avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Programe de spionare instalate pe calc. unde lucrez la ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Programe de spionare instalate pe calc. unde lucrez la firma

Ma intereseaza cum ma protejeaza legea (si mai precis care lege) in cazul in care am descoperit pe calculatorul meu de la servici programe de spionare (keyloggere) instalate de sefi FARA CA EU SA FIU ANUNTATA!!!
Mentionez ca respectivul program imi pastra toate parolele, informatiile personale, mailurile personale, etc. Facea printscreen-uri la fiecare minut.
Sunt de acord ca e calculatorul firmei si poate face ce vrea cu el, dat totusi eu ca angajat nu tb sa stiu acest lucru? Mi se poate viola intimitatea chiar asa????
Astept un raspuns (destul de) urgent! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 10:41, 11 Septembrie 2009
Nu folosi calculatorul de la servici in mod personal si asa nu va avea acces la chestiuni personale....simplu ca buna ziua...si oricum practica keyloggerelor e mult mai intrusiva in internet cafeuri decat la locul de munca B-)
Oricum, subiectul nu mai prezinta interes de acum, intrucat am plecat de la firma aceea imediat. Am mai tinut legatura cu o singura colega care a ramas acolo si am inteles ca aceleasi sicane le-a facut la fiecare angajat, i-a dat afara, vorbeau urat cu ei, ba mai mult cand au cerut respectivii o adeverinta ca lucrasera acolo, au descoperit ca nici macar nu aveau contract de munca..Niste nesimtiti ce mai...oameni care au ajuns "manageri" peste noapte desi pana mai ieri erau strungari...Mi-e greata efectiv.

Si ca sa revin la subiect, e intr-adevar o ilegalitate ce au facut ei. Citez din Codul Muncii (poate mai intereseaza si pe altcineva subiectul si sa stie exact cum sa puna problema):

Art. 40 [principalele drepturi si obligatii ale angajatorului]
[ link extern ]

Textul art. 40 alin. (2) lit. i) din Codul muncii, instituind obligatia
angajatorului de a asigura protectia datelor cu caracter personal ale
salariatului, este defectuos redactat, scotand in evidenta o
inadmisibila omisiune a legiuitorului. Astfel, redactarea textului conduce la
concluzia ca angajatorul, cu rezerva pastrarii confidentialitatii, ar
putea sa obtina orice fel de date legate de viata personala a salariatului,
ceea ce nu poate fi acceptat.

Angajatorul poate, fara a fi limitat de vreo norma legala, insa
respectand viata privata a salariatului, sa restranga drastic accesul
salariatului la internet, inclusiv sa impuna conditii pentru utilizarea
internetului in alte scopuri decat cele profesionale. De ex. angajatorul poate
interzice utilizarea anumitor site-uri, utilizarea chat-ului,
conectarea la forumuri, descarcarea de softuri, accesarea e-mailului personal
de pe servere de hosting gratuite. Angajatorul poate, de asemenea, sa
efectueze un control post factum al modalitatii de utilizare a
internetului, la nivelul global, de unitate sau de compartiment, fara a
monitoriza reteaua la nivel de salariat. Perioada pastrarii datelor obtinute din
monitorizare trebuie sa fie mentionata in cuprinsul regulamentului
intern sau al contractului colectiv de munca, fiind rezonabila o perioada
de 6 luni, care coincide concomitent cu termenul limita in care poate
fi angajata raspunderea disciplinara a salariatului.

In ceea ce priveste controlul e-mail-urilor salariatului, jurisprudenta
franceza a aratat ca angajatorul nu este indreptatit sa acceseze
e-mail-urile personale ale salariatului, daca are cunostinta despre acest
caracter al lor, chiar daca primirea/trimiterea e-mail-urilor in cauza
s-a realizat prin intermediul unui calculator de serviciu. Accesarea de
catre angajator a e-mail-urilor personale nu este permisa chiar daca se
interzice expres prin regulamentul intern utilizarea in scopuri
personale a e-mail-ului profesional. De asemenea, angajatorul este obligat sa
se abtina de la accesarea e-mail-urilor care contin o indicatie
speciala din care rezulta caracterul personal al acestora.

