avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum aplic o sanctiune disciplinara?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum aplic o sanctiune disciplinara?

Buna ziua,
Situatia:
S-a decis sanctionarea disciplinara a unui angajat cu reducere salariu cu 10% pentr o luna - inca nu s-a hotarat care luna.
Problema este ca respectivul angajat are, incepand cu 1 iulie, o luna de concediu de odihna. Dupa aceea ne asteptam sa demisioneze, si deci nu stim daca mai avem cand sa aplicam sanctiunea.
In aceste conditii:
1. Putem decide in 20 iunie aplicarea sanctiunii pentru luna iunie?
2. Putem aplica sanctiunea la banii de concediu?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:50, 29 Martie 2011
Elementele premergatoare deciziei sunt mai importante ! Ca de-aia zic:D
smeagull a scris:

Multumesc tuturor ca v-ati facut timp sa imi raspundeti.

Multumesc in mod deosebit d-lui Zaharia pentru raspunsul util!

@ Maran Corina: decizia scrisa va cuprinde toate elementele, ca d'aia intreb.
@ zzenovia: multumesc de atentionare, dar nu este raspunsul la ceea ce am intrebat
@ Avocat Ciurea...:
1. stiu ca se aplica in luna urmatoare (din cate stiu eu, este o uzanta, nu un text de lege), insa mie mi se pare ca in cazul asta nu va mai fi o luna urmatoare, si de-aceea intrebam daca vi se pare ca se poate aplica pe luna in curs
2. discutia doream sa o port asupra termenului de aplicare a sanctiunii decise deja, nu asupra termenului de emitere a deciziei (cu ala stau bine)...
Colateral discutiei, daca am vorbi de termenul de emitere a deciziei (30 zile ), nu inteleg temeiul prin care concediul de odihna imi suspenda termenul de emitere a deciziei de sanctionare. M-ar ajuta daca mi-l impartasiti dvs. :)

Cine a spus ca CO suspenda termenul de emitere a deciziei de sanctionare ?
Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Termenul de 30 de zile de prescriptie al aplicarii sanctiunii disciplinare nu curge de la data semnalării faptei, ci de la data la care reprezentantul angajatorului a luat cunostinta despre savarsirea abaterii printr-o nota de constatare, referat, proces-verbal etc. cu data certa, dobandita prin inregistrarea in registrul general al unitatii.
In cazul abaterilor cu caracter continuu termenul pentru aplicarea sanctiunii disciplinare se socoteste de la ultimul act de savarsire.

Termenul de 5 zile calendaristice in care trebuie comunicata decizia de sanctionare disciplinara nu are natura juridica a unui termen de decadere, ci de recomandare.
@ freeelis:
AVOCAT CIUREA VIOLETA a scris:

Conf art 268 alin 1 din Codul Muncii angajatorul dispune aplicarea sanctiunii discipinare printr-o decizie emisa in forma scrisa in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii dar nu mai tarziu de 6 luni de la savarsirea faptei.
Deci trebuie sa va incadrati in termenul de emitere a deciziei.
Concediul suspenda acest termen.

1. stiu ca se aplica in luna urmatoare (din cate stiu eu, este o uzanta, nu un text de lege), insa mie mi se pare ca in cazul asta nu va mai fi o luna urmatoare, si de-aceea intrebam daca vi se pare ca se poate aplica pe luna in curs

Angajatorul aplica sanctiunea daca in 30 de zile calendaristice de la data comunicarii angajatul nu o contesta in instanta cf art 268 pct 5 CM- de aceea e luna urmatoare

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinra Ibi88 Ibi88 Buna seara, care este procedura de concediere disciplinara a unei salariate daca are CIM suspendat in Revisal pentru absente nemotivate? Mentionez ca s-a ... (vezi toată discuția)
Comunicarea deciziei de sanctionare. Pisi Mia Pisi Mia 1. Art. 268 (3) Codul muncii: \"Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara ContSters137621 ContSters137621 Buna seara, Pentru un salariat care absenteaza nemotivat de la serviciu mai mult de 3 zile se dispune cercetarea disciplinara, se emite invitatia la ... (vezi toată discuția)