avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Programe de spionare instalate pe calc. unde lucrez la ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Programe de spionare instalate pe calc. unde lucrez la firma

Ma intereseaza cum ma protejeaza legea (si mai precis care lege) in cazul in care am descoperit pe calculatorul meu de la servici programe de spionare (keyloggere) instalate de sefi FARA CA EU SA FIU ANUNTATA!!!
Mentionez ca respectivul program imi pastra toate parolele, informatiile personale, mailurile personale, etc. Facea printscreen-uri la fiecare minut.
Sunt de acord ca e calculatorul firmei si poate face ce vrea cu el, dat totusi eu ca angajat nu tb sa stiu acest lucru? Mi se poate viola intimitatea chiar asa????
Astept un raspuns (destul de) urgent! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 10:41, 11 Septembrie 2009
gluba, eu n-am vazut nicio nebuloasa...
Sunt perfect de acord cu tine ca nu au voie fara sa spuna nimic, dar daca o fac fara a fi culpa lor, la revedere si drum bun! Nu poti face nimic! :D

Astfel, exemplul aratat mai sus este irelevant, caci singura situatie in care angajatorul raspunde este daca nu exista reguli interne de supraveghere aduse la cunostinta angajatilor.
Dar, dupa cum spuneam, daca eu le spun angajatilor: "nu accesati mail si nu pastrati info personale pe computerul de serviciu, caci acestea sunt monitorizate de mine, de angajator si, prin aceasta instiintare, doresc sa previn aflarea unor date si informatii confidentiale, de natura personala, despre angajatii mei. In masura in care nu doriti sa mi le aduceti la cunostinta.
Astfel, orice accesare a mailului, precum si stocare de date cu caracter personal despre viata dv. privata sau publica va fi considerata ca o permisiune data angajatorului sa o ia la cunostinta.
In mod evident, eliberarea oricaror informatii cu caracter personal de catre angajator va respecta intocmai dispozitiile legii 677/2001."
=D>
Si iaca asa, daca accesezi mailul la munca, ce poti spune? Ca e exclusiv vina ta...
Asta am mai aratat-o mai sus. Daca matale utilizezi mess la munca, ii dai dreptul angajatorului sa ia la cunostinta de ce scrii acolo in cazul in care ai fost instiintat de aceasta monitorizare.
Repet: totul depinde de modul de reglementare interna.
La CEDO nu castiga nimeni... vezi ca in cauza data ca exemplu angajatii nu erau instiintati de posibilitatea ca datele lor sa ajunga la DP. Prin urmare, era ilegal. Vezi art. I. pct. 15.
Exemplele mele nu se incadreaza in aceleasi standarde...
Da, este legala inregistrarea telefoanelor angajatilor in anumite conditii. Toate call-centerurile isi inregistreaza angajatii, doar ca li se spune inainte. Asta se intampla si la noi si aiurea in lume.
Chiar daca nu esti call-centre si iti inregistrezi angajatii la telefon, totul e ok daca ei au fost instiintati de aceasta posibilitate.
Parca mai era un topic asemanator dar invers... adica un angajator se plangea ca un angajat al sau divulga secrete profesionale din calculatorul firmei... e ptr. protectia datelor secrete ale angajatorului acea monitorizare si angajatul ar trebui sa stie asta (mai ales daca a semnat si un acord de confidentialitate)... sub pretextul de "e-mail cu caracter personal" angajatul ar putea trimite date tehnice secrete din PC-ul la care se afla in interes de servici (de ex. coduri sursa la programe se pot trimite si pe e-mail sau messenger) prejudiciind firma iar acea monitorizare e singura dovada.
am auzit si eu de softuri de monitorizare a PC-urilor si a Internetului
toate softurile inregistreaza, arhiveaza si ofera posibilitatea vizualizarii de informatii despre: e-mail-uri primite/trimise (SMTP, POP3, IMAP, webmail); pagini de web vizitate (cu posibilitatea blocarii accesului, folosind filtrarea pe baza celor peste 30 de liste incluse si/sau definite de utilizator); cautari online; mesagerie chat/instant; log de taste apasate; activitatea desfasurata in fiecare program (activ/inactiv/total); activitatea pe retea (bandwith); fisiere transferate prin Internet si/sau copiate pe CD, USB, retea, etc
deci este posibil si se folosesc.
sun firma importatoare de asteel de softuri reprezentanti ale marilor firme producatoare
Practici de genul acesta au ajuns si la CEDO (Copland vs. Marea Britanie: [ link extern ] /

E drept ca in cazul respectiv angajatul nu fusese atentionat in niciun fel despre monitorizare, iar curtea a retinut ca din acest motiv angajata putea avea o asteptare rezonabila cu privire la caracterul privat al apelurilor de la locul de munca, ceea ce conduce la o incalcare a art. 8 CEDO de catre angajator. Mai multe: [ link extern ]
[ link extern ]
Interventia Andreei o consider deosebit de utila si de pragmatica.
Este ilegala spionarea de catre angajator a angajatilor.Numai in cazuri exprese prevazute de lege este posibila o asemena atitudine.
Este o incalcare flagranta a viatii intime si private ( art 8 CEDO).

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Spionare angajati de catre angajator. limita legala 2016 ! JohnDhoe JohnDhoe Buna ziua, As dori sa stiu daca ma puteti lamuri cu o problema, avand urmatoarele date: Firma este autorizata sa prelucreze date avand caracter ... (vezi toată discuția)
Nelamurire monitorizare calculator Marcel_ Marcel_ Buna ziua ! Am o nelmaurire legata de monitorizarea unui calculator. Sunt un administrator de retea la o firma si am o colega la a carui calculator am tot ... (vezi toată discuția)
Monitorizare pc la serviciu fara anuntarea angajatului ContSters304089 ContSters304089 De curand am descoprit la servici ca PC=ul este monitorizat observand ca antivirusul a gasit acel program. Nu am fost anuntat nici in scris si nici verbal de ... (vezi toată discuția)