avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati

1. Pentru a calcula si aplica penalizari la sume restante este necesara hotararea adunarii generale a proprietarilor?
2. Cine este raspunzator pentru sumele inscrise la rubrica "Penalizari" in cazul in care restanta este de 300 lei si penalizarea de 700 lei tinand cont concret de prevederile legii : Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
3. Ce masuri se pot lua impotriva semnatarilor listelor de plata afisate la avizierul blocului ?

Multumesc tuturor moderatorilor si participantilor la aceste discutii. Rugamintea mea este sa nu ne lansam in presupuneri de genul ..." dar daca restanta e mai mare sau mai veche..." Cazul este concret: Penalizarile afisate in listele de plata sunt de 700 lei iar la rubrica " restante" scrie clar 300 lei, suma totala de plata fiind 1000 lei .
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:01, 1 Iulie 2010
Domnilor, despre ce vorbim?
In cazul dvs. penalizarile erau " aproape" cat restantele ceea ce se incadreaza in litera legii , adica: " fara a depasi suma la care s-au aplicat". In cazul expus de mine penalizarile depasesc de doua ori suma restanta ceea ce este o incalcare a legii. Privitor la " omenia" si " intelegerea " asociatiei dupa actionarea in instanta .... e discutabila. Cele doua situatii nu sunt similare. Daca debitorul achita cei 300 restanta si refuza pur si simplu sa plateasca penalizarile , din moment ce asociatia elibereaza chitanta conform careia debitorul nu are datorii la intretinere cum se justifica pretinderea penalizarilor?
Referitor la afirmatia dvs "raspunzator de existenta penalizarilor este restantierul" va pot da exemple de nenumarate situatii in care desi s-au incasat banii de la proprietari , administratorii au intarziat plata furnizorilor , acestia au perceput penalizari, administratorul a fost demis iar penalizarile au fost platite tot de proprietari.
Sunt foarte interesat de forumul asociatiei dvs. si as fi recunoscator daca mi-ati explica cum anume pot gasi acest forum.
Dv ne spuneti aici despre situatia actuala. Dar nu explicati cum s-a ajuns la aceste sume la restante si penalizari. Asa ca eu am incercat sa va explic pe un caz concret cum pot fi afisate pe lista penalizari mai mari decat restantele sau penalizari fara ca proprietarul sa figureze cu restante.
Spuneti ca :
Privitor la " omenia" si " intelegerea " asociatiei dupa actionarea in instanta .... e discutabila.

Ar trebui sa va prezint aici toate demersurile si incercarile facute de conducerea asociatiei pentru a recupera restantele!? Am afisat lunar listele, inclusiv penalizarile; dupa 5-6 luni am trimis o notificare prin posta cu confirmare de primire; dupa alte 5-6 luni am trimis alta notificare; Si dupa prima si dupa a 2-a a promis ca plateste. Deabia dupa vreo 20 de luni de neplata a fost actionat in instanta. Ce e discutabil, cum spuneti dv, referitor la omenia dupa actionarea in instanta!? Oare trebuia sa-l spalam si pe picioare!?
Intrati si pe forumul nostru daca vreti:
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iunie 2010
Adriantot, moderator
din pacate oricat de vehement ati sustine cauza nu mentionati nimic privitor la lege.
In fata instantei este sau nu este legal ca la o restanta de 300 lei sa fie perceputa o penalizare de 700 lei? Asta este lista de plata, asta scrie in ea, asta este legea, acum , nu acum 3 sau 4 ani iar debitorul poate prezenta oricand chitantele eliberate de catre asociatie.Daca in chitanta scrie ( de exemplu) intretinere luna iunie 2010 despre ce penalitati vorbim? Cum se calculeaza niste penalitati la sume platite , in cazul in care bunavoitoarea asociatie a acceptat sa se achite numai restantele nu si penalitatile? Incercati o formula de calcul si aplicati 0,2% pe zi la o suma care nu exista. Ne-am departat prea mult de subiect, oricum, daca toate asociatiile calculeaza in felul acesta listele de plata cred ca avem 2 obtiuni:
1. desfiintam legea ca oricum nu tine nimeni cont de ea
2. desfiintam asociatiile de proprietari
Chiar credeti ca este exclus ca " ingaduitoarea" si "omenoasa" asociatie sa fie condusa de un grup de hoti pe care pana ii dibuiesti si ii schimbi ei si-au umplut buzunarele?
As fi curios daca ati putea sa imi dati detalii ( tot atat de amanuntite) despre cum am putea actiona impotriva administratorilor, a presedintilor sau a cezorilor care ignora legea si considera gestiunea asociatiei ca fiind tarlaua lor proprie. Poate afisati si ceva formulare de chemare in judecata sau de plangeri penale, asa pentru a fi impartiali, ce ziceti?
Pana la a-i incrimina pe toti administratorii si presedintii de bloc ...si cenzorii, o sa va spun ca in instanta nu te duci cu ultima lista si cu cererea ca vrei tu asociatie, de la preopinent penalitati in suma de 700 lei!

