legally a scris:
In privinta celei care si-a facut planuri ucigase, momentan , nu pot fi luate masuri atata vreme cat nu a inteprins nimc care sa denote macar vreun inceput de act de executare, existand doar ganduri criminale. În cazul în care gândul criminal nu s-a exteriorizat prin acte de executare (prin trecerea la act), rămânând doar în mintea omului, infracţiunea nu există deoarece nuda cogitatio, nemo partitur, adică gândul criminal nu se pedepseşte. Nici in conditiile in care acest gand criminal a fost exteriorizat, nu poate atrage raspunderea acestei persoane.
Chiar daca si-ar procura unele subtante pe care sa le amestece in alimentele potentialei victime, acestea raman fara importanta, daca nu le foloseste. daca le-ar folosi, ar fi liuate in calcul drept acte de executare, care oricum se absorb in continutul infractiunii , fie catentativa fie ca fapt consumat.
In privinta persoanele care se prind in acest joc , oferindu-i sugestii, cai prin care fapta poate fi comisa , in ipoteza in care fapta s-ar concretiza, ar putea fi cercetate pentru una dintre formele participatiei penale ...
Solutia ar fi ca ei sa se abtina de la orice convorbire pe aceasta tema cu amica lor, sa o evite, in conditiile in care desi ei incearca sa o convinga ca intentiile ei ucigase , materializate, o pot baga la racoare, fie sa discute cu familia fetei ...sa iiincunostinteze despre intentiile fetei, fie sa se adrezese cu un denunt organelor de politie, chiar daca , eventualul omor nu ar putea fi preintmpinat...insa cred ca , odata sesizate aceste organe ar avea datoria de a pune in vedere potentialei victime sa isi ia masuri..
Este condamnabila, in opinia mea, si implicarea celor care vin cu sfaturi, sugestii si cai prin care concubinul ar putea fi ucis. Orice persoana normala ar refuza sa discute asa ceva .
Da, conform Codului Penal nu ar raspunde penal pt instigare neurmata de executare.
Insa sa nu fie vorba de o alta infractiune.Aici mai trebuie putin studiat.Nu am analizat clar acest aspect.
Daca se va comite infractinea de omor ceilalti vor raspunde pentru complicitate la infractiunea consumata.
av. Claudiu Lascoschi