avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati

1. Pentru a calcula si aplica penalizari la sume restante este necesara hotararea adunarii generale a proprietarilor?
2. Cine este raspunzator pentru sumele inscrise la rubrica "Penalizari" in cazul in care restanta este de 300 lei si penalizarea de 700 lei tinand cont concret de prevederile legii : Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
3. Ce masuri se pot lua impotriva semnatarilor listelor de plata afisate la avizierul blocului ?

Multumesc tuturor moderatorilor si participantilor la aceste discutii. Rugamintea mea este sa nu ne lansam in presupuneri de genul ..." dar daca restanta e mai mare sau mai veche..." Cazul este concret: Penalizarile afisate in listele de plata sunt de 700 lei iar la rubrica " restante" scrie clar 300 lei, suma totala de plata fiind 1000 lei .
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:01, 1 Iulie 2010
realplayer a scris:

dle @adriantot ,am intrat pe situl respectiv si am vazut pe lista de intretinere la o familie ''onorariu avocat''!!
va rog frumos sa imi spuneti ce inseamna acest lucru , la ce se refera???
va multumesc!!

Onorariu avocat inseamna exact ceea ce cititi sau auziti cand pronuntati, adica o suma de bani platita unui cabinet de avocatura care a reprezentat asociatia de proprietari in procesul intentat proprietarului restantier. Suma are la baza un contract de asistenta juridica pentru acest proces real, concret, factura si chitanta pin care asociatia a achitaty cea suma. Suma respectiva a fost solicitata in instasnta si aceasta a hotarat sa fie platita asociatiei de catre restantier odata cu obligarea la plata intregului debit.
Revenind la discutia despre penalitati, tin sa-i comunic user-ului @otto2007 ca legea nu permite aplicarea de penalitati la penalitati. Aceasta ca sa aiba un motiv intemeiat in demersul sau.
In alta ordine de idei, obsev ca ati ramas cuplat pe ideea ca cei care se ocupa de treburile asociatiei dvs. si in extenso, acelasi lucru se intampla in multe, multe alte asociatii (doar se scrie atat de mult pe forum, doar nu se scrie degeaba, nu?), ori nu stiu sa-si faca job-ul, ori procedeaza gresit cu intentie vadita, ca sa ce? Sa-si insuseasca cumva "plus-produsul".
Degeaba am incercat, nu sa va lamurim, ci va explicam oarecum, ce este cu aceste penalizari, cum se procedeaza practic intr-o asociatie de proprietari. As vrea sa va stiu in conducerea unei as. prop., sa fiti pe zero cu monetarul, sa fiti notificat de unul din furnizori cu debransarea utilitatii - in timp ce unul dintre marii dvs. debitori (3000 + 700, exemplul dvs) se prezinta sa va achite 2700 lei numai din intretinere... Ce faceti in acest caz, incasati cum spune legea, cum vreti dvs. sau cum vrea proprietarul? Dar daca proprietarul achita 2700 lei prin banca si specifica clar motivul platii: cota intretinere perioada... , cum procedati?
Punctul meu de vedere cred ca-l intuiti: incasez banul romanesc si chiar in secunda 2 dau fuguta la casieriea furnizorului si achit ce pot cu acea suma.
Daca insa as avea un presedinte scrupulos, de genul - dom'le tre' sa respectam legea contabilitatii, incasam 2000 la intretinere si 700 la penalizari, daca nu, nu incasam nimic, chiar daca a doua zi furnizorul inchide robinetul, da' am respectat legea!
Dvs. ati provocat - plecand de la un exemplu real, o discutie teoretica care imi permit sa va zic, chiar daca continua cu toate exemplele noastre, nu o sa le acceptati pe motiv ca legea contabilitatii spune altceva...
Mai vin cu un argument practic, foarte des folosit pana de curand la noi in asociatie: calcularea penalizarilor a fost si va ramane o corvoada pentru toti contabilii si administratorii care fac acest lucru manual, pornind de la urmatoarele informatii, aprobate in AG a as. prop. si afisate distinct pe lista de plata:
- data afisarii listei de plata;
- data termenului de plata;
- data scadentei;
- suma de plata;
- data efectuarii platii;
- procentul de penalizare;
...............................................
Sa luam exemplul dat de dvs. in care proprietarul (rau platnic?) cumuleaza un debit de 3000,00 lei - banuiesc intr-o perioada relativ mare de timp. Ce face cel pus sa calculeze penalizarile, avand la indemana, luna de luna toate informatiile de mai sus? Acum lucram pe exemplele mele aplicate in asociatia noastra:
- luna de plata : ianuarie 2009;
- data afisarii : 21.02.2009;
- termen plata : 22.02.2009;
- scadenta : 24.03.2009;
- suma de pl. : 25,75 lei;
- data platii : 01.07.2010;
- procent maj. : 0,2% pe zi;

