Buna ziua,
Situatia:
S-a decis sanctionarea disciplinara a unui angajat cu reducere salariu cu 10% pentr o luna - inca nu s-a hotarat care luna.
Problema este ca respectivul angajat are, incepand cu 1 iulie, o luna de concediu de odihna. Dupa aceea ne asteptam sa demisioneze, si deci nu stim daca mai avem cand sa aplicam sanctiunea.
In aceste conditii:
1. Putem decide in 20 iunie aplicarea sanctiunii pentru luna iunie?
2. Putem aplica sanctiunea la banii de concediu?
@orca: multumesc, foarte buna explicatia (recunosc ca nu m-am gandit asa, si la prima vedere mi se pare foarte bun modul in care se procedeaza din acest motiv - sa vezi daca se contesta au ba).
Insa...:">gandindu-ma mai departe, intreb:
Ipotetic, decid si comunic in 15 iunie sanctionarea lui Ghita cu reducerea salariului 10% o luna, cu aplicare la salariul de baza din august. (dupa rationamentul dvs.,15 iunie data deciziei + 30 zile termen de contestatie =>aprox. 15 iulie, si cum nu pot aplica practic sanctiunea decat pe luna calendaristica intreaga, altfel omor contabilii => red. sal. pe luna august).
Bun!
Ghita face contesatie in termen. Fata de aceasta contestatie si de aplicarea sanctiunii, cu ce ma ajute, de fapt, pe mine, ca am asteptat o luna jumate?
Intreb fiindca eu vad inutila asteptarea, fiindca oricum, si daca este contestata, sanctiunea tot trebuie aplicata (daca e dispusa pe drept si legal, altfel n-are rost nici discutia noastra). Adica si daca aflu in 15 iulie ca Ghita a contestat sanctiunea, eu tot ii reduc salariul in august, fiindca (1) eu sunt convins ca angajator ca am dreptate, (2) este juridic discutabil daca pot revoca decizia dupa comunicare, (3) poate nici nu scap de proces, in sensul ca tot platesc cheltuieli de judecata si daca revoc decizia, (4) nu doresc sa revoc decizia, etc.
Nu mai vorbesc de faptul ca poate nici nu aflu in 30 de zile daca s-a facut contestatie. Nu toate instantele inregistreaza repede online cererile, pot avea surprize ca eu sa urmaresc pe portal instanta competenta, dar angajatul sa se adreseze alteia, citatiile cu certitudine nu ajung repede, etc.
Pe scurt, incerc sa va spun ca nu vad de ce un angajator serios ar amana aplicarea unei decizii de sanctionare pana la o eventuala contestatie. Stim bine ca sanctiune disciplinara este si avertismentul, si concedierea, iar la unele este imposibil sa astepti...Legea nu ma obliga la asa ceva, din contra, ofera toate reparatiile angajatului care castiga contestatia. In raspunderea disciplinara, contestatia nu suspenda executarea :)
Si daca angajatul contesta, ce fac?
varianta 1: Astept aman (cum?) aplicarea sanctiunii deja decise pana se termina procesul (1,2,3 ani?)?? Hmm, parca ceva nu suna bine...
sau
varianta 2: Sanctionez oricum, dar dupa inregistrarea contestatiei? Adica fac acelasi lucru pe care puteam - legal - sa il fac si inainte de termenul de contesatie?
p.s. Scuze ca am insirat atata poveste...Legislatia muncii e si asa destul de impovaratoare pentru angajat, fara sa ne mai batem singuri cuie in talpi...
Conf art 268 alin 1 din Codul Muncii angajatorul dispune aplicarea sanctiunii discipinare printr-o decizie emisa in forma scrisa in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii dar nu mai tarziu de 6 luni de la savarsirea faptei.
Deci trebuie sa va incadrati in termenul de emitere a deciziei. Concediul suspenda acest termen.
Am vazut aceasta postare cu care nu sunt de acord , intrucat nu are temei legal ... nu are cum un CO sa suspende termenul de emitere al deciziei de sanctionare ... pe perioada CO nu se poate concedia ...prin urmare, legea interzice concedierea nu si aplicarea unor sanctiuni prevazute de Codul Muncii, exclusiv concedierea disciplinara.
Da intr-adevar nu se poate face o concediere in perioada CO.
Observ ca toata lumea este informata cu privire la dispozitiile din Codul muncii aplicabile in cazul sanctionarii disciplinare a salariatilor.
Este usor de aplicat o sanctiune, mai greu este sa o motivezi in fapt si drept.
In practica angajatorul este de multe ori dezavantajat de dispozitiile din legislatia muncii care protejeaza destul de mult salariatul.
In practica multe decizii care prevad sanctiuni cu reducere din salariu sunt desfiintate de instanta, mai ales daca salariatul respectiv nu a mai fost anterior sanctionat. Este importanta gravitatea abaterii si de regula un indice al cuantificarii ei este si faptul daca angajatorul a suferit un prejudiciu in urma savarsirii acelei fapte de catre salariat.
.....
Observ ca toata lumea este informata cu privire la dispozitiile din Codul muncii aplicabile in cazul sanctionarii disciplinare a salariatilor.
............
:offtopic:
Oare ce putem intelege din aceasta observatie a dvs? .....ca numai persoanele calificate sunt informate cu privire la dispozitiile din legislatia muncii, iar alte persoane nu pot fi informate. :-/
Am spus doar ca a fost bine prezentat cadrul legal aplicabil in cazul sanctionarii disciplinare a salariatilor. Si dumneavoastra sunteti o persoana calificata fiind consilier juridic. Ati luat din context fraza si regret ca ati interpretat gresit afirmatiile mele.
Mi-am permis sa fac o ultima mentiune. Conform art 266 din Codul Muncii -angajatorul aplica sanctiunea in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere mai multe criterii: imprejurarile in care fapta a intervenit, gradul de vinovatie al salariatului, consecintele abaterii disciplinare , comportarea generala in serviciu a salariatului, eventuale sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
In practica sunt intalnite situatii in care decizia de sanctionare este disfiintata in cazul in care nu se respecta aceste criterii pentru individualizarea sanctiunii aplicate.
Concediere disciplinra
Ibi88
Buna seara, care este procedura de concediere disciplinara a unei salariate daca are CIM suspendat in Revisal pentru absente nemotivate? Mentionez ca s-a ... (vezi toată discuția)