avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Este obligatorie semnarea de catre toti actionarii a ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Este obligatorie semnarea de catre toti actionarii a actului constitutiv actualizat la schimbarea formei juridice din SA in SRL?

Buna tuturor,
Printr-o hotarare extraordinara a actionarilor s-a hotarat cu majoritate de voturi schimbarea formei juridice a societatii, din SA in SRL si s-a imputernicit administratorul cu redactarea si inscrierea la Registrul Comertullui a actului constitutiv actualizat. S-a angajat in acest sens si un avocat. Cei de la Registrul Comertului cer semnarea actului constitutiv de catre toti fostii actionare, viitori asociati. Unul dintre actionari (0,8%) nu poate sa semneze actele, fiind plecat din tara, si refuza si sa se implice in rezolvarea acestei situatii.

As vrea sa stiu in ce masura refuzul de inscriere al Registrului Comertului este justificat, decizia de schimbare a formei juridice fiind luata cu o majoritate de 99,2%. Care este baza legala prin care ni se cere semnarea actului constitutiv actualizat de catre toti actionarii?
Cel mai recent răspuns: Adrian0 , utilizator 12:33, 6 Decembrie 2012
Daca vrei argumentul legal al judecatorului, poti sa te prezinti la termen, el iti va respinge cererea, tu astepti redactarea hotararii, poti formula recurs impotriva ei si apoi sa vedem cum ii justifici clientului INTARZIEREA, IN TOATA ACEASTA PERIOADA AI DOSARUL BLOCAT LA REGISTRTU si nu poti face nici o alta modificare.De ce sa nu faci o procura sau o imputernicire avocatiala si sa rezolvi problema la primul termen de judecata? Interesul este sa-ti blochezi clientul sau sa-i rexzolvi problema?
Bine ma Camelia, pai nu ti-ai dat seama... eu sunt clientul. Am un avocat, care imi confirma opinia, care a verificat la ORC si are aceleasi asteptari... refuzarea cererii de catre judecatorul delegat. Dar nu imi poate da nici el, nici cei de la ORC care este motivatia... pare mai mult o chestiune de interpretare.
Dar cum am scris anterior, nu cred ca se poate pune semn de egalitate intre actul constitutiv initial care trebuie sa reprezinte vointa tuturor partilor si actualizarea actului constitutiv care este vointa unei majoritati (prevazuta in actul constitutiv initial si mentinuta in actul constitutiv actualizat). Exista undeva in legislatie unde se face o trimitere concreta la acest tratament egal ca semnare al celor doua acte? Ca daca da, trebuie sa caut alte cai, care din start le vad mult, mult mai intortochiate... si mai de durata...
Deci, nu am nici o problema sa caut o alta cale, dar aceasta decizie nu vreau sa o iau doar datorita unei gresite interpretari, ci in baza unei argumentatii clare, legale.
Mai, draga CLIENTULE, daca ai timp si nervi poti astepta argumentarea legala a judecatorului,Spor la traba
OK, scuze!
E si asta un raspuns.
Am gasit ceva in LSC, la Cap.6 referitor la functionarea unui SRL:

Art. 192
(1) Adunarea generala decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel.
(2) Pentru hotararile avand ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociatilor, in afara de cazul cand legea sau actul constitutiv prevede altfel.

Cred ca acest articol, alin 2, poate sa sustina bine semnarea de catre toti actionarii a actului constitutiv actualizat. As putea sa incerc cu exceptia data de situatia cand actul constitutiv prevede altfel... dar asta, tinanad de specificul SA, chiar ramane la interpretarea judecatorului delegat...

Cam asta e. Multumesc tuturor.




Alte discuții în legătură

Actionari/ asociati doinytza doinytza In cazul transformarii unui SA intr-un SRL , noii asociati (fostii actionari) pot imputernicii pe unul dintre ei (eventual administratorul-asociat) sa semneze ... (vezi toată discuția)
Probleme cu actionarul minoritar al unei societati pe actiuni etta etta Suntem o societate pe actiuni si avem probleme cu unul dintre actionarii minoritari. Am facut modificari la actul constitutiv al societatii si pentru a ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a inregistra o cesiune de parti sociale Alexandru Dan Alexandru Dan Iata despre ce e vorba: A si B sunt asociati intr-un SRL. A cesioneaza catre C partile sale sociale la un BNP, dar actul nu este ulterior inregistrat la ORC. ... (vezi toată discuția)