Va multumesc frumos
Daca ma mai puteti ajuta cu 2 subiecte pe care nu le gasesc. Am procedura civila de Tabarca, iar subiectele cred ca sunt facute dupa Boroi.
- Actiunea in constatare. Definitie, reglementare, conditii de admisibilitate.
- Actiunile posesorii si petitorii (asemanari si deosebiri)
Spor la invatat.
Rezolvarea cauzei penale (a laturii penale şi a laturii civile).
a) Rezolvarea laturii penale. Rezolvând fondul cauzei, instanţa hotărâşte prin sentinţă asupra învinuirii inculpatului, pronunţând una din cele trei soluţii prin care acţiunea penală se stinge, şi anume:
- condamnare;
- achitarea;
- încetarea procesului penal.
Condamnarea se pronunţă dacă instanţa constată că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat ( art.345 alin.2 ).
Condiţiile prevăzute de lege trebuie îndeplinite cumulativ3.
Achitarea se pronunţă de către instanţa de judecată în cazurile în care aceasta constată existenţa unuia din cazurile prevăzute la art.10 alin.(1) lit.a) - e), cazuri rezultând din lipsa de temei a acţiunii penale1. Când achitarea se pronunţă ca urmare a reţinerii cazului prevăzut de art.10 alin.(1) lit.b) ind.1 ( fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni ), instanţa îi aplică celui condamnat o sancţiune cu caracter administrativ ( mustrarea, mustrarea cu avertisment, amenda de la 100.000 la 10.000.000 lei ).
Încetarea procesului penal se pronunţă atunci când instanţa constată existenaţ vreunuia din cazurile prevăzute de art.10 alin.(1) lit. f) – j), cazuri rezultând din lipsa de obiect a acţiunii penale2. Atunci când încetarea procesului penal s-a pronunţat în urma reţinerii cazului prevăzut de art.10 alin.(1) lit.i) ( s-a dispus înlocuirea răspunderii penale ), instanţa aplică una din sancţiunile penale cu caracter administrativ prevăzute în art.91 C.pen.
Potivit art.350, instanţa este obligată ca prin hotărâre să se pronunţe cu privire la revocarea, menţinerea sau luarea măsurii arestării inculpatului
( ţinând semana de dispoziţiile Părţii generale ale codului ), precum şi cu privire la încetarea de drept a măsurilor de prevenţie care este obligatorie când instanţa pronunţă:
a) o pedeapsă cu închisoarea cel mult egală cu durata reţinerii sau arestări
preventive;
b) o pedeapsă cu închisoarea, cu suspendarea executării pedepsei
( condiţionată sau sub supraveghere ) sau cu executare la locul de muncă;
c) amenda;
d) o măsură educativă.
Observăm o necorelare între dipoziţiile art.350 alin.(3) lit.c) şi cele ale
art.136 alin.(6) care prevăd că măsura reţinerii preventive nu poate fi dispusă în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede în mod alternativ pedeapsa amenzii.
Hotărârile pronunţate în ipotezele de mai sus, potrivit legii ( art.350 alin.4 ),
sunt executorii3.
b) Rezolvarea laturii civile. Potrivit art.346, în cazul în care în procesul penal a fost promovată o acţiune civilă, instanţa este obligată ca, prin sentinţa prin care rezolvă latura penală a cauzei, să se pronunţe şi asurpa acţiunii civile. Astfel, instanţa:
a) nu acordă despăgubiri civile în cazul în care pronunţă achitarea pe temiul art.10 alin.(1) lit.a) ( fapta nu există ) sau art.10 alin.(1 ) lit.c) ( fapta nu a fost săvârşită de inculpat ).
b) nu soluţionează acţiunea civilă când pronunţă achitarea în baua art.10 alin.(1) lit.b) ( fapta nu este prevăzută de legea penală ) sau când se pronunţă înetarea procesului penal în baza art.10 alin.(1) lit.f) ( lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege ) sau art.10 alin.(1) lit.j) ( există autoritate de lucuru judecat ).
c) admite, în tot sau în parte, sau respinge acţiunea civilă, în funcţie de îndeplinirea sau nu a condiţiilor prevăzute de lege pentru exercitarea cu succes a acţiunii civile în procesul penal şi indiferent de soluţia pe care o pronunţă pe latura penală a cauzei.
Chiar dacă partea vătămată nu s-a constituit parte civilă în procesul penal,instanţa este obligată să se pronunţe asupra reparării pagubei în cazurile în care acţiunea civilă se exercită din oficiu1, iar în celelalte cazuri numai cu privire la restituirea lucrului, desfiinţarea totală sau parţială a unui înscris şi restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii ( art.348 ).
În cazul în care rezolvarea pretenţiilor civile ar provoca întârzierea soluţionării laturii penale, legea prevede posibilitatea dijungerii acţiunii civile şi amânarea judecării acesteia într-o altă şedinţă.