avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Impozit programatori
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Impozit programatori

Ce se stie deocamdata despre acea facilitate acordata programatorilor, prin care erau scutiti de impozit pe salar ? Ma refer bineinteles la perioada de dupa intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal(dupa 1 ian 2008). S-a abrogat acel ordin(sau lege)?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ucard , utilizator 15:44, 18 Decembrie 2011
In cazul in care lucrez intr-un centru de calcul la o institutie bugetara si indeplinesc toate conditiile din lege, mai putin cea cu 10000 de euro, pt ca noi nu vindem programe, dar de creat le creez in folosul institutiei, se aplica scutirea de impozit ?
Angajatii agentilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 7221, 7222), precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, in conformitate cu prevederile art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute de Ordinul nr. 250 din 31 mai 2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.

Una dintre conditii este ca angajatorul sa realizaze in anul fiscal precedent si sa inregistreze distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Daca nu este indeplinita aceasta conditie nu beneficiati de prevedereile acestui act normativ.
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
TEA a scris:


Pentru florin_a: Intr-adevar ordinul citat prevede ca document doar diploma de licenta legalizata si nu adeverinta. Si eu care lucrez la resurse umane refuz sa acord scutirea daca nu mi se aduce diploma. Procedura este foarte simpla: orice facultate poate elibera diplomele in regim de urgenta contra unei taxe suplimentare (cred ca in jur de 100 ron). Asadar studentii mei, in momentul in care isi dau licenta, in termen de maxim o luna de zile imi aduc si diploma legalizata. Poate ar trebui sa te interesezi la secretariatul facultatii.


Multumesc pentru raspuns. De interesat m-am interesat sa platesc aceea taxa de urgenta pentru eliberarea diplomei.
Raspunsul in privinta asta a fost ca NU SE POATE ACEASTA ESTE REGULA DECAT PESTE 1 AN.
De asemenea m am interesat si la un avocat sa imi pot procura licenta la cerere, raspunsul lui a fost ca in mod legal nu o pot obtine decat peste 6 luni la urgenata (asa este procedura legala). De asemenea mi-a explicat ca de fapt pot beneficia de aceasta deducere de impoit si cu adeverinta desi nu este mentionat in lege deoarce acetsa este rolul adeverintei sa inlocuiasca licenta pana ce va fi eliberata si ca adeverinta este echivalentul licentei si este recunoscuta pe teritoriul Romaniei. Acum nu mi a mai ramas decat sa continui demersurile cu firma sa ii fac sa inteleaga si ei :))

PS: Credeam ca esti vreun jurist sau avocat dar vad ca tot de la HR esti, de aceea iti sugerezi sa te informezi de aceasta problema(eventual sa vezi si procedura de eliberare a licentei la urgenta in mod legal si daca se accepta adeverinte) si sa nu fie nevoiti angajatii sa plateasca un avocat ca sa te informeze (nu intra in atributiunile lor). Cu siguranta o sa te lovesti de aceasta problema cu alti angajati.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2008
florin_a, utilizator
Imi pare rau ca raspunsul meu te-a agitat asa de tare, oricum nu vreau sa intru in polemici.
Din pacate controlul asupra aplicarii legii in materia scutirii de impozit il exercita Garda Financiara si daca aceasta iti spune atat verbal cu ocazia controlului cat si scris (raspuns oficial) ca singurul document acceptat de ei este diploma legalizata conform legii, nu prea ai decat doua cai: ori faci asa, ori in cazul primirii unei amenzi faci contestatie (pentru o firma cea mai convenabila varianta este cea dintai indiferent ca mie personal imi convine sau nu. Asadar e posibil ca persoana pe care trebuie sa o convingi sa nu fie RH care nu face regulile pana la urma ci persoana care are putere de decizie. Si ca o precizare, pana acum nu am avut nici un caz in care sa se refuze acordare deducerii de la impozit dar nu se va acorda niciodata doar pentru ca unor angajati le este mai comod sa zica nu se poate atunci cand stiu foarte bine ca se poate).
In al doilea rand taxa de urgenta, din informatiile mele, nici nu este instituita prin regulament (vezi Regulament privind actele de studii si documentele scolare in invatamantul superior publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 716 din 23/10/2007), fiecare institutie fiind libera sa stabileasca termenul in care elibereaza actele (termenul de 12 luni este un termen maxim nu minim iar cel de 6 luni nu mai exista)
Poate ca nu eu trebuie sa ma informez (am facut-o pentru colegii mei cand a fost cazul si i-am trimis sa isi ridice diplomele nu sa piarda timpul). Si ca sfat: ar fi bine sa nu mai acuzi oamenii de nestiinta inainte sa cunosti toate datele problemei, pana la urma fiecare are dreptul la opinie.

Numai bine!
Salut!

Am dat licenta si am adus adeverinta la firma la care lucrez de 9 luni. Doamna de la HR mi-a spus insa ca nu pot beneficia de reducere pentru ca nu sunt in firma de 1 an pentru a produce cei 10 000$(In firma exista 2 oameni care beneficieaza de aceasta deducere, angajati inainte sa vin eu). Este modul dansei de a interpreta legea, dar are dreptate? In al doliea rand, am fost promovat in functia de Software arhitect, iar acest lucru ar fi un al motiv pentru care nu pot beneficia de scutire de impozit. De asemenea, a motivat prin faptul ca urmeaza sa se scoata aceasta legea si ca nu se mai accepta noi cereri.
Vreau sa stiu daca are dreptate si daca nu, ce pot face eu sa ii arat ca nu are dreptate, pentru ca, probabil, nu va fi usor de convins.

P.S. Firma plateste mai multi bani daca eu beneficiez de aceasta scutire, sau are de alergat mai mult pentru acte doamna de la personal?
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2008
powerhouse_b, utilizator

Alte discuții în legătură

Scutire impozit inginer it redsox redsox Buna ziua, Am ceva probleme in a interpreta legea de scutire de impozit pt inginerii it ... (vezi toată discuția)
Legea 250/2004 contabilitate si informatica de gestiune biancaores biancaores Buna ziua, Daca am specializarea in domeniul Contabilitate si Informatica de gestiune m-as putea angaja pe post de [b]programator[/b] si sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Nu beneficiez de deducere impozit pe venit chiar daca am terminat ac mercutio25 mercutio25 Am terminat facultatea de Automatica si Calculatoare(Politehnica Gh. Asachi Iasi) promotie de 5 ani. De cand ma stiu au existat 3 sectii in cadrul acestei ... (vezi toată discuția)