As vrea sa stiu aproximativ cu cat timp inainte va aparea tematica si bibliografia pentru examenul din noiembrie anul acesta?? am consultat tematica si bibliografia de anul trecut dar presupun ca trebuie sa apara pt examenul de anul acesta...Am terminat facultatea anul acesta si as dori sa dau examen la Baroul Sibiu cu toate ca sunt o multime de lucruri pe care nu le stiu inca si as dori sa le aflu: in cazul fericit de promovare a examenului, in cat timp trebuie sa-mi gasesc un maestru?? sunt sanse de a intra daca ma apuc de invatat de maine? va rog frumos sa-mi raspundeti in masura in care cunoasteti aceste lucruri. merci mult :)
Va rog mult sa ma ajutati si pe mine, daca puteti, cu subiectul nr. 50 la procedura penala:introducerea plangerii prealabile la instanta de judecata: procedura de judecata, concluzii.
In recunoaştere, în confirmare – sunt acele acţiuni prin care reclamantul solicită instanţei să constate existenţa unui drept al sau sau inexistenţa unui drept al pârâtului. Astfel art 111 prevede că:” partea care are interes poate să facă cerere pentru constatarea existenţei sau neexistenţei unui drept. Cererea nu poate fi primită dacă partea poate cere realizarea dreptului”.
Caracteristici:
• Dispoziţia de mai sus se aplica în cazul constatării existenţei sau inexistenţei unui drept, nu şi a unei stări de fapt (aici: asigurarea dovezilor; nu: constatarea calităţii de constructor de bună credinţă, constatarea pierderii unui înscris în anumite imprejurări, constatarea unei fapte penale; este admisibilă: acţiunea unuia din soţi în constatarea calităţii de bun propriu; pentru a se dovedi ca un imobil intabulat pe numele unuia dintre soţi este în realitate bun comun; acţiunea prin care foştii soţi cer să se stabilească cota ce le revine din bunurile comune; acţiunea unui coproprietar pentru a se constata coproprietatea sa în indiviziune; în constatarea calităţii de moştenitori; acţiunea în constatarea simulaţiei etc.).
• Din obiectivul limitat - constatarea existenţei sau inexistenţei dreptului – rezultă o particularitate a hotărârilor, şi anume ca ele nu constituie titluri executorii, nu pot fi puse în executare (este vorba numai de capătul de cerere principal, nu şi de cele accesorii; dacă s-au solicitat cheltuieli de judecată ele vor fi acordate).
• Acţiunea în constatare are un caracter subsidiar – această cale nu este deschisă atata timp cât partea poate cere realizarea dreptului. Legiuitorul acordă preferinţă realizării dreptului pentru a înlătura definitiv neînţelegerile cu privire la dreptul respectiv (explică) (unii autori arată ca această cerinţă se referă la toate mijloacele de realizare a dreptului, inclusiv contestaţia la executare, şi nu numai la mijloacele de drept comun, ca, spre exemplu, o acţiune în revendicare – distincţie la seminar – contestaţia se poate exercita numai în cazul unei executări începute – constatarea prescriptiei dreptului la acţiune; în situaţia în care se cere constatarea proprietăţii de către cel care are posesia imobilului este admisibilă).
Clasificarea acţiunilor în constatare:
- pozitive (spre exemplu, constatarea calităţii de bun comun, propriu)
- negative (inexistenţa unor raporturi de rudenie între părţi)
- declaratorii – se cere instanţei sa se constate existenţa sau inexistenţa unui raport juridic, pentru a se înlătura o situaţie de incertitudine (spre exemplu, părţile supun instanţei înterpretarea unei clauze contractuale în conformitate cu voinţa lor; beneficiarul unui legat cere instanţei să constate caracterul ilicit al condiţiei puse de testator etc.)
- interogatorii – sunt acelea prin care reclamantul cheamă în judecată o persoană care ar putea, eventual să-i conteste dreptul, obligând-o imediat să opteze pentru una din conduitele posibile, în situaţia juridică dată (acţiunea prin care moştenitorii legali cer pârâtului să exhibe testamentul în baza căruia el se pretinde legatar universal; acţiunea prin care moştenitorii de un rang subsecvent îl obligă pe cel de un rang preferabil să declare dacă acceptă succesiunea sau renunţă la ea; acţiunea prin care partea dintr-un contract susceptibil de nulitate relativă cere celeilalte să opteze între a confirma cauza de nulitate sau a invoca nulitatea etc. – admisibilitatea acestor acţiuni este discutabilă - cum să constrângi pe cineva în civil să-si exercite un drept legal de opţiune?).
- provocatorii – acelea prin care titularul unui drept cheamă în judecată pe cel care îi cauzează o tulburare importantă în exercitarea dreptului său – această persoană este astfel determinată să-şi valorifice dreptul pe care pretinde că l-ar avea, sub sancţiunea de a nu-l mai putea invoca dacă nu şi-l demonstrează (excepţia prescripţiei unui debit în faţa creditorului şicanator – explică – dacă nu are deschisă calea contestaţiei la executare; acţiunea posesorie bazată pe o tulburare de drept…