avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... ADMITERE BAROU 2007
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

ADMITERE BAROU 2007

As vrea sa stiu aproximativ cu cat timp inainte va aparea tematica si bibliografia pentru examenul din noiembrie anul acesta?? am consultat tematica si bibliografia de anul trecut dar presupun ca trebuie sa apara pt examenul de anul acesta...Am terminat facultatea anul acesta si as dori sa dau examen la Baroul Sibiu cu toate ca sunt o multime de lucruri pe care nu le stiu inca si as dori sa le aflu: in cazul fericit de promovare a examenului, in cat timp trebuie sa-mi gasesc un maestru?? sunt sanse de a intra daca ma apuc de invatat de maine? va rog frumos sa-mi raspundeti in masura in care cunoasteti aceste lucruri. merci mult :)
Cel mai recent răspuns: Antonio-Silviu Mutulescu , Avocat 15:59, 8 Decembrie 2007
Executarea vremelnica a hot. jud. o are cineva? PLSSSSS:D
Deasemenea lamuriti-ma si pe mine cum e cu infractiunile persoanelor juridice. La mine in cod art 479 scrie altceva. Are cineva subiectele cu pers. juridice?
Merci!
Se pare ca Elis a avut subiectul gata. Nu-l vazusem...
Thanks'
Examenul pt definitivat se da in aceeasi zi in care dam noi examenul de primire...daca in sali am pica cu av stagiari care isi dau def-ul avem sanse sa putem tine codurile pe banci...(ei au voie cu codurile necomentate)
bianca27 a scris:

Are cineva Competenta generala a instantelor judecatoresti si Procedura ofertei reale? Sunt sb din proc civila.

Mersi!

Oferta de plata
Este reglementata atat de codul civil cat si de cel de procedura civila in scopul de a da posibilitatea liberarii debitorului de buna-credinta de oligatia sa fata de creditor in situatiile in care acesta ar incerca sa impiedice liberarea pentru a continua luarea dobanzilor, sau in vederea pastrarii lucrului primit in gaj, ori pentru a gasi motiv de desfiintarea a cvonventiei din vina debitorului etc.
Oferta de plata trebuie SA FIE REALA, adica nu este suficient sa fie facuta VERBAL, si daca creditorul refuza sa o primesca, trebuie consemnata.
Dispozitiile referitoare la OFERTA DE PLATA se aplica si in cazul in care este vorba de predarea UNUI CORP cert datorat.

Conditiile pentru ca oferta sa fie valabila:

1. sa fie facuta CREDITORULUI, care are CAPACITATEA de a primi, sau a celui care are dreptul de a primi pentru dansul
2. sa fie facuta de o persoana capabila de a plati
3. sa fie facuta pentru TOATA SUMA EXIGIBILA, pentru DOBANZILE DATORATE (daca e numai capitalul, fara dobanzi, oferta nu este reala, pentru CHELTUIELILE LICHIDE si pentru o suma oarecare in privinta cheltuielilor nelichide, suma asupra carora se poate reveni dupa lichidarea acestor cheltuieli
4. TERMENUL sa fie implinit, daca a fost stipulat in favoarea creditorului
5. CONDITIA SUSPENSIVA sa se fi indeplinit
6. oferta sa fie facuta la LOCUL CE S-A HOTARAT PENTRU PLATA, si daca acest loc nu s-a determinat printr-o conventie speciala, sa fie facuta CREDITORULUI IN PERSOANA, sau la DOMICILIUL SAU, sau la domiciliul ales pentru EXECUTAREA CONVENTIEI
7. oferta sa fie facut printr-un EXECUTOR JUDECATORESC competent pentru astfel de acte.

Procedura ofertei de plata incepe printr-o SOMATIE in care se va arata ZIUA, ORA si LOCUL, cand si unde suma sau obiectul oferit are sa-i fie predat, somatie ce se comunica de catre executorul judecatoresc la INSTANTA DOMICILIUL ALES.
Somatia este supusa unei TAXE DE TIMBRU, pentru fiecare exemplar ce se comunica si timbrului judiciar.
Daca creditorul primeste ofera se incheie un PROCES-VERBAL, prin care se constata palta, ce va fi semnat si de creditor.
In cazul in care creditorul NU SE PREZINTA sau REFUZA SA PRIMEASCA suma sau obiectul pferit, se incheie, de asemenea, proces verbal ce va fi semnat de creditor sau executorul va arata ca acesta nu a putut sau nu a vrut sa semneze.
Ca urmare a neprezentariis au refuzului creditorului , debitorul poate CONSEMNA suma la CEC, iar recipisa o va depune la executorul judecatoresc.
Inainte de consemnare, pentru validarea ei este necesara , o somatie comunicata creditorului, in care sa se arate ZIUA, ORA SI LOCUL unde suma oferita are sa fie depusa.
Dupa consemnarea sumei, debitorul se poate adresa INSTANTEI PENTRU VALIDAREA PLATII, iar creditorul poate cere ANULAREA OFERTEI SI A CONSEMNARII.
Daca debitorul a obtinut o HOTARARE DEFINITIVA prin care oferta si consemnarea au fost DECLARATE VALABILE, el nu mai poate, chiar cu consimtamantul creditorului, sa retraga suma depusa in prejudiciul codebitorilor si fidejusorilor sai
Rezulta ca, daca dupa acest moment debitorul isi retrage suma, cu consimtamantul creditorului, codebitorii si fidejusorii sunt LIBERATI, iar creditorul pierde dreptul la privilegii si ipoteci ce avea pentru plata creantei.
Daca lucrul datorat este UN CORP CERT care trebuie predat in locul unde se gaseste si creditorul nu s-a prezentat sa il ridice DUPA CE A FOST SOMAT, iar debitorul are nevoie de locul unde este pus, acesta din urma il poate depune in alta parte cu incuviintarea instantei
Ofertele reale urmate de consemnare, libereaza pe debitor, tinand loc de plata daca sunt valabil facute si suma consemnata in acest mod este in rizico-pericolul creditorului.
Acesta va suporta si cheltuielile ofertei de plata si consemnarii, daca sunt valabil facute
Eu nu mai vad ultimele mesaje de pe forum. Mai sunt pesoane in situatia asta. De agitati ce suntem, s-a blocat:D

Alte discuții în legătură

Intrebare examen admitere avocat stagiar emilalexandru emilalexandru Buna ziua, Va rog sa imi spuneti, in cazul in care stiti, daca subiectele din sesiunea februarie sunt aceleasi (ca tematica) cu cele din septembrie 2009. Mai ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2009 CABINET DE AVOCAT CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" Stimati colegi , aveti cumva informatii in legatura cu sustinerea examenului de admitere in Barou-2009? Multumesc anticipat ;);) (vezi toată discuția)
Subiecte 2006 sugarreach sugarreach Care au fost subiectele din aceasta sesiune - nov. 2006?? Daca se poate pentru Iasi!!! Multumesc (vezi toată discuția)