avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... meseria de consilier juridic= meserie discriminata?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

meseria de consilier juridic= meserie discriminata?

este adevarat ca s-a obtinut de la oficiul discriminarii o decizie prin care profrsia de consilier juridic este declarata profesie discriminata?:((
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2007
Romică Stoica, Consilier juridic
Buna sau nebuna:)) legea avocatilor este mult peste legea consilierilor juridici.
Este alta organizare, alta poveste. Lucrurile sunt mult mai clare.
Da, foarte clare. Uite, mi-a p[ropus o societate incheierea unui astfel de contract si nu stiu cu ce se mananca. Si... sustineau ca mi se aplica, totusi, codul muncii... :)):)):)) Are o claritate aparte legea asta, nu vezi nimic.
Referitor la ce a spus Vasile, alta definitie pentru tine: avocat colaborator= o persoana care incheie un contract pentru exercitarea profesiei de avocat in cadrul unui birou de avocatura si pentru care primeste banii. :D
DIFERENTA! Asta vreau sa stiu.
Merg la un interviu: program de lucru: 08:00 - 19:00. Asta teoretic, declarat... :)) Care soc com iti spune matale un astfel de program? 11 ore!!! X-(
Pai aia chiar cred ca eu ma car sa nu ma stiu de mine? Adica viata mea e munca, orele suplimentare si... "stiti, la suma asta, e fixa ori mai putem umbla?" Pai tata, eu fac suma aia cu jumatate din timp[ul asta lucrat pe zi. Ce naiba, sunt tampit?
De ce nu veniti avocati, daca e atat de frumos? Sa va vad atunci ce spuneti... #-o
Uite diferenta: avocatul, chiar si cel colaborator, daca are chef, poate sa plece de la biroul de avocatura respectiv si sa aiba clientela proprie putandu-si exercita profesia nestingherit si sincer, nu inteleg de ce nu o faci.
Eu ca si consilier juridic unde pot sa plec in cazul in care nu-mi convine ceva? Raspuns: doar la o alta firma. Pot eu oare ca si consilier juridic sa ofer consultanta si sa reprezint in instanta o o alta persoana? Raspuns: NU. Pot eu oare sa solicit cuiva sa imi acorde vreo suma de bani ptr serviciile pe care le-as presta? Nicidecum, ptr ca in acest caz mi-ar sari in cap colegii avocati, acuzandu-ma de avocatura clandestina.
Asta e AVLIL diferenta.
In vreme ce avocatii sunt liberi sa-si aleaga ce clienti vor, noi suntem obligati sa lucram doar cu contract de munca si in ciuda faptului ca legea permite sa am mai multe contr de munca, cine crezi ca se incurca cu mine sa-mi faca contract pentru 1 ora de munca doar de dragul de a-i oferi o consultanta? O sa-ti spun eu, Nimeni.
Spui sa-si faca o clientela, de parca ar fi clientela pe toate drumurile rugandu-te s-o culegi...
Clientele inseamna 2-5 ani de munca. :)) In care, daca nu lucrezi la o alta firma de avocatura, mananci mai putin, ca-ti bagi banii in birouri si calculatoare etc.
Si poate nici nu ti-i poti deduce.

Iar eu intrebam de diferenta cu privire la ce a spus Vasile: intre avocat colaborator si salarizat
avocatului salarizat în cadrul profesiei îi este interzis prin lege să aibă clientelă proprie, daca nu ma insel.
Avocatul colaborator nu are dreptul de a avea clientela personala in afara formei de exercitare a profesiei la care colaboreaza. Per a contrario, avocatul colaborator are dreptul la clientela personala in cadrul formei de exercitare a profesiei din care face parte.
In ceea ce priveste onorariile derivate din contractele de asistenta juridica incheiate pentru clientela personala, acestea revin - total sau partial - avocatului colaborator, in functie de prevederile contractului de colaborare. Concret, pentru ca avocatul colaborator sa incaseze aceste onorarii, sunt necesare doua operatiuni:
1) clientul personal al avocatului colaborator achita onorariul catre forma de exercitare - cu care a incheiat contractul de asistenta juridica - din care face parte colaboratorul;
2) forma de exercitare se desocoteste cu colaboratorul, remitand acestuia din urma onorariul cuvenit - integral sau partial -, conform intelegerii exprimate in contractul de colaborare. Constatarea celor doua operatiuni se face, pentru cea dintai, prin chitanta eliberata clientului de catre forma de exercitare, iar pentru cea de a doua, prin chitanta eliberata de colaborator formei de exercitare din care face parte.

Alte discuții în legătură

Ce sunt firmele de consultanta juridica si in afaceri? Iulian81 Iulian81 Am gasit codul acesta CAEN : 741 : Activitati juridice, de contabilitate si revizie contabila, consultanta in domeniul fiscal; activitati de studii de piata si ... (vezi toată discuția)
Un consilier juridic poate infiinta un srl? Eliza Matei Eliza Matei in calitate de consilier juridic ma pot ocupa de infiintarea unei societati comerciale? multumesc (vezi toată discuția)
Ccj pro sau contra? Spatiu destinat opiniilor Dumneavoastra.
Ne inscriem? Nu ne inscriem?
Avantaje? Dezavantaje ? (vezi toată discuția)