avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1136 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... ADMITERE BAROU 2007
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

ADMITERE BAROU 2007

As vrea sa stiu aproximativ cu cat timp inainte va aparea tematica si bibliografia pentru examenul din noiembrie anul acesta?? am consultat tematica si bibliografia de anul trecut dar presupun ca trebuie sa apara pt examenul de anul acesta...Am terminat facultatea anul acesta si as dori sa dau examen la Baroul Sibiu cu toate ca sunt o multime de lucruri pe care nu le stiu inca si as dori sa le aflu: in cazul fericit de promovare a examenului, in cat timp trebuie sa-mi gasesc un maestru?? sunt sanse de a intra daca ma apuc de invatat de maine? va rog frumos sa-mi raspundeti in masura in care cunoasteti aceste lucruri. merci mult :)
Cel mai recent răspuns: Antonio-Silviu Mutulescu , Avocat 15:59, 8 Decembrie 2007
Va multumesc frumos

Daca ma mai puteti ajuta cu 2 subiecte pe care nu le gasesc. Am procedura civila de Tabarca, iar subiectele cred ca sunt facute dupa Boroi.

- Actiunea in constatare. Definitie, reglementare, conditii de admisibilitate.
- Actiunile posesorii si petitorii (asemanari si deosebiri)

Spor la invatat.
cine ma ajuta cu subiectul.. "rezolvarea cauzei penale (a laturii penale si a laturii civile)?
multumesc!
Rezolvarea cauzei penale (a laturii penale şi a laturii civile).

a) Rezolvarea laturii penale. Rezolvând fondul cauzei, instanţa hotărâşte prin sentinţă asupra învinuirii inculpatului, pronunţând una din cele trei soluţii prin care acţiunea penală se stinge, şi anume:
- condamnare;
- achitarea;
- încetarea procesului penal.
Condamnarea se pronunţă dacă instanţa constată că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat ( art.345 alin.2 ).
Condiţiile prevăzute de lege trebuie îndeplinite cumulativ3.
Achitarea se pronunţă de către instanţa de judecată în cazurile în care aceasta constată existenţa unuia din cazurile prevăzute la art.10 alin.(1) lit.a) - e), cazuri rezultând din lipsa de temei a acţiunii penale1. Când achitarea se pronunţă ca urmare a reţinerii cazului prevăzut de art.10 alin.(1) lit.b) ind.1 ( fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni ), instanţa îi aplică celui condamnat o sancţiune cu caracter administrativ ( mustrarea, mustrarea cu avertisment, amenda de la 100.000 la 10.000.000 lei ).
Încetarea procesului penal se pronunţă atunci când instanţa constată existenaţ vreunuia din cazurile prevăzute de art.10 alin.(1) lit. f) – j), cazuri rezultând din lipsa de obiect a acţiunii penale2. Atunci când încetarea procesului penal s-a pronunţat în urma reţinerii cazului prevăzut de art.10 alin.(1) lit.i) ( s-a dispus înlocuirea răspunderii penale ), instanţa aplică una din sancţiunile penale cu caracter administrativ prevăzute în art.91 C.pen.
Potivit art.350, instanţa este obligată ca prin hotărâre să se pronunţe cu privire la revocarea, menţinerea sau luarea măsurii arestării inculpatului
( ţinând semana de dispoziţiile Părţii generale ale codului ), precum şi cu privire la încetarea de drept a măsurilor de prevenţie care este obligatorie când instanţa pronunţă:
a) o pedeapsă cu închisoarea cel mult egală cu durata reţinerii sau arestări
preventive;
b) o pedeapsă cu închisoarea, cu suspendarea executării pedepsei
( condiţionată sau sub supraveghere ) sau cu executare la locul de muncă;
c) amenda;
d) o măsură educativă.
Observăm o necorelare între dipoziţiile art.350 alin.(3) lit.c) şi cele ale
art.136 alin.(6) care prevăd că măsura reţinerii preventive nu poate fi dispusă în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede în mod alternativ pedeapsa amenzii.
Hotărârile pronunţate în ipotezele de mai sus, potrivit legii ( art.350 alin.4 ),
sunt executorii3.
b) Rezolvarea laturii civile. Potrivit art.346, în cazul în care în procesul penal a fost promovată o acţiune civilă, instanţa este obligată ca, prin sentinţa prin care rezolvă latura penală a cauzei, să se pronunţe şi asurpa acţiunii civile. Astfel, instanţa:
a) nu acordă despăgubiri civile în cazul în care pronunţă achitarea pe temiul art.10 alin.(1) lit.a) ( fapta nu există ) sau art.10 alin.(1 ) lit.c) ( fapta nu a fost săvârşită de inculpat ).
b) nu soluţionează acţiunea civilă când pronunţă achitarea în baua art.10 alin.(1) lit.b) ( fapta nu este prevăzută de legea penală ) sau când se pronunţă înetarea procesului penal în baza art.10 alin.(1) lit.f) ( lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege ) sau art.10 alin.(1) lit.j) ( există autoritate de lucuru judecat ).
c) admite, în tot sau în parte, sau respinge acţiunea civilă, în funcţie de îndeplinirea sau nu a condiţiilor prevăzute de lege pentru exercitarea cu succes a acţiunii civile în procesul penal şi indiferent de soluţia pe care o pronunţă pe latura penală a cauzei.
Chiar dacă partea vătămată nu s-a constituit parte civilă în procesul penal,instanţa este obligată să se pronunţe asupra reparării pagubei în cazurile în care acţiunea civilă se exercită din oficiu1, iar în celelalte cazuri numai cu privire la restituirea lucrului, desfiinţarea totală sau parţială a unui înscris şi restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii ( art.348 ).
În cazul în care rezolvarea pretenţiilor civile ar provoca întârzierea soluţionării laturii penale, legea prevede posibilitatea dijungerii acţiunii civile şi amânarea judecării acesteia într-o altă şedinţă.
Da, Razvan, sunt sigura. Invat de pe tratatul de proc civila al lui Viorel Mihai Ciobanu.
Ce intelegeti prin

"Efectele apelului" (Procedura Civila)

- efectele introducerii cererii de apel, sau
- efectele judecarii apelului.
- amandoua

Mersi.
Ultima modificare: Luni, 12 Noiembrie 2007
constantinescu_razvan, utilizator

Alte discuții în legătură

Intrebare examen admitere avocat stagiar emilalexandru emilalexandru Buna ziua, Va rog sa imi spuneti, in cazul in care stiti, daca subiectele din sesiunea februarie sunt aceleasi (ca tematica) cu cele din septembrie 2009. Mai ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2009 CABINET DE AVOCAT CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" Stimati colegi , aveti cumva informatii in legatura cu sustinerea examenului de admitere in Barou-2009? Multumesc anticipat ;);) (vezi toată discuția)
Subiecte 2006 sugarreach sugarreach Care au fost subiectele din aceasta sesiune - nov. 2006?? Daca se poate pentru Iasi!!! Multumesc (vezi toată discuția)