Din calculele mele, efectuate in Excel, nr. de zile intarziere la plata lunii ianuarie 2009 este de 464, deci suma rezultata este: 25,75 x 464 x 0,2% = 23,90 lei.
Daca nr. de zile intarziere ar fi depasit 500, atunci suma rezultata ar fi fost de exact 25,75 lei (deci 100%), situatie in care calcularea penalizarii se opreste deoarece legea spune clar ca suma rezultata nu poate depasi suma la care s-a aplicat penalizare; daca procentul de penalizare ar fi fost 0,1% pe zi, atunci nr. maxim de zile la care se calculeaza si rezulta penalizari legale este de maxim 1000 - dar si intr-un caz si in celalalt, inseamna ca as. prop. (conducerea + adm.) au dormit in papuci... in sensul ca nu au intreprins masuri care sa evite aceste situatii.
Ce urmeaza mai departe, tinand cont de acest exemplu teoretic in care proprietarul aflat in ac. situatie, achita 2700 lei pe data de 01.07.2010 - se face acest calcul la toate lunile de plata si rezulta probabil suma de 700 lei care nefiind achitata, a aparut pe lista de plata afisata, alaturi de restanta de 300 lei + costul lunii curente.
..................................
Spuneam ca acest calcul ar trebui facut la toti proprietarii restantieri, cel putin o data pe luna (inainte de afisarea LP) pentru ca d-l proprietar sa fie informat din timp de debitele sale. Dar daca as. prop. nu face acest lucru, inseamna ca proprietarul nu are penalizari sau nu trebuie sa le achite?
Cand "stie" asociatie cu mare precizie nr. de zile intarziere pentru fiecare luna? Dupa efectuare de plati partiale sau totale a debitelor.
In cazul in care as. prop. are la indemana un program informatic de gestiune a activitatii sale, situatia se schimba, programul calculeaza la timp si cu mare precizie aceste majorari(chiar in timp real), din cate stiu programul are nevoie cam de aceleasi informatii pentru a face calculele - insa nu are nici-o putere sa impuna proprietarilor cand si cum sa-si achite datoriile catre asociatie.
..............................
Daca din intamplare dvs. va aflati in situatia exemplului dat (cu scuze daca este altfel), acum ori va cautati scuze si nod in papura as. prop., ori chiar vreti sa ne aratati cum se greseste intr-o as. prop.
In mod sigur argumentele noastre nu vor avea vre-o valoare oarecare in fata unui proprietar aflat in aceasta situatie, motiv pentru care, eu personal va sfatuiesc sa va adresati justitiei. Daca veti avea argumente, este posibil sa vi se dea dreptate si sa-i puneti la punct pe netrebnici. Daca insa proprietarul ipotetic s-ar afla in as. noastra si ne-ar chema in judecata, as putea demonstra 100% ca omul nu are dreptate, ca a consumat utilitati aproape 3 ani fara sa plateasca (au platit ceilalti proprietari, probabil au epuizat fondul de rulment cu aceasta ocazie), a fost notificat de 1-2 ori si nu a tinut cont de nimic, documentatia prezentata la dosar ar fi "beton" - si totul fara avocat (deci fara onorariu avocat).
Cu stima,
Normal, ca asta si intentionam , sa discutam, numai ca asa " gogonata" cum o vedeti ea exista. Cine ii tine acolo?
Lucrurile astea nu se fac de unul singur. Prietenii stiu de ce......Si nu sunt singure.
Va pot face o lista si as intreba vizitatorii acestui forum cati din ei nu s-au intalnit cu asemenea situatii in asociatiile lor:
- consumuri la apa rece la un ap. de o persoana de 0,2 metri cubi( ceea ce ar insemna numai apa la wc) in timp ce la 2 persoane sunt 12 metri cubi. Si intamplator ( sau nu) persoana cu un consum atat de mic e presedinte, administrator sau cenzor
-cheltuieli administrative exagerate
-cheltuieli cu intretinere lift exagerate
Sigur, acesti oameni trebuie schimbati si trasi la raspundere dar omul trebuie sa stie ca se poate face acest lucru, ca poate reactiona si asociatia nu e mai presus de lege. DVS o luati personal, imi pare rau, aveti asa o atitudine ofensiva ca si cum ati reprezenta toti administratorii sau presedintii din Romania.
Ati intalnit pe acest forum atatea situatii de abuzuri si incalcari ale legii din partea administratorilor si presedintilor . Da, nimeni nu tolereaza restantierii si nici nu sunt de tolerat dar ma asteptam sa fiti impartial.
Nu sunteti.
De ce ar fi cineva impartial? Nu avem aceasta obligatie. Numai ca aici va puteti si Dv. exprima, la fel de impartial. Deci se compenseaza impartialitatile ;)
otto2007 a scris:
Daca toate ar fi atat de roze si frumoase in asociatii nu ar mai scrie nimeni pe forum pt. ca 80% din discutii sunt ale proprietarilor nemultumiti fie ca va place sau nu. Metoda asta de a trage de urechi pe cei care nu va impartasesc opiniile nu va face cinste.

