avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DREPTURILE ASUPRA COPILULUI SUNT RESPECTATE?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DREPTURILE ASUPRA COPILULUI SUNT RESPECTATE?

buna ziua.vreau sa adresez o intrebare destul de controversata.parinti casatoriti plecati in grecia.au impreuna un copil de 5 ani.tatal vrea sa aduca copilul in grecia pentru cateva luni pentru a fi mai aproape de ei.mentionez ca parintii sunt separati dar casatoriti in continuare.mama nu este de acord cu aducerea copilului in grecia,toata actiunea fiind facuta pe la spatele ei de catre tata si mama acestuia care in prezent are grija de copil in tara.poate tatal sa aduca copilul in grecia fara semnatura mamei?sau are nevoie de procura semnata de ambii pentru venirea lui (acesta ar veni cu bunica sau tatal lui s-ar duce dupa el).indiferent de situatie...e legala trecerea granitei cu un minor fara acordul ambilor parinti?multumesc anticipat
Nu glumesc.

Tatal are posibilitatea de a se adresa instantei de judecata pentru a solicita incuvintarea acesteia in a parasii tara cu minorul fara incuvintarea sotiei in virtutea art. 21 din Constitutie. Asta nu inseamna ca va si castiga.

Art. 30 din Legea 248/2005 precizeaza clar si limitativ in ce cazuri tatalui i se va admite acea cerere, mai precis doar in cazurile prevazute de art. 30 al. (3). Sa fim atenti cum suna textul de lege: "Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a minorilor insotiti, numai in urmatoarele situatii:". Repet: numai in urmatoarele situatii.

Acest text de lege inlatura sau cum vreti completeaza in aplicare textul art. 18 din legea 272/2004 "orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca". Deci instanta de judecata nu poate comite un arbitrariu pentru ca ar incalca legea speciala. Ea verifica daca ne aflam in prezenta contitiilor de la art. 30 al. (3) pct. a) sau b) si daca da admite actiunea reclamantului daca nu o respinge. In alte cazuri nu o poate admite pentru ca sentinta ar fi nelegala. Nimeni nu poate face abstractie de o prevedere legala dupa bunul lui plac, toate normele de drept se aplica concomitent. Apoi asa cum am precizat legea 248/2005 are prioritate in aplicare fata de legea 272/2004 pe principiul specialul deroga de la prevederile comune.

Mama nu trebuie sa dovedeasca nimic, ea este parata in aceasta cauza, sarcina probei revine tatalui care trebuie sa dovedeasca ca este intr-unul din cazurile prevazute de legea speciala. Cum in speta nu ne aflam in cazurile prevazute de lege cererea tatalui va fi respinsa. Legea nu discuta de motivele mamei, subiective sau nu, in baza art. 29 al. (6) ea se poate opune si nu trebuie sa justifice nimic "ea crede ca asa e mai bine pentru copilul ei". Evident acest drept apartine si tatalui in egala masura, in cazul invers si el se poate opune cu succes.

Sotia nu se impotriveste intalnirii dintre el si copil, nimeni nu-l impiedica sa vina in tara sa se intalneasca cu copilul. Tatal are dreptul sa ceara bunicilor sa-i permita sa-l ia. Nu poate iesi cu el din tara atat tot. Este obligatia tatalui de a-si exercita drepturile parintesti in conditiile legale date.

Vad ca impartiti legile in doua categorii alea care nu-mi plac si le ignor si cele care imi plac si le folosesc in favoarea mea. Legile alcatuiesc un tot unitar si se aplica concomitent in baza unor reguli pe care le descrie "Teoria generala a dreptului".
@ermetic a scris:
Tatal are posibilitatea de a se adresa instantei de judecata pentru a solicita incuvintarea acesteia in a parasii tara cu minorul fara incuvintarea sotiei in virtutea art. 21 din Constitutie. Asta nu inseamna ca va si castiga

Sigur! Nu inseamna ca va castiga, dar nici ca va pierde! :D Ideea centrala este ca are posibilitatea de a incerca.

@ermetic a scris:
…. principiul specialul deroga de la prevederile comune.

Evident – dar atunci cand e cazul; si in aceasta speta nu e cazul.

@ermetic a scris:
Mama nu trebuie sa dovedeasca nimic, ea este parata in aceasta cauza, sarcina probei revine tatalui care trebuie sa dovedeasca ca este intr-unul din cazurile prevazute de legea speciala.

Uau! Este in unul dintre cazurile prevazute de legea speciala? De ce ar incerca asemenea idiotenie?
Trebuie doar sa dovedeasca faptul ca minorul va fi bine ingrijit alaturi de el etc s.a.m.d. E vorba despre neintelegeri intre parinti privind acordul pentru iesirea copiului din tzara. Asadar, mama va trebui sa dovedeasca faptul ca acest tata nu ofera un exemplu bun copilului si ca, prin comportament, l-ar pune in pericol. Renuntati la “legea speciala” in acest caz de “neintelegeri intre parinti” cu privire la acordul pt iesirea minorului din tzara! Tatal urmareste – prin instanta – sa obtina acordul mamei… sa obtina acordul, in general…

@ermetic a scris”
Sotia nu se impotriveste intalnirii dintre el si copil, nimeni nu-l impiedica sa vina in tara sa se intalneasca cu copilul

Sigur…! Tatal, care si el munceste in strainatate, poate lasa totul balta sa vina sa stea 20 de zile langa copil cand poate sa il ia langa el 5-6 luni si sa si munceasca (doar ar merge in Grecia si bunica, si ar avea grija de copil cand tatal e la lucru)… Haida-de!
Nu uitati: amandoi parintii sunt in Grecia dar unul vrea sa petreaca alaturi de copil mai mult timp.

