Citatia nu vine la un timp dupa, ci la un anumit timp inainte de termenul dat de instanta. Cam cu 2-3 saptamani inainte, depinde de cum au timp sa faca procedura.
Se poate face o ordonanta presedintiala de incredintare, adica se poate hotari ca temporar, pe durata desfasurarii procesului de incredintare, copilul sa fie incredintat unuia dintre parinti. Ar avea cam efectul unei interdictii, dar nu se poate obtine (in principiu) decat daca parintele celalalt reprezinta un pericol real pentru minor (violenta, probleme psihice etc).
Cu privire la ceea ce s-a spus mai sus, va spun ca nu este asa. E drept ca obtine mai usor custodia, fara avocat, mama. Dar parintii care scriu pe astfel de saituri nu isi permit ori nu cred ca este bine sa-si ia un avocat. Mai mult, daca mama e somera etc., chiar dupa incredintarea minorului se pot strange probe si, ulterior, se poate cere reincredintarea avand in vedere faptul ca ea nu se ocupa corespunzator de copil. Cati dintre acei parinti au cerut reincredintari? De cate ori?
Din pacate, in aceste aspecte o femeie este mult mai determinata... Ar incerca de nenumarate ori, pana ar reusi...
Vreti exemple? Un tata, probleme neurologice care au ca efect depresii. Este sau ar trebui sa fie constant sub medicatie. Cam de 30 de ani. Fara serviciu. Are custodia baietelului sau de 7 ani. Pentru ca sa nu-si piarda copilul, mama s-a mutat inapoi cu el. Tatal e violent, cu crize etc. Suporta pentru copil. Si incearca sa-l protejeze. Eu spun ca greseste, ar trebui sa actioneze. Dar... e mai usor sa te plangi decat sa actionezi.
Acest tata mai are un copil, o fetita. Cam de aceeasi varsta. A incercat sa se mute cu ambele mame impreuna... #-o:(
E drept ca este o aberatie juridica, nu inteleg cum a reusit sa obtina custodia primului copil, insa daca este sa vorbim despre daca se poate, se poate, dar trebuie munca si determinare.
Oricum, din pacate, desi am vazut frustrari, nu am vazut argumente reale, de genul: copilul sufera, nu e bine ingrijit, cum sa fac sa-i fie bine?... Am vazut doar faptul ca "plateste o gramada de bani". E normal sa plateasca aceasta gramada, sa fie inteles ca, desi mama ii cheltuie in numele copilului (in cazurile la care ne referim), ei sunt, totusi, pentru copil. Situatiile in care nu e asa sunt foarte putine, si va spun de ce: din veniturile unei familii, parinte si copil, cam cat merge pe unul si cat pe celalalt? Intretinerea, chiria, lumina sunt la fel pentru ambii, indiferent de varsta, deci aici sunt 50-50. Mancare - au nevoie amandoi, poate-i dai ceva in plus ori mai bun copilului. La doctor: mai degraba iti duci copilul decat ajungi tu. Hobbiuri: mai degraba are copilul adidasi pentru sport decat tu. Pregatiri, rechizite (care astazi sunt semnificative la costuri) pe de o parte, pe de cealalta... poate o masina. Care va fi folosita in familie. Vacante: mai repede se duce copilul in tabere decat tu in concediu si atunci cu cine? Cu copilul!
Deci parintele care are custodia cheltuie macar 50% din venituri pentru intretinerea copilului. Celalalt, maxim 25. Serios, am vazut atatea frustrari legate de sumele platite...#-o Asta e, nu te poti spala pe maini de un copil asa cum te speli, poate, de o casnicie. Crezi ca nu este corect PENTRU COPIL, atunci fa ceva. Indiferent daca esti barbat sau femeie. Important este sa te intrebi: ce este mai bine pentru copilul meu? si nu Ce este mai bine pentru mine?
Adevarul este ca sunt lucruri dificile de acceptat pentru parinti, darmite pentru copii.
Sper ca nu v-am suparat prea tare, sunt doar cateva consideratii, un punct de vedere. Si poate nici nu e cel mai corect punct de vedere.
Va doresc sa aveti familii frumoase si fericite!
Eu am vrut sa va explic logica citarii, astfel ca eu nu pot sti sigur cand va veni citatia dv., dar sa va ajut sa determinati cam pe cand sa o asteptati. Poate ca nu m-am exprimat eu bine, cand am spus ca nu vine la un anumit timp dupa, ma refeream DUPA INTRODUCEREA ACTIUNII si nu DUPA PRIMA INFATISARE. Cred ca am inteles destul de bine, poate m-am exprimat putin ambiguu.
Am incercat sa va spun ca, pentru a trimite o citatie, instanta nu calculeaza un anumit timp DE LA INTRODUCEREA ACTIUNII, ci calculeaza un anumit timp, inapoi, DE LA DATA FIXATA PENTRU PRIMUL TERMEN de judecata. Astfel, acest timp este, de regula, 2 saptamani, dar poate diferi in functie de numarul de dosare, timpul grefierului etc.
Daca am termen peste o luna, primesc citatia cam peste 2 saptamani, daca am termen in toamna, adica peste 3 luni, primesc citatia cam peste 2 luni si jumatate.
OK?
As dori o informatie de la un/o avocat/a.Am un baietel de 2 ani, e trecut pe numele tatalui.Nu am fost casatorita cu tatal copilului, dar am locuit impreuna timp de 7 ani.Ne-am despartit cand copilul avea 1an si 6 luni, si pana acum nu mi-a dat decat suma de 100 euro.Copilul este la mine,locuim cu chirie intr-o garsoniera,platesc suma de 150 de euro, plus intretinerea.Iar venitul meu lunar a fost indemnizatia copilului.Acum ma voi intoarce la servici, unde voi lucra in continuare cu carte de munca.Tatal copilului are un servici de 800 euro pe luna, dar fara carte de munca.Am fost amenintata de nenumerate ori, ca i-mi va lua copilul.Ce obligatii are tatal copilului fata de baietel?Care ar fi suma pe care ar trebui sa o primesc pentru intretinerea copilului?Ce sanse are tatal sa ia copilul?Ce sanse am eu ca copilul sa ramana la mine?Copilul creste in conditii foarte bune alaturi de mine,dar totusi mi-e teama sa nu mi-l ia.