avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... meseria de consilier juridic= meserie discriminata?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

meseria de consilier juridic= meserie discriminata?

este adevarat ca s-a obtinut de la oficiul discriminarii o decizie prin care profrsia de consilier juridic este declarata profesie discriminata?:((
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2007
Romică Stoica, Consilier juridic
elis a scris:
Per a contrario, avocatul colaborator are dreptul la clientela personala in cadrul formei de exercitare a profesiei din care face parte.

Numai daca i se acorda acest drept prin contractul de colaborare, nu e obligatoriu. Eu, de exemplu, nu am dreptul la clientela proprie, ceea ce sincer ma bucura avand in vedere complicatiile birocratice si contabile pe care le implica :)
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2008
ContSters20980, utilizator
Ai dreptate :), avocatul colaborator beneficiaza de acest drept numai daca ii permite forma de exercitare a profesiei din care face parte. Concluzia rezulta din lectura art. 2 alin. (2) din Anexa nr. IX la Statutul profesiei de avocat si a art. 4 ind.1 alin. (1) din aceeasi anexa.
Si atunci care e diferenta? :O
Ca si eu am avut colaborari numai fara drept de clientele proprie, initial prin efectul legii, apoi prin conventia partilor.
Asadar, diferente?
Nici una?
:))
Incredibil!!!
Chiar nu se intelege ca diferenta consta tocmai in libertatea pe care o are avocatul colaborator de a parasi cabinetul unde lucreaza si de a lucra pe cont propriu. In ceea ce priveste clientela nu este problema mea sa ofer sfaturi in gasirea ei. Fiecare se descurca dupa posibilitati.
Am vrut doar sa se inteleaga faptul ca un avocat are alegerea libertatii exercitarii profesiei spre deosebire de un consilier juridic, care daca pleaca de la o firma unde nu-i convine, tot la alta firma va putea sa se angajajeze si asta nu ptr ca nu ar vrea sa fie independent si sa aiba statut de avocat, ci ptr ca legea nu-i permite.#-o
De fapt discutia se poarta pe deosebirea dintre un avocat salarizat si un avocat colaborator. :)
Pai o deosebire ar fi dreptul la clientela proprie. Avocatului salarizat în cadrul profesiei îi este interzis prin lege să aibă clientelă proprie, pe cand cel colaborator poate avea sau nu clientela - depinde cum se incheie conventia ;)

Alte discuții în legătură

Ce sunt firmele de consultanta juridica si in afaceri? Iulian81 Iulian81 Am gasit codul acesta CAEN : 741 : Activitati juridice, de contabilitate si revizie contabila, consultanta in domeniul fiscal; activitati de studii de piata si ... (vezi toată discuția)
Un consilier juridic poate infiinta un srl? Eliza Matei Eliza Matei in calitate de consilier juridic ma pot ocupa de infiintarea unei societati comerciale? multumesc (vezi toată discuția)
Ccj pro sau contra? Spatiu destinat opiniilor Dumneavoastra.
Ne inscriem? Nu ne inscriem?
Avantaje? Dezavantaje ? (vezi toată discuția)