avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Dealer auto solicita 24% TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Dealer auto solicita 24% TVA

Problema neplacuta cu care ma confrunt este ca am incheiat un contract de achizitie a unui auto ____ in data de 23.04.2010.Am achitat avansul plus cele 3 vouchere in aceea data,iar restul din valoarea totala a masinii pe 17.05.2010. La capitolul PLATI din contrct. spune: plata se va efectua pana la livrarea auto (aprox. 3 luni). Am contactat dealerul in data de 05.07. 2010 si mi-a spus ca treb. sa-mi faca o refacturare cu tva marit. Mentionez ca la ambele plati mi-sau emis facturi fiscale, din care rezulta plata integrala a autovehiculului. Autoturismul treb. sa soseasca in " termen" dupa cum mi-a spus dealerul.
Este corect sa ma refactureze cu noul TVA, din moment ce eu am platit integral auto?
Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
mariuselectric, utilizator
dvs. confundati factura de avans cu factura de livrare si de aici toate aceste puncte de vedere eronate.

Art. 134^1
Faptul generator pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(6) Pentru livrările de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrării este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca şi un proprietar.

Art. 134^2
Exigibilitatea pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii
(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator.

Art. 140
(3) Cota aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 134^2 alin. (2), pentru care se aplică cota în vigoare la data exigibilităţii taxei.
(4) În cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 134^2 alin. (2). - deci pentru cazurile in care se factureaza si incaseaza avansuri inainte de livrarea bunului

Art. 128
(1) Este considerată livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca şi un proprietar.

prin facturile de avans, clientul nu dispune de masina, nu o receptioneaza, deci nu este inca proprietar, de aceea este nevoie de factura de livrare.
Magda Staicu a scris:

gi_jane2 a scris:

nu, din moment ce va facturat deja anterior datei de 01.07, cum sa va refactureze?
doar daca ar mai fi ceva de plata, ce va factureaza acum, va ia 24%

va rog , argumentati cu baza legala cele afirmate

habar n-am de baza legala, numai ca nu e logic sa fie altfel. omul a achitat integral masina, iar daca o aveau, o si lua.
daca achit acum o casa si intru peste o luna in ea, ca mai avea dezvoltatorul de zugravit, mai plateam diferenta? sau comand un aparat pe care il achit on line pe 29 si el vine pe 1.07, mai platesc diferenta?
daca as fi platit avans si restul dupa 01, intelegeam.
daca pe factura scrie achitat, cu livrare peste 1 an, asta e, raman cu 19%
pe de alta parte,e adevarat ca transferul de proprietate se face cand stii seria de caroserie si ai actele masinii :)
ART. 128
Livrarea de bunuri
(1) Este considerată livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca şi un proprietar.

Atat timp cat , desi auto a fost achitat integral , dar pe facturi de avans cu taxa 19%, iar transferul dreptului de proprietate se va face dupa 01.07.2010 , factura de livrare va fi intocmita cu noua cota de taxa , din pacate.
A mai fost o discutie , aici, pe forum, in care situatia era identica pana la un punct : livrarea trebuia sa aiba loc pana la 01.07.2010 dar nu s-a intamplat asa din vina dealerului sau a furnizorului acestuia. In acel caz, parerea noastra a fost ca dupa studierea cu mare atentie a contractului si a termenului de livrare ferm inscris in contract , colegul nostru sa discute cu dealerul ca acesta sa suporte din marja sa de profit diferenta de taxa .
Tin in primul rand sa va multumesc pe toti care mi-ati raspuns la subiectul meu din forum.
Azi m-am prezentat la dealer, am discutat cu doamna reprezentant de vanzari care apare parte in contractul meu si mi-a spus ca treb. sa platesc diferenta de TVA. Am rugato sa-mi prezinte baza legala sau sa-mi dea o notificare scrisa prin care-mi solicita diferenta de TVA si mi-a spus ca in baza OG emisa de guvern la 1 Iulie.
I-am solicitat din nou sa-mi dea paragraful sau art. respectiv sa ma lamuresc si a zis ca nu stie de unde sa-l scoata si ca nu face ea legea.
O alta problema pe care am aflat-o tot astazi a fost ca ei mi-au stornat factura platita , aceasta operatiune sa desfs. in lipsa mea,practic a emis o alta factura fiscala pe data de 28.05.2010 la ora 11.52,iar factura storno la ora 10.33 ?? in data de 28.05.2010,aici mi-am dat seama de o alta ilegalitate deoarece la emiterea facturii nu am fost prezent si nu am semnat aceea factura,o alta factura mai mi-sa inmanat astazi tot factura storno emisa in data de 17.05.2010,ora 01.11.2010, fact. anterioara semnata de mine a fost semnata si platita la ora 01.36.
Ce parere aveti,este corecta solicitarea tva de catre dealer?. va multumesc.
de ce au stornat facturile de avans ? S-a livrat masina ?
Aveti factura finala ?

Alte discuții în legătură

Avans integral livrare autoturism facturat inaintea majorarii tva. iordantonio iordantonio Am solicitat ca pers. fizica unui dealer auto cumpararea unui autoturism in sistem cash plus REMAT. Mi s-a intocmit factura de [u]avans integral[/u], cu cota ... (vezi toată discuția)
Tva 24% in loc de 19% ? bullred bullred Am comandat o masina acum cateva zile si am primit un \"Bon de Comanda\" in care se specifica partile contractante, adica fabrica masinii (Dacia) si eu, ... (vezi toată discuția)
Tva nou la autoturism nou danvip danvip Buna ziua , va propun spre dezbatere un subiect care preocupa cred la ora asta destule persoane care au achizitionat un autoturism nou. Am platit in luna mai ... (vezi toată discuția)