avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... meseria de consilier juridic= meserie discriminata?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

meseria de consilier juridic= meserie discriminata?

este adevarat ca s-a obtinut de la oficiul discriminarii o decizie prin care profrsia de consilier juridic este declarata profesie discriminata?:((
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2007
Romică Stoica, Consilier juridic
Pai... o costa mai mult cim decat contract voluntariat... :D
Perioada lucrata printr-un contract de voluntariat in functia de consilier juridic, constituie vechime de specialitate ?#-o

Legea interzice să se încheie contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă sau, după caz, a unui contract civil de prestări de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestaţiilor respective.
Da, m-am uitat pe legea voluntariatului care are... cateva amarate de articole si e cam aiurea... Ma interesa daca se platesc taxe pentru voluntar: somaj, etc. Probabil ca nu.
Nu reiese de nicaieri clar ca nu se supune codului muncii, dar apare la un moment dat ca raspunderea contractului se face conform legislatiei civile... Probabil ca se interpreteaza asta in sensul ca e un contract civil, n-am stat prea mult pe lege...
Mie mi se pare ca o astfel de reglementare a voluntariatului poate duce la abuzuri: daca e contract civil si nu de munca, seful iti poate cere sa stai 15 ore pe zi... Si cum denuntarea unilaterala este dupa un preaviz (termen din muncii, apropo) de 30 de zile, poti muri de extenuare in zilele astea!!! :))

Ca sa nu mai spun ca daca faci voluntariat in conditii periculoase, nu trebuie respectata legislatia muncii referitoare la protectii si compensatii etc.? Adica lucrezi in mina si nu-ti da lapte sau ce naiba se da in aceste conditii? :-/ Pai poti sa mori ca doar nici beneficiarul si nici organizatioa-gazda nu au obligatii de-astea fata de tine? #-o

Vad in aceeasi lege ca, pe langa preaviz, la drepturi se face trimitere la protectia muncii, iar actiunile in baza acestui contract sunt scutite de taxe de timbru. Multe asemanari cu dreptul muncii... Nu stiu daca nu i se aplica deloc acest cod al muncii. :-/

Cred ca ne putem da seama dupa taxe... am sa ma mai uit.
AVLIL,
1. voluntariatul este activitatea de interes public desfăşurată din proprie iniţiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială ....deci daca nu se primeste bani pentru activitatea prestata, nu exista taxe.;)
2. contract de voluntariat este o convenţie cu titlu gratuit, încheiată între o persoană fizică, denumită voluntar, şi o persoană juridică, denumită organizaţie gazdă, în temeiul căreia prima persoană se obligă faţă de a doua să presteze o activitate de interes public fără a obţine o contraprestaţie materială....:)
3. Răspunderea pentru neexecutarea sau pentru executarea necorespunzătoare a contractului de voluntariat este supusă regulilor prevăzute de Codul civil.
Da, ok, am citit si eu asta si am si mentionat o parte din ele... care e finalitatea?
Daca omul nu primeste bani nu inseamna ca nu primeste nimic... De exemplu se poate instrui intr-o meserie, chestii ca asigurare de sanatate... :P
Tie ti se pare normal ca acestui contract sa i se aplice prevederile referitoare la protectia muncii dar nu si la numarul de ore maxim de lucru? Si tot asa...
Nu contrazic, dar legea mi se pare superficiala si proasta, drept pentru care o interpretez din ce mai gasesc in dreptul asta minunat al nostru...

Sunt convinsa ca tu stii mai mult in domeniu ca mine, avand in vedere ca esti consilier si eu nu am lucrat pentru ONG etc.

Alte discuții în legătură

Ce sunt firmele de consultanta juridica si in afaceri? Iulian81 Iulian81 Am gasit codul acesta CAEN : 741 : Activitati juridice, de contabilitate si revizie contabila, consultanta in domeniul fiscal; activitati de studii de piata si ... (vezi toată discuția)
Un consilier juridic poate infiinta un srl? Eliza Matei Eliza Matei in calitate de consilier juridic ma pot ocupa de infiintarea unei societati comerciale? multumesc (vezi toată discuția)
Ccj pro sau contra? Spatiu destinat opiniilor Dumneavoastra.
Ne inscriem? Nu ne inscriem?
Avantaje? Dezavantaje ? (vezi toată discuția)