avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Impozit programatori
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Impozit programatori

Ce se stie deocamdata despre acea facilitate acordata programatorilor, prin care erau scutiti de impozit pe salar ? Ma refer bineinteles la perioada de dupa intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal(dupa 1 ian 2008). S-a abrogat acel ordin(sau lege)?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ucard , utilizator 15:44, 18 Decembrie 2011
Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg mai bine ce este cu scutirea de impozit pentru cei din domeniul IT. Legea este confuza si as avea nevoie de niste explicatii cat se poate de siimple.
Am citit ordinul, stiu conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firma precum si angajatii.
Totusi:

1. Daca am inteles bine, angajatii care se incadreaza primesc ei impozitul (16%)de la angajator in loc sa mearga la stat. Am dreptate ?

2. Sanatatea. Angajatorul mai plateste contributia (5.50%) care ii revenea lui ?
Contributia (6.5%) care o platea firma din brutul angajatului (cea a angajatului) se plateste acum la sal min de 500 ron de catre cine ? Angajat sau angajator ?

Angajatul primeste restul sumei (contributia la salariul real al sau) ?

Ce acte trebuie duse la Casa de sanatate ?

VA implor sa imi raspundeti cat mai rapid. Multumesc din inima.

Buna ziua,

Lucrez intr-o firma de IT si acum am terminat facultatea(cibernetica, specializarea informatica economica). Am inceput demersurile pentru alt loc de munca si trebuie sa semnez oferta. Este obligat noul anagajator sa imi dea acei 16% din salariul brut mie sau este la latitudinea lui? Postul in cadrul noului angajator este la departamentul de Infrastructura IT pe pozitia de inginer de sistem informatic. Noul angajator este unul din firmele de asigurari de pe piata si nu este in domeniul firmelor IT.

Multumesc mult

Daniel
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2008
danyrom, utilizator
Buna ziua,

Cazul de fata este tot o firma de IT (2 ani vechime), in care angajatii existenti beneficiaza de scutirea de impozit. Problema care se pune este daca un angajat nou poate benificia de scutirea de impozit din prima luna (firma a contabilizat un venit de cel putin 10.000 dolari pentru fiecare angajat incluzandu-l si pe acesta), sau numai incepand cu anul urmator (urmand ca firma sa inregistreze un venit anual de cel putin 10.000 dolari SUA de pe urma acestui angajat).

Mentionez ca totate celelate conditii din ordinul nr. 250/189/748 sunt indeplinite.

Va multumesc mult.

Cu stima,
Bogdan
Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2008
bsandru, utilizator
Buna ziua,

Am absolvit si sunt licentiaat in Informatica dar nu mi s-a eliberat inca licenta in original decat ADEVERINTA(licenta o sa se elibereze de catre facultate peste 1 an dearece sunt proaspat licentiat). Intrebarea mea este pot beneficia de deducerea de impozit cu ajutorul adeverintei care atesta faptul ca sunt licentiat? Pun aceasta intrebare deoarce firma la care lucrez nu doreste sa mi acorde deducerea de impozit pe motiv ca in articolul 250/189/748 din 31 mai 2004 nu scrie nimic de adeverinta ci doar de copie legalizata dupa Diploma de Licenta.

Va multumesc anticipat si as fi recunosctaor daca ati putea sa ma ajutati.
Pentru bsandru: se poate acorda scutirea din prima zi de angajare daca sunt indeplinite toate conditiile. In lege nu exista dispozitii contrare acestui lucru. In plus, firma pe ansamblu, prin activitatea ei, trebuie sa realizeze niste venituri care sa ii permita sa scuteasca de impozit un numar de angajati, indiferent daca fiecare din acei angajat a realizat intr-un an 10.000 de dolari.
Pentru florin_a: Intr-adevar ordinul citat prevede ca document doar diploma de licenta legalizata si nu adeverinta. Si eu care lucrez la resurse umane refuz sa acord scutirea daca nu mi se aduce diploma. Procedura este foarte simpla: orice facultate poate elibera diplomele in regim de urgenta contra unei taxe suplimentare (cred ca in jur de 100 ron). Asadar studentii mei, in momentul in care isi dau licenta, in termen de maxim o luna de zile imi aduc si diploma legalizata. Poate ar trebui sa te interesezi la secretariatul facultatii.

Alte discuții în legătură

Scutire impozit inginer it redsox redsox Buna ziua, Am ceva probleme in a interpreta legea de scutire de impozit pt inginerii it ... (vezi toată discuția)
Legea 250/2004 contabilitate si informatica de gestiune biancaores biancaores Buna ziua, Daca am specializarea in domeniul Contabilitate si Informatica de gestiune m-as putea angaja pe post de [b]programator[/b] si sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Nu beneficiez de deducere impozit pe venit chiar daca am terminat ac mercutio25 mercutio25 Am terminat facultatea de Automatica si Calculatoare(Politehnica Gh. Asachi Iasi) promotie de 5 ani. De cand ma stiu au existat 3 sectii in cadrul acestei ... (vezi toată discuția)