avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Impozit programatori
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Impozit programatori

Ce se stie deocamdata despre acea facilitate acordata programatorilor, prin care erau scutiti de impozit pe salar ? Ma refer bineinteles la perioada de dupa intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal(dupa 1 ian 2008). S-a abrogat acel ordin(sau lege)?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ucard , utilizator 15:44, 18 Decembrie 2011
Nu cred. Ordinul prevede conditia existentei diplomei de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata avand inscrisa una din specializarile mentionate in art 1 sau anexa 2
Incepand cu februarie 2008 urmeaza sa fiu incadrat ca "Programator de sistem informatic", dar am fost anuntat de catre departamentul de HR al firmei ca nu voi beneficia de scutirea de impozit deoarece am absolvit specializare Microelectronica (a Fac. de Electronica si Telecomunicatii, UTI, Iasi), specializare acreditata, invatamant de lunga durata. Motivul: aceasta specializare nu apare explicit in anexa 2.
Problema este ca in firma exista absolventi de Microelectronica care beneficiaza de aceasta deducere, singurul lor "merit" fiind faptul ca au fost incadrati ca programatori inainte de 2008.
Intrebare: este eronata incadrarea lor sau s-a produs o "discriminare" in ceea ce ma priveste? In acest caz, ce "masuri" legale pot lua?
angajatii agentilor economici si ai persoanelor juridice romane de drept public care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, beneficiaza de scutirea de impozit pe venit daca :
1. agentii economici au inclus in obiectul de activitate si crearea de programe pentru calculator
2. . posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in lista de ocupatii (Anexa nr. 1 la Ordin) ;
2. postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3. au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile (Anexa nr. 2 la ordin ), si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in lista de ocupatii (Anexa nr. 1 la ordin );
4. angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Daca specializarea dvs nu apare in Anexa nr.2 nu veti beneficia de scutirea de impozit.
Totusi ramane deschisa problema existentei unor programatori absolventi ai "nefericitei" sectii de Microelectronica care beneficiaza de scutire de impozit (incadrati inainte de 2008).
Ce se va intampla cu ei? Vor pierde aceasta facilitate?

O alta intrebare ar fi: carui for ar trebui sa ne adresam pentru reglementarea acestei discriminarii din Ordinul 250/31.05.2004 ? ... In fond, daca ar fi fost studiate planurile de invatamant aferente specializarilor din cadrul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii, s-ar fi ajuns imediat la concluzia ca avem calificarea necesara pentru a activa in domeniu IT (as indrazni sa afirm ca suntem chiar supra-calificati comparativ cu alte specializari prevazute in Anexa nr.2!)
Buna ziua,

Daca lucrez la o firma care indeplineste toate conditiile pentru a beneficia de scutirea de impozit, in plus sunt incadrat pe un post de Analist Programator intr-un compartiment specializat de informatica si am terminat Facultatea de Management, dar am si un Master in Baze de date la Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica pot beneficia de aceasta scutire de impozit? De asemenea Liceul este de profil informatic cu diploma de ajutor analist programator.

Multumesc,

Alte discuții în legătură

Scutire impozit inginer it redsox redsox Buna ziua, Am ceva probleme in a interpreta legea de scutire de impozit pt inginerii it ... (vezi toată discuția)
Legea 250/2004 contabilitate si informatica de gestiune biancaores biancaores Buna ziua, Daca am specializarea in domeniul Contabilitate si Informatica de gestiune m-as putea angaja pe post de [b]programator[/b] si sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Nu beneficiez de deducere impozit pe venit chiar daca am terminat ac mercutio25 mercutio25 Am terminat facultatea de Automatica si Calculatoare(Politehnica Gh. Asachi Iasi) promotie de 5 ani. De cand ma stiu au existat 3 sectii in cadrul acestei ... (vezi toată discuția)