Ce se stie deocamdata despre acea facilitate acordata programatorilor, prin care erau scutiti de impozit pe salar ? Ma refer bineinteles la perioada de dupa intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal(dupa 1 ian 2008). S-a abrogat acel ordin(sau lege)?
Multumesc.
Buna ...seara! (si asta pentru ca n-am sa stiu cand veti citi acest mesaj... la mine e seara! :sorry:)
(Imi cer scuze, daca intrebarea/problema mea s-a mai discutat pe acest forum, dar din cate am citit pana la mesajul de luni, 19 ianuarie 2009 al deliei ionescu, nu am gasit ceva similar, asa ca...)
Desemenea, daca intoducerea e prea lunga, iarasi imi cer scuze pentru plictiseala provocata, dar as vrea, in cazul in care va dori cineva sa raspunda, ca toate datele problemei sa fie clar expuse...
++++++++++++++++++++++++++
Sunt absolventul unei facultati mecanice (Aeronave, in 1983 - Sisteme si Aparate de Bord) si pentru ca in 1987 am dorit sa ocup un post in domeniul IT (inginer de sistem in cadrul unui centru de calcul), mi s-a recomandat sa efectuez un curs post-universitar de specializare in domeniul IT, pentru a avea temeiul legal pentru ocuparea acelui post.
Fabrica la care lucram la acel moment, a demarat formele de inscriere pentru o asemenea specializare (admiterea s-a facut prin concurs -locurile fiind limitate, iar finalizarea s-a facut prin sustinerea unui proiect -cu aplicatie imediata la locul de munca; cum s-ar fi putut altfel!?).
Cursurile s-au desfasurat pe parcursul a 8 luni (25.04.1988 - 24.12.1988) in cadrul CTCE Tg-Mures (cu scoatere din productie si detasare permanenta la sediul acelei institutii -regim de camin).
Dupa sustinerea "examenului de absolvire", in fata unei comisii de examinare, am obtinut o diploma emisa de "Ministerul Educatiei si Invatamantului" care atesta specializarea in "Inginerie de Sistem" - pe certificatul emis scrie: "Ministerul Educatiei Si Invatamantului - Centrul de Perfectionare a Cadrelor In Informatica, Calcul Electronic si Consultanta"
Pe baza acestui certificat, lucrez in domeniul IT din 1988 fara intrerupere.
Incepand cu 01.01.2009, firma la care lucrez (firma germana in domeniul Automotive, in cadrul careia ocup un post de "Software Developer") a indeplinit toate cerintele prevazute de "Ordinul Nr. 748 din 13 mai 2004" privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator, si ca urmare, incepand cu 01.01.2009, a acordat angajatilor care corespundeau, scutirea de impozit prevazuta de acest ordin.
Din nefericire pentru mine, se pare ca eu nu am intrat in aceasta categorie, desi desfasor aceeasi activitate ca si colegii mei.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
INTREBARE:
Art.1, alin 4, care spune:
"3. au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;"
poate fi acoperitor pentru cazul meu?????
Pun aceasta intrebare, deoarece undeva, se spune "(...)diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, (...) respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;" (vezi mai sus articolul intreg)
Opinia mea este ca relativ la Anexa 1, incadrarea mea ar fi la "2. Programator Activitati de realizare a programelor pentru calculator, conform unor specificatii predefinite, si asamblarea lor in sisteme coerente, inclusiv testarea in vederea asigurarii conformitatii cu specificatiile"
Iar cat priveste cerintele descrise in Anexa 2, ma incadrez la pct.2: Calculatoare, Inginerie electrica si calculatoare, - conform certificatului obtinut la absolvirea specializarii post-universitare
Acestea fiind zise, as avea castig de cauza sa obtin si eu aceleasi beneficii ca si colegii mei???
Va multumesc foarte mult si imi cer inca odata scuze pentru acest mega-mesaj!!!
Scutirea de la impozitul pe venit prevazuta de Ordinul nr.748/2004 se acordă doar dacă următoarele condiţii sunt îndeplinite în mod cumulat:
- au diploma de absolvire a unei forme de învăţământ superior de lungă durată, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, având înscrisă una dintre specializările: Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică, Electronică;
- Angajatorul trebuie să obţină un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A., în urma activităţii de creare de programe pentru calculator destinate vânzării pe bază de contract, pentru fiecare angajat.
Centrul de Pefectionare a Cadrelor in Informatica, Calcul Electronic si Consultanta nu este institutie de invatamant, iar dvs ati absolvit Facultatea de Aeronave care nu se incadreaza in conditiile prevazute de acest Ordin.
Va multumesc ptr. raspunsul dvs., dar inca odata mi-ati intarit convingerea ca dvs. avocatii (consilierii, si in general oamenii din sistemul juridic) aveti impresia ca restul cetatenilor sunt cu mult sub nivelul dvs. intelectual.
Imi cer scuze daca va ofensez cu acest mesaj, dar nu cred ca era nevoie sa-mi repetati continutul pct.-ului 3 din ordin (avand in vedere ca eu il expusesem in mesajul meu anterior) si nici faptul ca eu nu am dreptul sa beneficiez de acea scutire de impozit (eu deja aflasem asta pe pielea mea).
Motivul pentru care am reprodus acel pct. 3 a fost ca sa atrag atentia asupra acelui cuvant din text: "(...) respectiv (...)" -scris ingrosat de mine- care, dupa parerea mea ar putea da nastere la INTERPRETARI ale legii... Aici as fi vrut sa mi se fi raspuns.
Acel "respectiv", printre altele, ar putea fi interpretat si ca "SAU". Am sa rescriu acel pct.3, dar eliminand prima parte si folosindu-ma de aldine. Iata:
3. AU diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, (...), RESPECTIV una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;"
Acum, m-am facut inteles? Se poate interpreta in acest fel?
"au (...), respectiv una dintre specializarile (...) --- se poate interpreta asa?
Inca odata, eu va multumesc pentru straduinta dvs de a-mi raspunde, si pun raspunsul dvs. anterior (cu totul neconcludent si total repetitiv) pe seama unui defect profesional al breslei din care faceti parte.
Cu siguranta nu de o repetare a continutului acelui pct.3 si o rezolutie de tipul (citez): "...nu se incadreaza in conditiile prevazute de acest Ordin." aveam nevoie. Aceste chestiuni LE STIAM DEJA. Ce nu stiu, este:
DACA ACEL ORDIN POATE FI INTERPRETAT ASA CUM AM SUGERAT EU IN ACEST MESAJ!!!!
Daca din intamplare, subiectul mai prezinta interes si ptr. altii, astept opinii cu privire la posibila interpretare, ptr. ca dupa cum bine stiti, legile (si aici ma refer la orice fel, fie ele si ordine sau hotarari) POT FI INTERPRETATE.
(Sunt unii in tara asta, care cu ajutorul unor avocati BUNI, care stiu sa puna pct-ul pe "i", au interpretat toate legile de care aveau nevoie ca sa ajunga acolo unde au ajuns)
Va multumesc si inca odata, imi cer scuze daca am ofensat (cu adevarat) pe cineva!
Intervin cu o intrebare legata de subiectul acestei discutii:
Exista vreo referire in lege in legatura cu vreo scutire de taxe pentru angajator? (direct din obligatiile cartre stat ale angajatorului, deci in afara celor 16 procente pe care le primeste angajatul)