Ma intereseaza cum ma protejeaza legea (si mai precis care lege) in cazul in care am descoperit pe calculatorul meu de la servici programe de spionare (keyloggere) instalate de sefi FARA CA EU SA FIU ANUNTATA!!!
Mentionez ca respectivul program imi pastra toate parolele, informatiile personale, mailurile personale, etc. Facea printscreen-uri la fiecare minut.
Sunt de acord ca e calculatorul firmei si poate face ce vrea cu el, dat totusi eu ca angajat nu tb sa stiu acest lucru? Mi se poate viola intimitatea chiar asa????
Astept un raspuns (destul de) urgent! Multumesc!
Avertizati e putin... trebuie macar sa isi dea acordul si la li se puna in vedere sa nu tina nici o informatie cu caracter personal pe acel calculator.
E la limita legii, asta e clar, ceea ce mi se pare mie stupid este ca nu inteleg CE OBTINE ANGAJATORUL???? O stare de tensiune inutila in firma care cu siguranta afecteaza calitatea muncii angajatilor "urmariti"...
Chiar asta s-a si obtinut ..o stare de tensiune in firma. In fine pentru ca eu am avut tupeul sa zic ca nu este legal ce au facut, mi-au mai dat si un avertisment scris in care au precizat, printre altele ca eu m-am revoltat impotriva acestei practici si ca mai mult am sustinut ca angajatii ar fi tb consultati in prealabil. Mai multe despre acuzatiile aduse de ei in avertismentul scris, am postat un subiect la "Probleme privind dreptul muncii". Oricum intre timp am plecat de acolo, dar ramane sub semnul intrebarii avertismentul scris pe care l-am primit si care nu stiu cum m -ar putea afecta pe viitor.
Avertismentul are efect doar daca noul angajator e prieten cu cel vechi si e de aceeasi teapa! Faptul ca i s-a atras atentia unui angajator ca nu e legal ceea ce face, nu ar trebui sa-l determine sa-l dea afara pe cel care i-a adus la cunostinta. Se intimpla de foarte multe ori sa se incalce o lege din nestiinta, fiind benefica interventia cuiva in a preveni incalcarea legii.
Ceea ce dorim noi este una ,iar realitatea este alta Concret :informatiile se fura si de angajatori, si de colegi Sint un caz asemanator cu al tau Angajatorii nu numai ca nu au voie sa fure informatiile de pe calculator ,dar conform noilor reglementari sint obligati sa raporteze furturile efectuate de unii angajati . Ei si ce ! cine tine cont de asa ceva ?
Unde putem reclama ?
Politia economica,unde se fac astfel de reclamatii ,nu este in masura sa rezolve problemele ,deoarece nu are suficiente cunostiinte in domeniu ....si atunci cine analizeaza ceea ce reclamam noi ?Cum putem sa ne facem dreptate ?
Ideea este simpla; angajatorul iti creeaza conditii de lucru (calculator; soft; periferice; si licentele aferente) si are pretentia ca acestea sa fie folosite in scopul strict lucrului determinat de fisa postului de lucru. De aceea softuri precum keyloggere etc sunt absolut normale. Faptul ca angajatul incalca fisa postului si il foloseste in uz personal ............ angajatul nu poate emite pretenti privind intimitatea informatiilor. Nu uitati sunteti angajati sa lucrati cu echipamentele lor si in scopul in care a-ti fost angajati si nu in folos propriu. Vrea angajatul sa isi citeasca mailurile personale o face pe proprie raspundere.