Niciodata nu am sa inteleg de ce sunt mai multi pe evidenta decat pe stare civila.Eu am lucrat in ambele birouri si tind sa afirm ca la starea civila este mult mai mult de scris.La evidenta se fac verificarile si trebuie sa ai mare atentie la identitatea persoanei,dar in ceea ce priveste scriptologia la starea civila se scrie de 2 ori mai mult.De aceea consider ca trebuie sa se faca o imparteala perfect egala intre cele doua domenii si sa li se dea aceeasi importanta.Stiu ca exista o radiograma din care rezulta ca politistii depasati nu trebuie cooptati la activitati de stare civila.Atunci cei de la stare civila de ce sa-i inlocuiasca pe cei de la evidenta cand acestia lipsesc?Vedeti dvs.unele categorii tot timpul sunt mai favorizate si asta nu e cinstit,pentru ca e loc pentru toti sub soare,mai ales ca salariul nostru de 7 milioane nu il eclipseaza pe cel al colegilor politisti de 25 -30 milioane/luna.
Stimata doamna, aveti dreptate dar si politistii au rolul lor in sistem, mai ales acolo unde personalul angajat de primarii nu este suficient. ce sa mai zic de serviciul meu ca din 15 am ramas 6 din care 5 detasati. toti pe evidenta la stare civila ramine numai o persoana la 42 000 locuitori, sau probabil o sa lucram 3 evp si 3 st civ.
Eu cred ca totusi este o gresala undeva, ceva nu s-a inteles corect ar fi 6500 la la un fuctionar pe evidenta si tot atit pe st civila. (parerea mea)
Cineva nu a inteles ca evidenta si st civila, desi fac parte din acelasi serviciu , au activitati cu totul si cu totul diferite chiar daca sunt legate prin acte normative comune. Sper ca totusi cineva sa sesizeze aceste aspecte si sa puna macar putin umarul la menţinerea cit de cit a acestor servicii la un nivel acesibil de calitate.
Da ... ce sa mai sper ca azi avenit adresa de la prefectura ca din 15 raminem 6 iar pe 27 iulie organigrama se va duce la ANPF ptr aviz. Si totuşi din cite sttiu eu ptr. spclep - uri trebuie aviz şi de la depabd. Ore ar fi posibil ca acestia sa nu dea aviz favorabil in aceste condiţii ? Greu de spus.
In primul rand eu consider responsabile de acest haos Directiile Publice Judetene.Ele erau primele care trebuiau sa ia masuri inainte de a se trimite raspunsul DEPABD in teritoriu.Au insistat ei oare la centru sa se inteleaga corect menirea acestui serviciu de evidenta?Ma indoiesc.E imposibil,ca un om cu carte,caruia i se descrie un fapt real sa nu priceapa concret ca aceste activitati,ma refer la cea de evidenta si cea de stare civila,sunt 2 activitati distincte,care nu pot fi desfasurate consecutiv de functionarii de la ghiseu.Cred ca numai un batut in cap nu pricepea.Probabil ca sefii nostrii sau gandit mai intai la scaunul lor si apoi la al nostru,iar cum se procedeaza acum ,ca se sta doar in pozitia ghiocelului in fata sefilor normal ca la Bucuresti nu s-a auzit.Mie nu-mi vine sa cred ca se poate intampla asa ceva cu un serviciu de care toata lumea are nevoie.E strigator la cer sa distrugi ceva care a fost atat de greu pus bine pe picioare,cand incepuse si politistul sa se inteleaga cu delegatul de stare civila,cand toata lumea daduse cat de cat la pace,vine OUG 63 si strica tot.
Inca mai sper intro minune.
Daca nu se mai pune la socoteala populatia din comunele arondate se mai presteaza serviciul pentru acesti oameni? Sa vedem ce spune HG 1375/2006...
"Evidenta persoanelor se realizează la nivel central de către I.N.E.P., iar la nivel
local de către serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor, pentru cetătenii romani care au domiciliul sau resedinta în raza proprie de competenta teritorială."
"Pentru unitătile administrativ-teritoriale în care nu functionează servicii publice
comunitare de profil, activitatea de evidenta si de eliberare a actelor de identitate
este asigurata de serviciile publice comunitare la care sunt arondate aceste localităti."
Oare persoanele care solicita vize de resedinta sunt luate in calcul pe undeva? Ce te faci cu orasele care sunt centre universitare?
Si apoi cum e, sunt buni banii care intra in contul bugetului local din diversele activitati prestate pe linie de stare civila sau evidenta persoanelor, nu-i asa?
Ca doar acolo se duc taxele de buletin, amenzile, taxele pentru certificate si pentru alte activitati...
Nu am citit inca minunea asta de ordonanta care stabileste cate persoane sunt necesare intr-un serviciu de evidenta a persoanelor, dar sunt convinsa ca pe undeva e o greseala de interpretare, ca daca intr-adevar e conceputa dupa cum spun cei de aici de pe forum e clar ca e conceputa de cineva care habar nu are cu ce se ocupa evidenta persoanelor. Ma mai documentez ca sa vad si eu ce minune de lege au mai scos...
Am citit o Radiograma de la DEPABD in care se faceau trimiteri la ord 41/2001 privind infiintarea serviciilor publice comunitare unde li se explica celor neavizati din ce birouri e compus un serviciu local de evidenta a persoanelor... Ca unii fiind obisnuiti cu biroul de Stare Civila cum era inainte in primarii nu stiau unde sa incadreze acest birou la restructurari. Apoi s-a incercat sa se explice ca un serviciu public local de evidenta presteaza servicii si pentru locuitorii din comunele arondate asa ca ar fi logic sa se ia in calcul si populatia din comunele arondate. Rezultatul? Astazi s-a comunicat ca se ia in calcul doar populatia municipiului, nu si populatia din comunele arondate...(Asta dupa ce cei de la personal au primit hartiuta de la DEPABD cu precizarile respective... Deci nu au inteles nimic...) Si mai e o chestie, municipiul nostru are o populatie activa undeva la 120 000 de locuitori, dar surpriza, la statistica sunt doar 107 000 de locuitori. Si bine-nteles se ia in calcul cifra de la statistica...
Sectorul 1 ce face oare cu CRDS? Cum ii calculeaza oare si pe acestia?
Fiecare primarie este obligata sa aiba un SPCLEP ,cine nu are inca sa-si infiinteze si atunci ii vom trimite la locul de domiciliu pe toti.Poate ca e mai bine asa.Problema este de personal ,pentru cei stabili,pentru ca noi impartim populatia la nr.de locuitori,asta e OK ,numai ca avem 2 activitati distincte,asta nu se intelege ca evidenta e evidenta si starea civila e stare civila,adica altceva.Deci fiecare deserveste nr.dublu de populatie ceea ce nu e corect.Ce oameni,ce legi pot da niste oameni pe care ar trebui sa ne bazam ca au discernamant...