avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Impozit programatori
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Impozit programatori

Ce se stie deocamdata despre acea facilitate acordata programatorilor, prin care erau scutiti de impozit pe salar ? Ma refer bineinteles la perioada de dupa intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal(dupa 1 ian 2008). S-a abrogat acel ordin(sau lege)?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ucard , utilizator 15:44, 18 Decembrie 2011
Conditia de vechime intr-o unitate nu face parte din conditiile care trebuie sa fie indeplinite cumulativ pentru a beneficia de impozit pe venit de catre programatori.
Potrivit Codului Fiscal - art. 55 (4) litera I, salariile câştigate de indivizi de pe urma activităţilor de creare de software sunt scutite de la plata impozitului pe venit.
Condiţii formale ce trebuie îndeplinite cumulativ sunt reglementate de Ordinul 250/2004 care se aplică atât individului cât şi angajatorului. La nivel de individ acestea sunt următoarele:
- Diploma - o diplomă de absolvent de studii superioare de lungă durată (ex. Automatică, IT, Cibernetică, Matematică sau Electronică)
- Poziţia (analist, programator, designer/inginer/programator de sistem, administrator de baze de date, inginer de software etc).
Condiţiile pentru angajator sunt:
- să aibă prevăzut în obiectul de activitate “crearea de software”,
- să obţină “venituri din crearea de software” de cel puţin 10.000 USD/angajat cu studii de specialitate în cursul anului fiscal precedent,
- să menţină evidenţe specifice (venit câştigat pe angajat),
- munca de IT să fie desfăşurată într-un departament specializat.
In momentul de fata lucrez si eu la o firma de soft care beneficiaza de scutirea de impozit si spre deosebire de colegii mei, la situatia mea apare un semn de intrebare deoarece am terminat Facultatea de Matematica, specializarea Matematica-Mecanica si inca nu pot beneficia de scutirea de impozit. Poate sa-mi spuna cineva ce se intampla, chiar nu s-a auzit de dubla specializare? Am mai lucrat la o firma de soft timp de 2 ani si acolo am fost scutita de impozit.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2008
danami, utilizator
D-lor/d-nelor consultanti, am adresat niste intrebari scurte si la obiect. Ordinul nu ma lamureste. As putea primi, va rog frumos, niste raspunsuri la obiect. MUltumesc.

Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg mai bine ce este cu scutirea de impozit pentru cei din domeniul IT. Legea este confuza si as avea nevoie de niste explicatii cat se poate de siimple.
Am citit ordinul, stiu conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firma precum si angajatii.
Totusi:

1. Daca am inteles bine, angajatii care se incadreaza primesc ei impozitul (16%)de la angajator in loc sa mearga la stat. Am dreptate ?

2. Sanatatea. Angajatorul mai plateste contributia (5.50%) care ii revenea lui ?
Contributia (6.5%) care o platea firma din brutul angajatului (cea a angajatului) se plateste acum la sal min de 500 ron de catre cine ? Angajat sau angajator ?

Angajatul primeste restul sumei (contributia la salariul real al sau) ?

Ce acte trebuie duse la Casa de sanatate ?

VA implor sa imi raspundeti cat mai rapid. Multumesc din inima.
Buna ziua, as dori sa intreb daca, in situatia in care sint scutita de impozitul pentru programatori la firma la care lucrez, al 13-lea salariu ar trebui sa fie impozitat sau nu.
Precizez ca am in contractul de munca trecut al treispelea salariu si l-am primit impozitat ceea ce, dupa parerea mea, nu ar fi corect pentru ca e tot un venit si tot salarial...
Multumesc!
O zi buna
delia.ionescu,
Pentru plata contributiilor de asigurari de sanatate pt progarmatori (fiecare casa de sanatate are instructiuni proprii) se depune un dosar care sa contina: copie carnet de munca; copie contract de munca; copie BI/ CI; adeverinta eliberata de firma ca se incadreaza in categoria prevazuta de Codul Fiscal; adeverinta eliberata de la Adm Fin, din care sa reiasa ca persoana respectiva nu mai realizeaza alte venituri. (Functionarii de la Casa de Sanatate sunt cei mai in masura sa va ofere informatii corecte).
Angajatorul nu plateste contributia de 5,5% (atata e si pt angajator), ci doar cea de 0,85%.
In luna iunie 2008, Executivul a modificat, prin OUG 93/2008, modalitatea de calcul a contributiei programatorilor din cadrul producatorilor de aplicatii informatice pentru asigurarile de sanatate, prin schimbarea bazei de calcul a contributiei de la salariul minim brut pe tzara la salariul realizat – reglementarea a fost criticata...
Din Iulie 2008 ar trebui depuse sumele calculate la venitul realizat.
Impozitul (16%) nu se calculeaza si nu se retine, deci va revine prin... ne-calculare si ne-retinere, dar nu o suma in plus fatza de salariu...

Alte discuții în legătură

Scutire impozit inginer it redsox redsox Buna ziua, Am ceva probleme in a interpreta legea de scutire de impozit pt inginerii it ... (vezi toată discuția)
Legea 250/2004 contabilitate si informatica de gestiune biancaores biancaores Buna ziua, Daca am specializarea in domeniul Contabilitate si Informatica de gestiune m-as putea angaja pe post de [b]programator[/b] si sa beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Nu beneficiez de deducere impozit pe venit chiar daca am terminat ac mercutio25 mercutio25 Am terminat facultatea de Automatica si Calculatoare(Politehnica Gh. Asachi Iasi) promotie de 5 ani. De cand ma stiu au existat 3 sectii in cadrul acestei ... (vezi toată discuția)