoda ca sa-l omoare pe concubinul mamei ei. Aceasta prietena nu este minora.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:28, 13 Mai 2010
Da, asa este.

Nu ar fi deloc rau sa fiti insotit de avocat.
In cazul in care veti da o declaratie chiar daca asistenta juridica nu este obligatorie aveti dreptul la avocat...
Ar trebui putina atentie si la art 323 c. pen.

av. Claudiu Lascoschi
c_mircea a scris:

Multumesc pentru sfaturi, dar jumatate sunt pe langa subiect.
Eu vreau sa stiu atata: i se va face dosar penal fetei pentru instigare la omor?

Atat timp cat nu exista nici o plangere si nici o fapta penala in care sa fie implicata dintr-un motiv sau altul (ca urmare a unei acuzatii, marturii, banuieli, etc ) nu are cum sa i se facă dosar penal. Dosarul penal nu implica inceprerea urmaririi penale ci numai cercetarea faptei. Oricum, instigarea trebuie dovedita.
In schimb, modul in care va "framanta problema", mă determină să cred ca ... vreti sa o faceti complice intr-un omor in care vreti să o invinuiti.
Cele mai mari probleme vor exista in caqzul in care isi duce la indeplinire rezolutia infractionala.
Domnul Mircea, daca in declaratia autorului omorului va fi mentionat va risca o acuzatie pentru complicitate la omor calificat...
Cum am mai spus eu cred ca totul depinde de manifestarile fetei respective. Are macar 18 ani?
Daca, intradevar, arunca numai vorbe in vant specifice varstei, atunci ar trebui ponderata fara nici o plangere la politie.
In schimb, daca intradevar isi doreste ca unul dintre dvs. sa actionati in sensul uciderii concubinului si depune tot efortul pentru asta eu cred ca raspunde potrivit articolului de mai jos.

Art. 29. - Instigarea neurmata de executare
Actele de instigare neurmate de executarea faptei, precum si actele de instigare urmate de desistarea autorului ori de împiedicarea de catre acesta a producerii rezultatului, se sanctioneaza cu o pedeapsa între minimul special al pedepsei pentru infractiunea la care s-a instigat si minimul general. În cazul când pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata, se aplica pedeapsa închisorii de la 2 la 10 ani.
In cazul unei instigari neurmata de insusirea hotararii de a trece la comiterea faptei , avem o instigare imprefecta, neizbutita, care nu are relevanta sub aspect penal .
Insa oricum in speta din cate am dedus fata cere doar sprijin cu privire la mijloacele prin care poate ucide, se consulta cu vecinii..unii dintre ei pare-se ca au fost binevoitori si i-au furnizat idei, si nu stim daca nu cumva i-au intarit si hotararea de a merge pe calea infractionala. Aceste acte s-ar incadra mai degraba la compicitatea morala, insa momentan nimic din cele intamplate nu are relevanta penala.
Acum , nu stiu daca fata a cerut in afara de sfaturi, in afara de a-si destainui intentiile , si sprijin efectiv in concretizarea planurilor ei..daca ar fi asa, iar ceilalti ar colabora cu ea...( daca s-ar realizade catre instigat/instigati cel putin o tentativa pedepsibila sau sa fi inceput vreun act de executare dar ulterior sa se fi desistat) s-ar putea discuta despre instigare, in care fata ar fi instigator.

Alte discuții în legătură

Amenintarea cu moartea sau tentativa la omor calificat alexadr alexadr Buna seara/ziua! Am 18 ani si in urma cu 2 saptamani am depus o plangere la sectia de politie pentru amenintare cu moartea. Bunicul meu a incercat sa ma ... (vezi toată discuția)
Instigare la sinucidere si santaj alexandru_vl alexandru_vl Buna seara! Am o mare problema, pe care nu as vrea sa o las balta! Fratele meu s-a sinucis acum doua luni din cauza nenorocitei pe care o iubea! Asta o spun ... (vezi toată discuția)
Omor deosebit de grav!!!! lor3na lor3na Buna seara!As dori sa-i refac revizuirea dosarului sotului meu care este condamnat la 25 de ani de detentie.In vara anului 2003 sub influenta alcoolului si a ... (vezi toată discuția)