Statistica dumneavoastra este departe de rationament si logica. Acest forum este la dispozitia oamenilor care au probleme, care solicita sfaturi pentru a rezolva problemele concrete din asociatia lor. Nu este un site destinat felicitarilor, premierilor cu diplome si coronite de flori. Asa ca nu 80% ci 100% din cei care intreaba aici au probleme in asociatie. De ce ar veni aici cineva sa ceara sfatul unor avocati cum sa-i felicite pe cei care conduc sau administreaza o asociatie!?

Ganditi-va ca intr-o maternitate se interneaza 100% femei si nu vin deloc barbati.
Pe holurile judecatoriei o sa gasiti oameni care au procese si nu pe cei care nu au procese.
Daca va uitati in agenda de lucru a unui avocat o sa gasiti 100% oameni care au probleme si procese. Asta nu inseamna ca tot poporul este in proces.
Deci nemultumitii de conducerea asociatiei, proprietarii restantieri "de profesie" nu reprezinta decat o mica parte din numarul proprietarilor din asociatii, ca si cel al administratorilor care incalca legea. Si acestia intra de obicei aicai sa discute, sa ceara sfaturi sa se mai lamureasca cum sa procedeze.

Iar cu "trasul de urechi" in legatura cu neimpartasirea acelorasi opinii, se pare ca dumneavoastra ne cam trageti de urechi pentru ca raspunsurile noastre la intrebarile dumneavoastra nu sunt conform asteptarilor pe care le-ati avut.
Remarcati ca dv ati pus problema si noi am raspuns si nu invers.
Ar fi cazul totusi sa va reveniti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari la asociatia de proprietari camelia_neacsu camelia_neacsu Vreau sa stiu daca este corect ca penalizarea de la restanta de plata a cotelor de intretinere sa fie mai mare ca datoria (restanta ).Exemplu datoria 1.700 lei ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 230 din 2007 privind penalizarile art 30 bogdanA2012 bogdanA2012 Buna seara! am o problema legata de o intretinere, este adevarat ca nu am platit o perioada de timp pt ca nu am avut cum si am ajuns la o suma de 4700 de lei, ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)