avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Programe de spionare instalate pe calc. unde lucrez la ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Programe de spionare instalate pe calc. unde lucrez la firma

Ma intereseaza cum ma protejeaza legea (si mai precis care lege) in cazul in care am descoperit pe calculatorul meu de la servici programe de spionare (keyloggere) instalate de sefi FARA CA EU SA FIU ANUNTATA!!!
Mentionez ca respectivul program imi pastra toate parolele, informatiile personale, mailurile personale, etc. Facea printscreen-uri la fiecare minut.
Sunt de acord ca e calculatorul firmei si poate face ce vrea cu el, dat totusi eu ca angajat nu tb sa stiu acest lucru? Mi se poate viola intimitatea chiar asa????
Astept un raspuns (destul de) urgent! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 10:41, 11 Septembrie 2009
Treaba este ca un individ este... indivizibil. Cred ca indivizibilitatea oricaruia din noi este cea mai relevanta in problema intimitatii la locul de munca: legea ne protejeaza in afara orelor de lucru, dar si in timpul orelor de lucru, in aceeasi masura.

Masurarea eficientei la locul de munca n-o faci inregistrand fiecare tasta apasata si citind cam ce a facut X in timpul orelor de lucru, ci prin cat de "bune" au fost rezultatele acestuia in comparatie cu asteptarile.

A, ca poti, ca angajator, monitoriza angajatii, da, o poti face, dar in nici un caz citind ce-a scris X la tastatura Joi, intre orele 14-15. O faci folosindu-te de programe specializate, automate, care declanseaza o "alarma" in momentul in care detecteaza o transmisie de date dinspre/catre X care poate aduce prejudicii companiei. Eh, si d-abia atunci si cu mare atentie cu pianul pe scari, ar putea un angajator, printr-o persoana, sa citeasca acea transmisie.

Buna ziua!
Daca puteti face dovada ca ce au luat ei la cunostinta este personal si nu profesional, atunci ii puteti chema in judecata (sau macar la conciliere).
Este suficient si dovada ca PUTEAU lua la cunostinta date cu caracter personal, nu e obligatoriu sa fi si luat efectiv la cunostinta.
Important este ce anume v-au accesat. Spre ex.: adresa de email personala nu au voie, pe cea de servici insa, da.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Eu am o nelamurire: daca printr-un act intern sunt informata ca nu am voie sa folosesc acel calculator in interes personal, precum si ca angajatorul ma supravegheaza in modul x sau y... cum il mai pot da in judecata? Ca ar trebui, logic, sa invoc propria culpa.

Astfel, in aceasta situatie, angajatorul nu are posibilitatea de a lua la cunostinta despre date cu caracter personal, caci mi-a interzis expres (si eu am fost de acord semnand regulamentul sau luamd la cunostinta de memoriul trimis) cu acest lucru.
Apoi insa, daca eu incalc aceasta regula, angajatorul putand astfel lua cunostinta de anumite date cu caracter personal, dar din cauza ca eu nu mi-am respectat obligatiile asumate. Or, cum pot invoca aceasta culpa a mea?
Eu nu cunosc sa am dreptul sa folosesc in interes personal (in cazul interzicerii exprese) a resurselor puse la dispozitie de angajator.
De aceea, depinde de cum si-au reglementat angajatorii intern afacerea... :P
Sunt de acord cu tine ca este imposibil sa nu ajungi sa ai si informatii pesonale pe calculatorul de servici, dar aceasta nu inseamna ca iti da dreptul sa ii si interziici angajatorului sa iti verifice continutul calculatorului; mai ales ca potrivit legii nici nu e obligat sa iti mentioneze acest lucru in contractul individual de munca; trebuie doar sa prevada posibilitatea verificarii periodice a sistemului informatic etc. - mai ales daca se lucreaza pe un server comun in retea - si au dreptul sa se uite la orice. Mai mult poate fi motiv de desfacere a contractului de munca faptul ca detii prea multe informatii personale si accesezi internetul prea mult de la servici, daca natura job-ului nu o cere...deci - din pacate linioa de delimitare a incalcarii intimitatii personale si drepturile de verificare a modului de desfasurare a activitatii de catre angajatori e foarte fina si mobile, atat timp cat hard-ul si soft-ul sunt propietatea angajatorului.... . Exista totusi o sansa pt. angajatii care se simt urmariti: pot solicita ca verificarile sa se faca stric in prezenta lor..si daca au dovezi ca datele de pe calcuculatorul pe care lucreaza sunt facute publice tertilor in afara unor contracte normale de comert cu privire la domeniul de activitate al firmei pot cere daune angajatorului - totul depinde stric de masura in care poate fi demonstrat acest lucru.
Well nu sunt avocat ... sunt informatician si sunt pasionat de domeniul acesta al legislatiei internet ... dar imi permit sa remarc nebuloasa totala in care se situeaza raspunsurile avocatilor pe marginea acestui subiect cind raspunsul ar trebui sa fie clar: Nu au voie angajatorii sa citeasca mailurile! Daca o fac este ilegal. Problema dupa cite am citit este insa alta. Va va fi extrem de greu sa probati ca v-au fost interceptate mesajele personale sau ca v-au fost citite mailurile. De asemenea este clar ca daca va lansati intr-un asemenea conflict cu angajatorul locul de munca va este in pericol...

Este exact ca in cazul ascultarii convorbirilor personale telefonice. Nu inteleg de ce bulibaseala asta in explicatii cind o discutie pe yahoo messenger este exact ca o discutie la telefon. Difera doar tehnic modul de propagare a informatiilor. Asadar se pot inregistra apelurile telefonice personale ale angajatilor? Este legal? Nu cred! Dupa cite stiu numai organele abilitate ale statului au acest drept. Deci nu este legal nici sa-i inregistrezi convorbirile pe messenger...

Daca ajungeti la curtea europeana a drepturilor omului castigati sigur procesul mai ales ca exista un precedent Copland vs. Marea Britanie in care o angajata a dat in judecata pentru acest lucru Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord pentru care lucra (era angajata la o institutie a statului):

legi-internet.ro/index.php/Copland_vs_Marea_Britanie_ju/278/0/
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Iulie 2008
gluba, utilizator

Alte discuții în legătură

Spionare angajati de catre angajator. limita legala 2016 ! JohnDhoe JohnDhoe Buna ziua, As dori sa stiu daca ma puteti lamuri cu o problema, avand urmatoarele date: Firma este autorizata sa prelucreze date avand caracter ... (vezi toată discuția)
Nelamurire monitorizare calculator Marcel_ Marcel_ Buna ziua ! Am o nelmaurire legata de monitorizarea unui calculator. Sunt un administrator de retea la o firma si am o colega la a carui calculator am tot ... (vezi toată discuția)
Monitorizare pc la serviciu fara anuntarea angajatului ContSters304089 ContSters304089 De curand am descoprit la servici ca PC=ul este monitorizat observand ca antivirusul a gasit acel program. Nu am fost anuntat nici in scris si nici verbal de ... (vezi toată discuția)