@ermetic a scris:
Vad ca impartiti legile in doua categorii alea care nu-mi plac si le ignor si cele care imi plac si le folosesc in favoarea mea. Legile alcatuiesc un tot unitar si se aplica concomitent in baza unor reguli pe care le descrie "Teoria generala a dreptului".

Serios? Poate doar interpretez legea asa cum… se “descrie” in teoria generala a dreptului? De ce sa se aplice dispozitiile legii speciale de care va agatati cand sunt clare dispozitiile art 18? In acest caz, in baza art 18, tatal poate incerca sa obtina ACORDUL mamei in instanta – nu sunt incidente dispozitiile speciale cat timp sunt in discutie NEINTELEGERILE intre parinti: in instanta se va cere ACORDUL, nu se vor inventa “cazuri speciale”… Adica, in fatza instantei mama, ca parata, ar trebui sa spuna de ce nu isi da acordul… pentru ca de aceea este chemata in instanta! "Asa vreau eu" nu este un argument...

Fara “caz special” unul dintre parinti nu mai poate obtine dreptul de a petrece timp alaturi de minor in strainatate, mai ales cand are rezidenta acolo, un loc de munca etc?
Nu uitati: acestia doi mai sunt casatoriti, chiar daca despartiti in fapt. Drepturile lor sunt egale, pentru ca nu exista o hotarare judecatoreasca sa limiteze drepturile unuia.
:surrender:
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
trope_doi, utilizator
Sincer m-am plictisit. Aici neintelegerile dintre parinti se poarta in legatura cu libera circulatie a persoanelor mai precis privind trecerea frontierei de catre minorul insotit de aceea legea 272/2004 este dispozitia comuna iar legea 248/2005 este dispozitia speciala care deroga si complineste prevederile comune. Daca nu intelege-ti asta nu mai am nimic de spus.

Multa lume confunda judecatorul cu un monarh. Judecatorul decide in limitele legii (lege=intregul ansamblu normativ) de aceea hotararile se iau "in numele legii". El se pronunta pe deplin conform propriei constiinte suverane doar atunci cand aceasta putere ii este expres conferita de lege si nici atunci in mod arbitrar pentru ca trebuie sa motiveze. Acolo unde legi speciale contin prevederi imperative si strict limitate la cazuri clare, judecatorul nu are puterea de a le inlatura chiar daca exista argumente de bun simt ca cele enumerate de dumneavoastra.
Ermetic, este foarte interesant si adevarat ce spui dar in afara de litera legii mai exista si spiritul acesteia.
Cateodata legea trebuie analizata in raport si de alte legi.Exista si o ierarhie a legilor care si ea are o mare valoare daca este bine analizata si pusa in practica.Tine cumva de exercitiul democratiei...

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
@ermetic,
Sincer v-ati plictisit… Dar… nesincer? B-)

Libera circulatie – aceasta este ingradita de mama copilului, care crede ca argumentul “asa vreau eu” tine in fatza unei instante. Libera circulatie presupune ca acel copil are dreptul sa iasa din tzara fie cu unul fie cu altul dintre parinti iar impotrivirea unuia e valabila cat timp celalalt nu considera ca refuzul acordului este… un abuz – moment in care poate incepe o actiune in instanta pentru a dovedi ca i se ingradeste un drept: acela de a se bucura de prezenta copilului (in acest caz) si e ingradita si “libera circulatie” a copilului – care poate vedea locuri noi, poate invata cate ceva, dar – mai ales – poate petrece mai mult timp macar langa unul dintre parinti.
Pentru a obtine acordul de a lua copilul in Grecia nu trebuie sa invoce “urgente”, ci doar dreptul sau de a petrece mai mult timp alaturi de copil. Culmea! Are acest drept si in cazurile cand copilul nu e bolnav si il are si atunci cand copilul nu trebuie sa mearga la studii!

Alte discuții în legătură

Mai e sau nu mai este valabila legea 272/2004 ?!? marcela31 marcela31 Din ceea ce s-a discutat pe aici am inteles ca un minor poate iesi din tara cu parintele caruia i-a fost incredintat pe cale judecatoreasca fara a mai fi ... (vezi toată discuția)
Plecare in strainatate cu copil minor RaduTatiana RaduTatiana Buna ziua! Trebuie sa plec in strainatate (misiune) pentru 3-4 ani si trebuie sa-mi iau cu mine si copilul, minor, 13 ani. Copilul imi este incredintat spre ... (vezi toată discuția)
Parasirea tarii de catre un parinte cu un copil rezultat in afara casatoriei cosmin_buc cosmin_buc am urmatoarea problema:viitoarea mea sotie are un copil dintr-o relatie anterioara, fara a fi fost vreodata casatorita cu tatal acestuia.copilul a fost ... (vezi toată discuția)