In instanta asociatia prezinta toate listele de intretinere la care face referire, un tabel centralizator cu modul de calcul, luna de luna a penalizarilor, tabel la sfarsitul caruia se trage linie si se spune Total suma penalizari = 700 lei. Judecatorul primeste acest dosar si se uita prin el si poti avea surpriza ca la urmatoarea sedinta in instanta sa te traga de urechi ca ai gresit la calcule......!
Cine a trecut prin sala de judecata pentru asemenea problema stie, cunoaste.....
Cine n-a trecut ii spurca pe toti administratorii la gramada, mama lor de hoti!

Detalii despre cum sa-i actionati in judecata pe administratori, ziceti? O simpla cerere de chemare in judecata, ca la orice proces civil in care scrieti ce motiv aveti sa-l aduceti pe respectivul in fata judelui. Ce formulare va trebuie pentru asta?
otto2007 a scris:
Chiar credeti ca este exclus ca " ingaduitoarea" si "omenoasa" asociatie sa fie condusa de un grup de hoti pe care pana ii dibuiesti si ii schimbi ei si-au umplut buzunarele?

Acel grup de hoti sunt oglinga dumneavoastra, a proprietarilor din asociatie, pentru ca la adunarea generala i-ati ales fara sa va sileasca cineva.
Autopropuneti-va in conducerea asociatiei si aplicati legea.
Faceti un nou proiect de lege si puneti-l in dezbatere la parlament
Nu are cum sa-si "umple buzunarele" cineva din conducerea asociatiei atat timp cat sunt restantieri care nu platesc cu anii.
Va rog, totusi, sa nu mai generalizati si sa aruncati cu noroi in toata lumea.
Ati pus cateva intrebari la care noi am incercat sa va raspundem asa cum ne pricepem avand experiena noastra in domeniu. Poate dumneavoastra ati fi fost multumit sa strigam toti aici ca cei din conducerea asociatiilor sun numai hoti. Cu ce v-ar fi ajutat, la ce v-ar fi folosit?
Ori ganditi-va ca multe asociatii au conducerea dupa posibilitati, dupa chipul si asemanarea proprietarilor si numai acestia pot sa schimbe acest lucru prin implicare si corectitudine.

Alte discuții în legătură

Penalizari la asociatia de proprietari camelia_neacsu camelia_neacsu Vreau sa stiu daca este corect ca penalizarea de la restanta de plata a cotelor de intretinere sa fie mai mare ca datoria (restanta ).Exemplu datoria 1.700 lei ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 230 din 2007 privind penalizarile art 30 bogdanA2012 bogdanA2012 Buna seara! am o problema legata de o intretinere, este adevarat ca nu am platit o perioada de timp pt ca nu am avut cum si am ajuns la o suma de 4700 de lei, ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)