avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... se inchide firma - eu sunt gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

se inchide firma - eu sunt gravida

buna,
Pe 12 iulie intru in prenatal , dpn 3 oct 2007 si lucrez de doi ani fara o luna la aceeasi firma.
de curand am auzit ca ar vrea sa inchida firma ( deocamdata zvonuri) si am intrat un pic in panica pentru ca am cateva intrebari la care nu am raspunsuri , gravida fiind:
mai beneficiez de cei 200 + 600 Ron pe perioada de 2 ani
prenatalul si postnatalul se mai platesc?
cum tb sa procedez?
multumesc frumos
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2007
emanuela_ab, utilizator
Cel mai recent răspuns: emanuela_ab , utilizator 17:24, 11 Iulie 2007
codul muncii:
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;

b) pe durata concediului pentru carantina;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata indeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Deci cf. pct 2 poti fi concediata, insa atata timp cat nu ti-a trimis firma nici o adresa scrisa in care sa fii instiintata oficial de concediere din motive de reorganizare- faliment, atunci nu a declansat aceasta procedura cu privire la tine.
La firma te prezinti cu certificatul de maternitate pe care il poti obtine deja pt. aceasta luna si dupa care ar fi bine sa faci o copie xerox si pt. tine si sa-l depui . Ei trebuie sa te instiinteze scris nu telefonic.Daca te-au invitat la firma, obtine certificatul si prezintate pt. a vedea care este situatia.

codul muncii:
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;

b) pe durata concediului pentru carantina;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata indeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Deci cf. pct 2 poti fi concediata, insa atata timp cat nu ti-a trimis firma nici o adresa scrisa in care sa fii instiintata oficial de concediere din motive de reorganizare- faliment, atunci nu a declansat aceasta procedura cu privire la tine.
La firma te prezinti cu certificatul de maternitate pe care il poti obtine deja pt. aceasta luna si dupa care ar fi bine sa faci o copie xerox si pt. tine si sa-l depui . Ei trebuie sa te instiinteze scris nu telefonic.Daca te-au invitat la firma, obtine certificatul si prezintate pt. a vedea care este situatia.

ma sperii un pic ! deci ma pot concedia ca sa nu mai alerge ei cu certificatul meu si ca sa ma incurce bine!
pana luni ( 16 iulie) nu pot ajunge la serviciu cu prenatalul.
cu cat timp inainte trebuie sa ma anunte in scris de decizia lor ?
adica pot sa ma concedieze si de maine incolo ca sa am eu de alergat caci nu e suficient ca sunt 2 in 1?!
si motivul ar fi restructurarea postului ( balareala) ?
ce tragic ! si ei sa stea linistiti !
si nu am nici o acoperire legala sa ripostez?
ma simt ca la coltul strazii cu mana intinsa !
ei, stai nu te speria.
Concedierea nu este de azi pe maine.Poate chiar sa te tina pana la intrarea in CIC si sa te plateasca cand pot ei.
Daca firma nu mai are cum sa plateasca salarii (cm intai se plateste de angajator abia apoi se deduce sau recupereaza) este un lucru bun sa poti depune dosarul intr-un loc in care plata cm sa-ti fie asigurata, decat sa stai la mana angajatorului care te poate tine cu plata pana casa de sanatate vireaza banii.Plata tarzie de catre angajatori a indemnizatiei de CIC au facut autoritatile sa o treaca de primarii.
Te sfatuiesc sa telefonezi la ITM si sa soliciti o rezolvare la problema decat sa te sperii acum cand nu prea este indicat.
ei, stai nu te speria.
Concedierea nu este de azi pe maine.Poate chiar sa te tina pana la intrarea in CIC si sa te plateasca cand pot ei.
Daca firma nu mai are cum sa plateasca salarii (cm intai se plateste de angajator abia apoi se deduce sau recupereaza) este un lucru bun sa poti depune dosarul intr-un loc in care plata cm sa-ti fie asigurata, decat sa stai la mana angajatorului care te poate tine cu plata pana casa de sanatate vireaza banii.Plata tarzie de catre angajatori a indemnizatiei de CIC au facut autoritatile sa o treaca de primarii.
Te sfatuiesc sa telefonezi la ITM si sa soliciti o rezolvare la problema decat sa te sperii acum cand nu prea este indicat.

Alte discuții în legătură

Cine plateste concediul prenatal leydutza leydutza buna ziua, ma numesc Alina si as vrea sa va spun in mare problema mea si daca cineva detine informatii descpre cazul meu sa-mi dea detalii. Sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil SenciucAda SenciucAda Buna ziua, Am si eu o nelamurire, sunt angajata la o firma din data de 19.03.2012, in luna octombrie 2012 am ramas insarcinata, am facut un an de munca in ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal in timpul preavizului MariaBB MariaBB Buna ziua, Tocmai am primit preaviz de concediere, iar eu in 29 intru legal in concediu de prenatal( cele 63 de zile). Intrebarea mea este imi pot lua ... (vezi toată discuția)