Jurisprudenta franceza a consfintit obligatia salariatului care
absenteaza de a pune la dispozitia angajatorului toate datele si materialele,
inclusiv electronice, pentru continuarea activitatii. Angajatorul este
indreptatit sa acceseze datele electronice ale salariatului absent, dar
numai cu informarea prealabila a acestuia, chiar daca suportul datelor
este proprietatea angajatorului. In acest fel, salariatul va putea sa
ia toate masurile pentru a-si proteja spatiul privat de patrunderea
angajatorului, fiind firesc sa se recunoasca dreptul acestuia de a folosi
in interes personal o parte rezonabila din suportul fizic - hard
drive-ul - ce apartine angajatorului.

Numai bine!
FIRMA ARE DREPTUL SI ESTE INDREPTATITA SA SE PROTEJEZE, LA URMA URMEI MANCATI O PAINE DE PE URMA EI, NU-I ASA? SI II DATORATI LOIALITATE SI CORECTITUDINE PE TIMPUL SI BANII EI, CACI DOAR CONTRACTUL ALA, ASA SIMPLISSIM CUM E EL IN FORMA "STAS" DE LA ITM, PREVEDE UN PRINCIPIU ELEMENTAR PE CARE SE BAZEAZA: ...DECI DACA SUNTETI DE BUNA CREDINTA, NU AVETI A VA TEME DE CEVA ATUNCI CAND VI SE MONITORIZEAZA ACTIUNILE DE PE CALCULATORUL FIRMEI, NU-I ASA?
Protect, dar ce spui de firmele alea de la care spui tu ca mancam o paine, care desi ai o facultate in spate (de IT, deci nu oricare), iti trec minim pe economie pe CM, te pun sa speli pe jos si sa freci WC-ul pt. ca fac economie la 30 lei cat ar costa o femeie de servici, care te tin in frig pt. ca fac economie la caldura si care te cheama sambata la servici pentru ca trebuie sa recuperezi pauza de masa pe care ti-o iei in timpul saptamanii si cele 5 minute cand te duci la WC?
Asta cum ti se pare? Asta a fost cazul meu....Deci merita intr-adevar toata stima si respectul firma asta nu??
PROTECT, mon cher, eu datorez ore de munca firmei la care lucrez, atat si nimic mai mult.
Nu datorez stima, nu datorez loialitate, nu datorez recunostinta ori altceva. Este o afacere, simplu: eu muncesc, tu ma platesti...
Iar daca e sa vorbim de loialitatea fata de firma... :)) cate firme dezvolta programe de loializare a angajatilor sai?
Daca imi da actiuni/parti sociale firma, da, poate voi fi mai loial... Daca ma implica in procesul organizational sau decizional, ok, sigur... doar e si interesul meu.

In rest, ziua buna! Tampenii din astea cu timpul si banii firmei... Sa fie clar: nu ma angajeaza nici o firma din motive de binefacere, ci doar pentru ca are nevoie de mine, la fel cum am nevoie si eu de ea. E mutuala treaba si atunci intreb: firma imi e loiala? Sau cauta sa ma inlocuiasca la prima sansa cu cineva platit mai prost? :-/
Timpul si banii pe munca sunt ai mei si asa cum eu mananc de la firma si asociatii mananca de pe urma mea. Sa nu uitam ca avem nevoie unii de altii cel putin egal. Ca sa nu mai spunem ca este din ce in ce mai putina mana de lucru calificata in tara si... raportul s-ar putea schimba in cativa ani: sa aiba firma mai multa nevoie de mine ca eu de ea.
Bafta!

Alte discuții în legătură

Spionare angajati de catre angajator. limita legala 2016 ! JohnDhoe JohnDhoe Buna ziua, As dori sa stiu daca ma puteti lamuri cu o problema, avand urmatoarele date: Firma este autorizata sa prelucreze date avand caracter ... (vezi toată discuția)
Nelamurire monitorizare calculator Marcel_ Marcel_ Buna ziua ! Am o nelmaurire legata de monitorizarea unui calculator. Sunt un administrator de retea la o firma si am o colega la a carui calculator am tot ... (vezi toată discuția)
Monitorizare pc la serviciu fara anuntarea angajatului ContSters304089 ContSters304089 De curand am descoprit la servici ca PC=ul este monitorizat observand ca antivirusul a gasit acel program. Nu am fost anuntat nici in scris si nici verbal de ... (vezi toată discuția)